Slapeloosheid tijdens de overgang?

Slapeloosheid tijdens de overgang? Omdat we in het Westerse leven een snel en druk leven leiden, is het belangrijk om te zorgen voor een goede nachtrust. Wanneer we niet zorgen voor een goede nachtrust dan liggen we wakker de hele nacht en dan is het voor iedereen direct merkbaar de volgende dag.

Wanneer je als vrouw in de overgang zit is een bekend probleem dat je `s nachts vaker wakker wordt, of moeilijker in slaap valt. Ook is het mogelijk dat je last hebt van een combinatie van deze. Hoe pak je slapeloosheid tijdens de overgang aan zodat je de volgende dag weer fit bent?

 

Wanneer je in de overgang zit kan je last hebben van verschillende symptomen. Je kan hierbij denken aan:

-Vermoeidheid

-Gewichtstoename

-Hartkloppingen

-Slapeloosheid

-Hoofdpijn

-Stemmingswisselingen

-Opvliegers

Wat is de overgang?

 

De overgang is een levensfase waarin je eitjes aan het opraken zijn. De overgang is de stap voordat je als vrouw in de menopauze komt. Wanneer je je laatste eitjes aan het opmaken bent, verandert er een heleboel in je lichaam. Je hormoonhuishouding is nu meer te vergelijken met een heftige achtbaanrit.

De klachten die ik hierboven noemde als voorbeeld, komen voort uit de periode dat je in de overgang zit. Het verschilt echter van vrouw tot vrouw in hoeverre zij last ervaren van symptomen. De ene vrouw heeft aanzienlijk minder last tijdens de overgang, dan de andere vrouw. Maar er komt op een uitzondering na, geen enkele vrouw ongeschonden door deze fase.

Het is echt wel zo dat je je klachten kunt beperken door je levensstijl te veranderen. Maar daarover straks meer.

Wat handig is om te weten is dat voor de overgang geen vaste tijd gekoppeld is. Vaak duurt de overgang gemiddeld tussen de 6 en 12 jaar. En middelbare vrouwen van gemiddeld 40 jaar komen meestal in de overgangsfase terecht.

 

Menopauze

 

De laatste fase voordat je definitief onvruchtbaar geworden bent als vrouw noemen we de menopauze. Mensen die de overgang verwarren met de menopauze zijn gewoon niet goed geïnformeerd.

Je spreekt van de menopauze wanneer je na je laatste menstruatie, een jaar lang niet meer ongesteld bent geworden. Je kan na de menopauze op de natuurlijke manier nu niet meer zwanger raken omdat simpelweg je eitjes gewoon op zijn.

 

Slapeloosheid

 

Omdat slapeloosheid, of moeilijk in slaap vallen tijdens de overgang er gewoon bij horen, wil dat niet zeggen dat ze nu ineens minder vervelend zijn geworden. Wanneer je last hebt van slapeloosheid, of een verstoorde slaap kan dat tijdens de overgang verschillende vormen aannemen.

Meestal zijn deze symptomen te verwijten aan:

-Opvlieger

-Nachtelijk zweten

-Ademstoornissen (slaapapneu)

Ook zijn andere bekende redenen die samenhangen met de overgang te wijten aan slapeloosheid. Je kan hierbij denken aan lichamelijke problemen psychische problemen, maar ook hormonale veranderingen kunnen een behoorlijke invloed hebben op je slaapkwaliteit tijdens de overgang.

Natuurlijk kunnen ook veranderingen in je levensstijl, je gezondheid of de relatie met je partner bijdragen aan een slechtere slaapkwaliteit.

Wat in ieder geval zeker is, is dat je slaapgebrek leidt tot vermoeidheid de volgende dag. Ook kan slaapgebrek tijdens de overgang ervoor zorgen dat je meer last hebt van andere symptomen.

Het is overigens een bekend feit dat wanneer je ouder wordt de behoefte aan slaap afneemt. Je slaapt als je ouder wordt bijvoorbeeld minder lang, maar ook minder diep. Aangezien je lichaam minder slaap nodig heeft als je ouder wordt, hoeft slapeloosheid niet direct te verwijten zijn aan de overgang.

