Signalen overgang – Signalen van de overgang kunnen vroeg tot uiting komen. Jaren voordat de overgang begint. Rondom de overgang hangt nogal een taboe. Er wordt niet graag over gesproken. Dat is niet gek. De overgang en de bijkomende klachten kunnen een grote impact hebben. Vooral op jou als vrouw.
Over het algemeen zijn de signalen van de overgang bekend. De opvliegers bijvoorbeeld. Wie kent deze niet? Buiten de opvliegers, zijn er nog meer symptomen die bij de overgang kunnen horen. Deze zijn niet allemaal bekend.
Hoe de symptomen van de overgang eruit zien? Dat gaan we in dit blogbericht bespreken. De symptomen vertellen jou meer over de overgang. Bovendien kun je hier iets aan doen. Ben je benieuwd? Lees het blogbericht helemaal tot het eind om antwoord te krijgen op al je vragen.
Signalen overgang – De eerste signalen
De signalen van de overgang zijn kenmerkend. Deze zijn vrijwel hetzelfde. Aan deze signalen kan de overgang herkend worden. Veel van deze signalen zullen bekent je bekend voor komen. Dit zijn de typische klachten. Klachten die de meeste vrouwen ervaren.
Toch zijn veel van deze signalen niet of nauwelijks bekend. Daarom bespreken we in dit blogbericht alle signalen overgang. Voordat de overgang begint, meld één signaal zich vroeg van tevoren aan. Dit zijn signalen rondom de ongesteldheid. Dit wordt een onregelmatige menstruatie genoemd.
Een aantal jaren van tevoren kan deze beginnen te veranderen. De bloedingen kunnen tijdens deze fase anders worden. Zo kun je heviger gaan bloeden. Ook kan het bloedverlies minder dan normaal worden. Dit is dus een signaal dat de overgang langzaamaan het beginnen is.
Zijn de overgangsklachten bij iedereen hetzelfde?
Eerder in dit blogbericht heb ik het al benoemd. De signalen van de overgang en de daarbij horende klachten, zijn vrijwel altijd hetzelfde. Hierin kun je dus overeenkomsten zien.
Toch ervaart iedere vrouw deze anders. Hoewel de klachten dus hetzelfde kunnen zijn, is de mate hiervan altijd anders. Ieder vrouwenlichaam is tenslotte anders. Zo zijn er bijvoorbeeld vrouwen waarbij de overgangsklachten zo heftig zijn, dat de dagelijkse bezigheden hieronder gaan lijden. Dit zou voor jou makkelijk anders kunnen zijn.
Daarnaast wil het ook niet zeggen dat je álle overgangsklachten gaat ervaren. Probeer het maar over je heen te laten komen.
Wat zijn de overgangsklachten?
De verandering in de menstruatie is niet alleen een signaal van de overgang. Ook deze hoort bij de overgangsklachten. Daarnaast zijn er meer overgangsklachten die bij de overgang horen. Hoe deze klachten er precies uitzien? Dat zou als volgt kunnen zijn:
- Verlaagd libido
- Droogheid rondom de vagina
- Stemmingswisselingen
- Somberheid of depressiviteit
- Emotioneel
- Hoofdpijn
- Onzuivere huid
- Gewichtstoename
- Nachtzweten
- Opvliegers
- Vaak plassen
- Slecht slapen
- Spierpijn
- Gewrichtspijn
Voor de bovenstaande klachten bestaan geen medicijnen. Tenminste, geen medicijnen die de klachten permanent weg kunnen nemen. De klachten kunnen daarentegen wel verminderd worden. Hier kun je zelf aan werken. Hier vertel ik je later in het blogbericht meer over.
De overgangsklachten verminderen? Deze tips kunnen helpen
Heb jij veel last van klachten? Hier wil je natuurlijk iets aan doen. Permanente oplossingen zijn er niet. Dat heb je hierboven al kunnen lezen. De overgangsklachten verminderen, dat zou wel een mogelijkheid kunnen zijn.
Dit kun je zelf doen. De onderstaande tips kunnen jou hierbij helpen. De tips die je krijgt zijn natuurlijk geen garantie tot succes. Iets wat voor een ander goed helpt, kan bij jou anders uitpakken. Houd daar dus altijd rekening mee.
Tip 1: Maak gebruik van warmte
De overgang kan samen gaan met de nodige pijn. Hoofdpijn, buikpijn of pijn rondom de spieren. Dit kan erg vervelend zijn. Zeker tijdens de dagelijkse bezigheden kan het een obstakel zijn. Een warme kruik bijvoorbeeld zou dit kunnen verminderen.
Tenslotte zorgt warmte voor ontspanning. Ook een warme douche of een bad kan zeer helpend zijn. Kijk wat jij prettig vindt en waar je je goed bij voelt.
Tip 2: Bespreek de klachten met de huisarts
De klachten kunnen niet altijd verminderd worden. Soms is er wat meer voor nodig. Zeker als het om mentale klachten gaat. Dit is niet binnen een aantal dagen op te lossen. Bespreek de klachten daarom met de huisarts. Leg deze aan hem of haar voor.
Het uitspreken hiervan kan al opluchten. Daarnaast kunnen jullie samen tot een passende oplossing komen. Je hoeft dit niet alleen te doen. Er is altijd hulp. Ook als je in de overgang zit.
Tip 3: Probeer fit te blijven
Tijdens iedere leeftijdsfase is het belangrijk om fit te blijven. Zo bouw je meer weerstand op. Bovendien zorgt het voor ontspanning en zit je lekkerder in je vel. Probeer ook tijdens de overgang fit te blijven.
Kies voor een gezond eetpatroon en beweeg minimaal een half uur per dag. Hoe je dit gaat invullen? Dat is helemaal aan jou. Het neemt de overgangsklachten niet weg. Dat weet je inmiddels. Wel maakt het je weerbaarder. De klachten kun je niet alleen verminderen. Hier kun je beter mee leren omgaan.
Tip 4: Zoek afleiding
Zijn de overgangsklachten dagelijks aanwezig? Hier leg je al snel de focus op. Je kunt ook bijna niet anders. Door de focus hierop te leggen, lijkt het alleen maar erger te worden.
Probeer eens afleiding te zoeken. Bijvoorbeeld door bezig te zijn met een hobby of een sport. Praat daarnaast over de overgang. Met een vriendin, familielid of met je partner. Verleg je focus. Het neemt de klachten niet weg. Het maakt het wel dragelijker.
Conclusie – Leer de signalen overgang te begrijpen
Signalen overgang. Deze geven aan dat de overgang begint of al is begonnen. Deze kun je herkennen als de overgangsklachten. Het eerste signaal word vaak rondom de menstruatie afgegeven.
Daarnaast zijn er meer overgangsklachten die bij de overgang kunnen horen. In dit blogbericht hebben we deze besproken. Niet alleen weet je hoe deze eruit zien, ook weet je hoe deze te verminderen. Medicijnen zijn er niet. Maar je kunt zelf heel veel doen. Lees het nog eens na.
De signalen van de overgang herkennen, helpen je een stap verder. Wil je hier meer over weten? Download dan het e-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Ria verteld hierin haar persoonlijke verhaal. Van de eerste signalen tot de overgang zelf. Het e-book bevat waardevolle informatie en handige tips. De aanschaf hiervan kan ik je van harte aanraden.