Seksualiteit tijdens de overgang? Hoe gaan we ermee om

Seksualiteit tijdens de overgang?

Gedurende je leven verandert en ontwikkelt je seksualiteit. Je seksualiteit hoeft niet af te nemen naarmate je ouder wordt. Sterker nog, misschien vind je er nu wel meer tijd voor, nu de kinderen uit huis zijn en je wellicht wat minder werkt. Door gezondheidsproblemen en overgangsklachten neemt de seksualiteit van vrouwen in de overgang echter juist vaak af.

Bovendien wordt seksueel contact bij sommige vrouwen in de overgang ineens pijnlijk. Des te langer je niet seksueel actief bent, des te meer moeite het gaat kosten om seksueel opgewonden te raken. Seksualiteit is echter nog steeds heel goed mogelijk in en na de overgang. Waarom dit tijdens de overgang echter allemaal wat langer duurt en lastiger gaat zal ik je hier uitleggen.

 

Hormonen en seksualiteit

 

Hormonen spelen een belangrijke rol bij de seksualiteit. Oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon, heeft veel verschillende rollen. Een belangrijke rol van oestrogeen is het elastisch houden van de huid en het vochtig houden van slijmvliezen.

Tijdens seksuele prikkels zorgt oestrogeen ervoor dat je hersenen ontvankelijk worden voor testosteron. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon maar is in vrouwen ook in lagere hoeveelheden aanwezig.

In het brein zorgt het voor een seksueel verlangen en vergroot het de gevoeligheid van de geslachtsdelen voor seksuele stimulatie. Wanneer je seksueel opgewonden bent neemt de bloedtoevoer naar je geslachtsdelen toe. Mannen krijgen hierdoor een erectie, terwijl bij vrouwen de schaamlippen extra doorbloed raken, de vagina vochtig wordt en de clitoris opzwelt.

 

Seksualiteit in de overgang

 

Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogenen af. Je brein is dus minder ontvankelijk voor testosteron en je geslachtsdelen minder gevoelig voor seksuele stimulatie. Dit betekent dat het langer duurt voordat je seksueel opgewonden wordt.

Dit heeft ook te maken met de staat van je aders. Naarmate je ouder wordt neemt de snelheid van je doorbloeding af, waardoor het opzwellen van schaamlippen en clitoris langer duurt. Bovendien zorgt de afnemende hoeveelheid oestrogeen in je bloed ervoor dat je vagina minder vochtig en elastisch is, wat kan zorgen voor pijn bij de penetratie.

Waar je voorheen misschien nog seksueel contact kon hebben zonder volledig opgewonden te zijn, lukt dat nu niet meer door de lagere vochtigheidsgraad van je vagina.

Voldoende seksuele opwinding is dus het geheim van seksualiteit tijdens de overgang. Lichamelijke seksuele opwinding komt bij vrouwen in de overgang later op gang, dus een langer voorspel is belangrijk. Wanneer je te vaak pijn hebt gehad bij het vrijen zal je eerder gestrest raken, waardoor je niet seksueel opgewonden wordt.

Vrouwen in de overgang hebben dus vaak wat meer aandacht en intimiteit nodig. Pas wanneer de seksuele opwinding voldoende is, is de penetratie pijnloos. Soms kiezen vrouwen ervoor om glijmiddel te gebruiken om niet zo lang te hoeven wachten.

Wanneer je vagina echter nog niet vochtig genoeg is, is dit een teken dat je lichaam er nog niet klaar voor is. Penetratie met glijmiddel kan in dat geval schade aanbrengen aan de vagina. Houd dus niet vast aan ‘hoe het vroeger ging’. Je lichaam verandert en je zult een nieuwe balans moeten vinden, ook qua seksualiteit.

Plaats een reactie