 

 

Slapeloosheid aanpakken

 

Soms ben je ervan overtuigd dat je slapeloosheid te verwijten valt aan de overgangsfase. Dan is er ook voor jou zeker het een en ander aan te doen om je slaapkwaliteit aanzienlijk te verbeteren. We gaan het gebruik van slaapmiddelen nu even buiten beschouwing laten, want er zijn ook andere wegen die je naar Rome leiden.

Je kan namelijk gebruik maken van een aantal algemene middeltjes die je slaap kunnen bevorderen. Je kan hierbij denken aan een beker warme melk voordat je gaat slapen, een warme douche of een warm bad kunnen je ook helpen.

Maar wist je dat je jezelf overdag ook kan uitputten door bijvoorbeeld `s middags intensief te gaan sporten. Op deze manier zorg je voor een gezonde manier van vermoeidheid zonder dat je aan slaaptabletten of dergelijke supplementen denkt.

Een middag lekker tuinieren, elke dag een lekkere wandeling maken kunnen ook bevorderlijk zijn om jezelf vermoeid te laten raken op een gezonde manier. Een saunabezoek, een massage en homeopathische middelen kunnen ook een oplossing bieden tegen je slaapproblemen.

Buiten deze oplossingen kan je eetpatroon ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Neem bijvoorbeeld minder producten die cafeïne bevatten. Koffie, thee, chocolade en cola zijn dan producten die je beter kan vermijden wanneer je slaapproblemen ervaart.

Ik raad je ook aan om `s avonds niet te veel prikkels toe te laten. Tv kijken, op je telefoon scrollen en andere factoren die je stimulerende prikkels geven kan je beter vermijden.

Zorg voor een donkere, niet al te warme slaapkamer bijvoorbeeld. Want als je in de overgangsfase zit, kan je `s nachts sowieso al last hebben van nachtelijk zweten. Dus wanneer je zorgt voor een koele slaapkamer, zal je hier automatisch minder last van hebben tijdens de nachtelijke uren.

Tijdens de overgangsfase neemt je gevoeligheid toe

 

Vrouwen zijn over het algemeen al gevoelig, maar tijdens de overgangsfase neemt de gevoeligheid toe. Zorg daarom dat je stressvolle situaties uit de weg gaat. Je kan bijvoorbeeld op je werk een stapje terug doen, maar ook binnen je gezinsleven kan je vragen om bijvoorbeeld meer hulp in de huishouding aan je partner of je kinderen.

 

Therapie

 

Wanneer de bovengenoemde geschreven oplossingen niet werken voor je kan je altijd contact opnemen met je huisarts. Er zijn namelijk therapieën die speciaal op slaapproblemen gericht zijn. Met deze behandeling kan je een beter inzicht krijgen op hoe jij met je slaapproblemen moet omgaan. Je huisarts kan je hierbij helpen, en als je alle bovenstaande oplossingen geprobeerd hebt, maar het schijnt niet te werken dan kan een goede therapie je misschien wel de oplossing bieden.

 

Perfect-Slapen-in-7-Stappen

 

1 gedachte over “Slapeloosheid tijdens de overgang?”

  1. Vermijd in de avonduren stimulerende activiteiten als tv kijken en computeren en zorg voor een donkere, niet al te warme slaapkamer. Ook acupunctuur kan helpen tegen slapeloosheid. Belangrijk is om voor een regelmatig leven te zorgen: sta op tijd op en ga niet te laat naar bed. Het is bekend dat vrouwen gevoelig zijn voor de invloed van stress, gezondheidsproblemen, verandering in de relatie door het ouder worden, overlijdensgevallen en andere levensgebeurtenissen. Tijdens de overgang kan deze gevoeligheid toenemen. Als de beschreven oplossingen dus niet werken, is het aan te raden om te kijken of therapie misschien helpt bij het tegengaan van slapeloosheid. Daarbij is het belangrijk om kortdurende slapeloosheid, bijvoorbeeld door opvliegers of traumatische levensgebeurtenissen, goed te behandelen. Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie