Als je in de overgang bent heb je vaak last van veel verschillende overgangsklachten. Een daarvan is spierpijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor jij last krijgt van spierpijn tijdens de overgang. Hier lees je meer over de overgang en waar de klachten vandaan komen.
Wat is de overgang?
De overgang is een fase die elke vrouw meemaakt. Tijdens deze fase verlies je als vrouw je vruchtbaarheid en stop je met menstrueren. De overgangsperiode brengt voor de meeste vrouwen veel problemen met zich mee.
Tijdens de overgang komen er allerlei klachten voor die je normaal niet zou ervaren. Zo is ook spierpijn tijdens de overgang een klacht die vaak voorkomt.
Vaak is deze pijn een combinatie van spierpijn en gewrichtspijn en heeft dat alles te maken met je hormonale balans.
Waarom spierpijn tijdens de overgang?
Tijdens de overgang is je hormonale balans geheel uit balans. Daardoor heeft ongeveer 80% van de vrouwen in de overgang last van deze overgangsklachten. Als je tijdens de overgang vaak last hebt van spierpijn of gewrichtspijn kan dat je leven flink beïnvloeden. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om minder spierpijn te ervaren tijdens de overgang.
Een van de belangrijkste dingen om dit te voorkomen is door regelmatig te blijven bewegen, maar ook door gezond te eten. Hiermee voorkom je namelijk een heleboel klachten.
Naast spierpijn en gewrichtspijn zijn er ook nog een heleboel andere overgangsklachten waarmee je te maken kunt krijgen als je in de overgang bent. Veel van deze klachten kunnen sterk verminderen door vooral gezond te eten en te sporten.
Andere overgangsklachten
Naast spierpijn en gewrichtspijn zijn er ook nog een heleboel andere overgangsklachten die je kunt ervaren. De meeste van deze klachten komen altijd wel een keer voor tijdens de overgangsperiode. Enkele van deze klachten komen bij sommige vrouwen wel voor en bij andere vrouwen niet.
Opvliegers
Deze klacht komt bij vrijwel alle vrouwen in de overgang voor en blijft vaak ook het langst aanhouden. Een goede tip die je helpt tegen opvliegers is door jezelf te kleden in laagjes. Mocht je het dan ineens heel warm krijgen, kun je een kledingstuk uittrekken.
Hoofdpijn
Ook hoofdpijn komt regelmatig voor bij vrouwen in de overgang. Om ervoor te zorgen dat je minder hoofdpijn hebt, is het een goed idee om veel water te drinken en voldoende nachtrust te krijgen.
Innerlijke onrust
Innerlijke onrust komt niet bij alle vrouwen voor in de overgang. Maar als je hier last van ervaart is het vooral belangrijk dat je een stapje terug doet. Neem vooral je rust als je even niet lekker in je vel zit en luister naar je lichaam.
Daarnaast kan ook dagelijks intensief bewegen ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Door voldoende te sporten draag je namelijk bij aan het her-balanceren van je hormoonhuishouding.
Slapeloosheid
Ook slapeloosheid is een overgangsklacht die bij veel vrouwen voorkomt. Als je last ervaart van slaapproblemen, is het een goed idee om zoveel mogelijk ritme te vinden in je slaappatroon.
Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en ook weer elke dag op dezelfde tijd op te staan. Dan zal je merken dat je na enkele weken al veel beter uitgerust wakker wordt na het slapen.
Gewichtstoename
Vrijwel alle vrouwen krijgen te maken met gewichtstoename tijdens de overgang. Dit komt omdat het hele hormoonhuishouding niet meer in balans is. Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk aankomt tijdens de overgang is het een goed idee om zo gezond mogelijk te eten en daarnaast ook zo veel mogelijk te blijven bewegen.
Voor de meeste vrouwen is gewichtstoename niet te vermijden, maar is het in de meeste gevallen wel te beperken.
Vergeetachtigheid
Ook vergeetachtigheid komt vaak voor tijdens de overgang. Veel vrouwen ervaren dat ze snel dingen vergeten. Bijvoorbeeld bepaalde boodschappen mee te nemen uit de supermarkt.
Zoals bij vrijwel alle klachten die je ervaart tijdens de overgang heeft ook deze klacht alles te maken met je hormonen. Ook kan slapeloosheid ervoor zorgen dat je sneller dingen vergeet. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk je rust te nemen en zo goed mogelijk probeert te slapen.
Hartkloppingen
Hartkloppingen tijdens de overgang komen niet altijd voor. Vaak ontstaat dit in combinatie met stress tijdens de overgang. Maar in sommige gevallen kunnen hartkloppingen ook ontstaan door een verandering in de hormoonhuishouding.
Als je last ervaart van hartkloppingen is het vooral belangrijk om even je rust te nemen. Meestal gaan de hartkloppingen al snel weer weg. Als je vaak last krijgt van hartkloppingen is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Niet altijd hebben hartkloppingen te maken met de overgang.
Nachtelijke transpiratie
Veel vrouwen in de overgang hebben last van vooral nachtelijke transpiratie. Ook dit heeft te maken met het disbalans van je hormonen. Door grote hormoonschommelingen kun je het het ene moment heel warm hebben en op het andere moment weer koud.
Op deze manier ontstaan ook de opvliegers en gaan de klachten meestal na enkele minuten weer weg. Als je veel last hebt van transpireren in de nacht kun je proberen om een lichtere deken te gebruiken.
Ook kan andere stof ervoor zorgen dat je minder snel gaat transpireren.
Overwin je overgang
Als je veel last ervaart van klachten tijdens de overgang zijn er genoeg tips die je kunnen helpen om de klachten te verminderen. De meeste tips die je hier leest, komen uit het Overwin je overgang boek. Dit boek is geschreven door een vrouw tijdens haar overgang en wil nu andere vrouwen in de overgang helpen de periode zo makkelijk mogelijk door te komen.
Ook als je last hebt van spierpijn tijdens de overgang staan er een heleboel praktische tips in die je direct kunt toepassen.
Ben jij benieuwd wat je allemaal kunt lezen in dit boek? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande pagina.