Stemmingswisselingen overgang? Hoe gaan we daar het beste mee om.

Stemmingswisselingen overgang 3Heb jij last van stemmingswisselingen tijdens de overgang? In dit blogbericht vertellen we je meer over stemmingswisselingen en wat je eraan kan doen. Veel vrouwen in de overgang ervaren stemmingswisselingen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de klachten ervan te verminderen. Hier lees je er meer over.

 

Wat zijn stemmingswisselingen

 

Het is moeilijk te bepalen of iemand last heeft van stemmingswisselingen. Dit komt doordat iedereen wel eens neerslachtig kan zijn van een nare situatie of juist vrolijk van een leuke gebeurtenis. Bij stemmingswisselingen reageert een persoon extreem op prikkels in de vorm van agressie, depressie of euforie. Vaak is deze stemming niet of nauwelijks controleerbaar, waardoor dit niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor anderen in de directe omgeving veel hinder kan veroorzaken.

 

Oorzaak stemmingswisselingen tijdens de overgang

 

In het algemeen geldt dat stemmingswisselingen veroorzaakt kunnen worden door erfelijke aanleg. Maar ook door ingrijpende gebeurtenissen, kindermishandeling- of misbruik, belangrijke veranderingen, ernstige aandoeningen of misbruik van verslavingsgevoelige middelen.

Tijdens de overgang worden stemmingswisselingen vaak veroorzaakt door de hormoonhuishouding. Meer dan de helft van alle vrouwen in Nederland heeft last van dit verschijnsel. Voor de mensen in iemands omgeving stelt het vaak niet veel voor, terwijl het een ontzettend zware last kan zijn voor de persoon zelf.

 

Hormoonschommelingen tijdens de overgang

 

De oorzaak van stemmingswisselingen tijdens de overgang ligt vaak bij hormoonschommelingen. Het lichaam vermindert geleidelijk de productie van bepaalde hormonen waaronder oestrogeen en progesteron. Dit zorgt voor een verandering van de balans tussen hormonen waaraan je lichaam zich moet aanpassen. Na de overgang wordt oestrogeen niet meer door de eierstokken geproduceerd, maar wordt deze taak overgenomen door het vetweefsel. Dit zorgt uiteindelijk voor meer vetpercentage, waar de meeste vrouwen niet blij mee zullen zijn.

 

Serotonine

 

Serotonine is een neurotransmitter die onder andere invloed heeft op de stemming, spijsvertering en het slapen. De hormonen die tijdens de overgang uit balans zijn beïnvloeden de productie van de stof serotonine, waardoor er veelal een tekort ontstaat en men depressieve gevoelens ervaart.

 

Midlife crisis

 

Meestal in combinatie met de overgang heeft de midlife crisis grote invloed op stemmingswisselingen. Het komt hierbij vaak voor dat kinderen uit huis gaan en vrouwen voor hun gevoel op zoek moeten gaan naar een nieuw levensdoel. Dit kan allerlei vervelende gevoelens met zich meebrengen. Men kan last krijgen van eenzaamheid, heimwee, overweegt riskante beslissingen of investeringen en wil intense behoeftes vervullen.

 

 

 

Tips over stemmingswisselingen bij overgang

 

Naarmate de overgang verder vordert zullen vrouwen de link leggen bij stemmingswisselingen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt veranderen om depressieve gevoelens te verminderen namelijk;

 

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

 

Ken je de gezegde ‘je bent wat je eet’. Voeding heeft namelijk een grote invloed op ons humeur. Probeer daarom zo veel mogelijk producten waaraan suiker is toegevoegd te verbannen uit je voedingspatroon. Suiker zorgt namelijk voor pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel. Kies daarom liever voor complexe koolhydraten. Zodat suikers langzaam wordt afgebroken. En niet direct in de vetcellen wordt opgeslagen. Hiermee voorkom je die extra kilo’s en voel je je veel energieker.

