Reuma klachten tijdens de overgang

reuma tijdens de overgangVeel vrouwen ervaren reuma klachten tijdens de overgang. Deze klachten zijn niet altijd direct te linken aan daadwerkelijk reuma. Vaak hebben de klachten de zelfde symptomen en zijn ze makkelijk op te lossen. In dit blogbericht gaan we je meer vertellen over de klachten en wat je eraan kunt doen. 

 

Reuma klachten tijdens de overgang

 

Veel vrouwen tijdens de overgang hebben last van gewrichtsklachten tijdens de overgang. Maar voordat je op zoek gaat naar wat reuma precies is, is het goed om te weten dat deze klachten bij meer dan 50% van de vrouwen in de overgang voorkomen en deze klachten dus ook na de overgang weer verdwijnen.

Wel zijn de klachten vooral heel vervelend en gaan we je hier helpen om ervoor te zorgen dat je er minder of geen last meer van ervaart. 

 

Gewrichtspijn tijdens de overgang

 

Gewrichtspijn tijdens de overgang kan voor veel overlast zorgen. Het kan ervoor zorgen dat je minder kan doen op een dag of dat je er gewoon even helemaal doorheen ziet. 

De voornaamste symptomen van gewrichtspijn zijn meestal: 

 

  • Moeite met opstaan in de ochtend
  • Stijf gevoel in je lichaam
  • Pijnlijke gewrichten
  • Stijve spieren
  • Stijve vingers

 

Gelukkig ben je niet de enige die er last van ervaart en kunnen al deze klachten direct gelinkt worden aan de overgang. Het voordeel hiervan is dat je er ook weer vanaf komt als de overgangsperiode voorbij is. 

Omdat de overgang een lange tijd kan duren, helpen we je graag om zo veel mogelijk van deze klachten te verminderen. 

 

Hoe kan je reuma klachten tijdens de overgang verminderen? 

 

Als je de komende dagen minder last wil ervaren van reuma klachten tijdens de overgang is het belangrijk dat je in beweging blijft. Hierdoor sterk je je spieren aan en zorg je ervoor dat je lichaam minder stijf aanvoelt. 

Als te intensieve beweging pijn doet of vervelend aanvoelt, is het nog altijd beter om over te gaan op lichte activiteiten dan helemaal niets doen. 

 

Blijf op gezond gewicht

 

Veel vrouwen ervaren gewichtstoename tijdens de overgang. Als je te zwaar bent kan dit er ook voor zorgen dat je gewrichtspijn krijgt. Dat komt omdat er dan meer belasting op je gewrichten ontstaat. 

Blijf vooral gezond eten en bewegen. Geef je lichaam niet de kans om overgewicht te ontwikkelen. Dan is de kans groot dat je al veel minder last ervaart van reuma klachten tijdens de overgang. 

 

Rek en strek oefeningen

 

Als je veel last ervaart van stijfheid of gewrichtspijn. Kun je dit verminderen door regelmatig te strekken. Een goede manier om dat te doen is met Yoga. Hiermee doe je precies de bewegingen die nodig zijn om je lichaam zo te strekken dat je minder last gaat ervaren. 

Wil je liever niet aan de slag gaan met Yoga, zoek dan op het internet naar oefeningen om je lichaam te strekken. 

 

Neem een goede lichaamshouding aan

 

Naast voldoende beweging is het ook belangrijk dat je een goede lichaamshouding aanneemt. Dat betekent dat je goed recht op moet staan. Het is vooral belangrijk dat je geen steun zoekt op bepaalde gewrichten zoals je knieën. Belast bijvoorbeeld beide knieën gelijk matig en ga niet leunen op een been. 

Omdat je gewrichtspijn ervaart ga je al snel een andere houding aannemen dan dat je normaal doet. Probeer dat vooral te voorkomen en wijs jezelf erop als je het gevoel hebt dat je bijvoorbeeld doorgezakt in de stoel zit. 

 

Voldoende slaap

 

Tijdens je slaap herstel je veel van lichamelijke belasting. Het is dus belangrijk dat je elke dag voldoende slaap krijgt om goed te kunnen herstellen. Dit kan voor sommige vrouwen lastig zijn omdat ook slapeloosheid een klacht is die veel voorkomt bij de overgang. 

Om te voorkomen dat je niet goed kan slapen is het belangrijk dat je minimaal een uur voordat je gaat slapen je al gaat voorbereiden. Niet meer eten en drinken, geen mobiel en televisie meer. Om je slaap nog meer te bevorderen kun je ervoor kiezen om alvast in bed te gaan liggen en een boek te lezen. 

 

Neem de tijd voor je dagelijkse activiteiten

 

Ook als je in de overgang bent gaan je dagelijkse activiteiten zoals werk, huishouden en boodschappen doen gewoon door. Als je last hebt van reuma klachten tijdens de overgang is het belangrijk dat je gaat luisteren naar je lichaam. 

Als je het gevoel hebt dat je even niet kan gaan stofzuigen doe dat dan ook niet. Neem even rust en wacht tot de pijn weer wat afzakt. Door naar je lichaam te luisteren bevorder je het herstelproces en gaat het daarna allemaal een stuk makkelijker. 

 

Warme douche of bad

 

Iets wat vaak direct helpt tegen de reuma klachten tijdens de overgang is een warme douche of bad. Als je veel last van klachten ervaart kan warm water op je lichaam direct helpen om de klachten te verminderen. 

Daarnaast kan het ook een goed idee zijn om vaker in de week even lekker te gaan zwemmen. Het warme water helpt de pijn te verminderen en je krijgt nog beweging ook. 

 

Makkelijker de overgang door

 

Wil jij meer weten over de overgang en wat je kan doen aan bepaalde klachten? Met het boek overwin je overgang worden veel aspecten van de overgang besproken. Dit boek is ook geschikt om je partner te laten lezen zodat hij ook een idee krijgt van wat jij mee maakt. 

Dit boek geeft je direct praktische oplossingen die je gaat tegenkomen in de periode van de overgang. Je weet dan precies wat je moet doen als een klacht zich voordoet en komt daardoor sneller van je klachten af. 

Ook krijg je uitgebreide informatie over wat de overgang precies met je doet en waarom je bepaalde klachten ervaart tijdens de overgang.

Ben jij benieuwd wat je allemaal leert in het boek en hoe het boek jou door de overgang heen kan helpen? Dan raad ik je aan om eens naar de pagina van overwin je overgang te gaan. Dit boek heeft al duizenden vrouwen geholpen en het helpt jou ook verder. 

 

 

 

Plaats een reactie