 

Magnesiumrijke voeding

 

Tijdens de overgang bestaat er een grotere kans op botafbraak door veranderingen in de hormoonbalans. Om deze reden is het verstandig om extra magnesium toe te voegen aan je voedingspatroon. Dit geldt tevens voor calcium en vitamine D. Daarnaast geeft het extra energie bij vermoeidheid. Het beste is om deze stoffen uit natuurlijke voedingsmiddelen te halen zoals: avocado’s, vette vis, bananen, noten en peulvruchten.

 

Beweging

 

Hormoonschommelingen hebben weerslag op je figuur en je zult je waarschijnlijk niet fit voelen. Daarom is het juist belangrijk dat je deze negatieve energie omzet in actieve energie. Door te bewegen zorg je voor een gezond en gelukkig lichaam. Tijdens het sporten komt er namelijk dopamine vrij in de hersenen, wat ervoor zorgt dat je je gelukkig zult voelen. Dit geldt ook voor wanneer je veel piekert, probeer afleiding te zoeken in de vorm van beweging. Beweeg bij voorkeur minstens vijf dagen per week, een half uur matig intensief. Regelmatig bewegen is belangrijk voor de botopbouw na de overgang.

 

Ordenen

 

Het is belangrijk dat je tijdens deze stemmingswisselingen niet te veel hooi op de vork neemt. Waarschijnlijk deed je voor de overgang allerlei activiteiten tegelijk. Maar door de daling van het hormoon oestrogeen verlies je concentratie en lukt het allemaal niet meer. Dit geldt tevens voor het geheugen. Je zult daarom iets meer als een man moeten denken, één ding tegelijk. Anders maak je het alleen maar erger voor jezelf.

 

Intimiteit

 

Door hormoonverandering daalt het hormoon oxytocine. Dit zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt aan intimiteit, je onrustig zult voelen en geen ontspanning kan vinden. Je kunt dit zelfstandig beïnvloeden door te knuffelen of zoenen. Er komt dan een grote hoeveelheid oxytocine vrij, waardoor je meer ontspannen kunt zijn en je gelukkiger bent.

 

Medicatie bij stemmingswisselingen tijdens de overgang

 

Naast bovenstaande tips zijn er ook medicijnen die symptomen kunnen verminderen tijdens de overgang. Zo zijn er hormoonpreparaten werkzaam op verschillende gebieden. Deze kunnen helpen bij opvliegers, urine incontinentie, vaginale droogheid en transpiratieaanvallen. Maar belangrijker nog, medicijnen in de vorm van hormoonpreparaten zullen je humeur ten goede komen. Bekende medicamenten zijn;

  • Progestageenhormonen
  • Oestrogeenhormonen
  • Clonidine (tegen opvliegers en zweetaanvallen)
  • Gabapentine (vermindert mate van opvliegers)
  • Antidepressiva (tegen opvliegers en zweetaanvallen)

Echter blijven medicijnen natuurlijk een tweede keuze omdat er vervelende bijwerkingen aan verbonden zijn zoals: hoofdpijn, pijnlijke borsten, misselijkheid en doorbraakbloedingen.

 

Overwin je overgang

 

Wil jij net als andere vrouwen in de overgang weten wat je kunt doen tegen lichamelijke en geestelijke klachten zoals stemmingswisselingen? Dan kun je er voor kiezen om het boek van Ria Kamille te lezen. Zij biedt namelijk oplossingen aan die gebaseerd zijn op eigen ervaringen. Waardevolle informatie wordt in begrijpelijke taal uitgelegd. En je zult begrijpen dat jij niet de enige bent met vervelende overgangsklachten. Daarnaast leer je wat jij zou moeten veranderen in je huidige voedingspatroon om de overgang te overwinnen en zo min mogelijk last te hebben van klachten. Ben jij benieuwd naar het boek? Neem dan eens een kijkje op de pagina.

 

verzacht jouw overgangsklachten

 

 

 

 

 

Plaats een reactie