Psychische klachten tijdens de overgang: 3 tips die je daarbij helpen

Ervaar jij opvliegers of toename in gewicht? En ben je de 50 inmiddels gepasseerd? De kans dat je in de overgang zit is aannemelijk. Doordat er veel veranderingen plaatsvinden in je lichaam, kun je last krijgen van overgangsklachten – al geldt dit niet voor iedere vrouw. Zo komen psychische klachten tijdens de overgang met regelmaat van de klok voor.

Wat veel mensen niet weten, is dat de aard van deze klachten vrij duidelijk is. Deze komen niet zomaar uit de lucht vallen en je kiest er ook niet bewust voor natuurlijk. Het is eveneens goed om te weten dat je zelf voor verlichting kunt zorgen.

Herken jij jezelf hierin? En wil je meer weten over psychische klachten tijdens de overgang? In dit artikel delen we zoveel mogelijk informatie met je. Ben je benieuwd? Lees snel verder en sla niets over.

Wat is de overgang?

Heb je weleens van de overgang gehoord? Vast wel. Jaren geleden was het onderwerp echter zwaar beladen en in sommige opzichten een ‘taboe’. Dat is inmiddels een ander verhaal.

Voordat we psychische overgangsklachten verder bespreken, is het misschien handig om de overgang in het algemeen te bespreken – mocht je je nog nooit verdiept hebben. Wat is de overgang precies?

Dit is een natuurlijk proces dat de meeste vrouwen vanaf hun 50e levensjaar doorlopen. Tijdens dit proces vindt in het lichaam veel verandering plaats. Een schommelende hormoonhuishouding is hierin de herkenbaarste schakel. Het is namelijk zo, dat de productie van oestrogeen en progesteron sterk daalt. Deze hormonen zijn normaal gesproken verantwoordelijk voor je vruchtbaarheid – eisprongen –  en de regeling van je maandelijkse menstruaties.

Deze daling is echter niet het enige aspect van de overgang. Nee, het omvat meer. Je vruchtbaarheid wordt immers minder en op een bepaald punt wordt je niet meer ongesteld. Heb je 1 jaar niet gemenstrueerd? Dan is de overgang voorbij en ben je ook niet meer vruchtbaar.

Door een veranderende hormoonhuishouding kun je als vrouw verschillende klachten krijgen. Dit worden overgangsklachten genoemd en hier horen psychische klachten eveneens bij – al is dit per vrouw verschillend. In het restant van dit artikel vind je meer informatie hierover.

Hoe ontstaan psychische klachten bij de overgang?

Dit heeft opnieuw met hormoonschommelingen te maken. Heb je het bovenstaande hoofdstuk in zijn geheel doorgenomen? Dan weet je hoe deze schommelingen ontstaan.

Heeft dat met de daling van oestrogeen en progesteron te maken? Ja, dat heeft er zonder twijfel mee te maken. Je lichaam raakt als het ware ontregelt en gaat op zoek naar een nieuwe balans. En hierdoor ontstaan overgangsklachten. Het zijn echter niet alleen psychische klachten die kop op steken. Nee, ook fysieke klachten zijn bekende verschijnselen tijdens de overgang. Misschien zijn de volgende klachten herkenbaar voor je:

  • Opvliegers: Dit is de herkenbaarste en meest voorkomende klacht tijdens deze levensfase. Je krijgt het plotsklaps warm en je begint overdag te zweten. Dit kan gepaard gaan met een rood gezicht of met benauwdheid. Opvliegers zijn ongevaarlijk en gaan vanzelf over. Je kunt 1 tot meerdere opvliegers op een dag krijgen.
  • Gewichtstoename: Ook dit overgangsverschijnsel staat nauw in verbinding met een schommelende hormoonhuishouding, plus leeftijd. Je stofwisseling gaat namelijk trager werken, waardoor vet sneller wordt opgeslagen. Het gevolg is dat je meer buikvet krijgt en sneller aankomt in gewicht.
  • Pijnlijke gewrichten of spieren: Door de veranderende hormoonhuishouding worden zowel je spieren als gewrichten gevoeliger, waardoor deze pijnlijk aanvoelen. Dit kan je in rust of tijdens bewegingen ervaren. Daarbij kan het zo zijn dat je het lastiger vindt om te ontspannen, waardoor de pijn eveneens toeneemt.

De kans is aannemelijk dat je klachten ervaart tijdens de overgang. Zowel de klacht als de mate daarvan is per vrouw verschillend. Er zijn zelfs vrouwen die de overgang zonder klachten doorlopen.

Psychische verschijnselen tijdens overgang

Hoe zien psychische klachten tijdens de overgang eruit?

We weten inmiddels hoe overgangsklachten ontstaan. Je weet wat de oorzaak is en welke fysieke klachten – mogelijk – een rol spelen. De overgang en psychische klachten staan eveneens met elkaar in verbinding. Misschien heb je op dit moment enkele vermoedens. Psychische klachten tijdens de overgang zien er al volgt uit:

  • Sombere of depressieve gedachten/gevoelens;
  • Paniekaanvallen;
  • Spanningen;
  • Opgejaagd gevoel;
  • Concentratieproblemen;
  • Snel emotioneel;
  • Prikkelbaar;
  • Moeite om rustig te blijven;

Opnieuw is het per vrouw verschillend wat de mate is van psychische verschijnselen tijdens de overgang. Er zijn veel vrouwen bij wie het slechts een periode duurt en waarbij het enigszins leefbaar is.

Daartegenover staat dat psychische klachten tijdens de overgang zo heftig kunnen zijn, dat dit in het dagelijks leven duidelijk merkbaar is – bijvoorbeeld op de werkvloer. Herken jij jezelf of een dierbare hierin? We delen hieronder 3 tips met je.

Overgang en psychische klachten

3 tips voor psychische klachten tijdens de overgang

Psychische overgangsklachten verdwijnen niet van de een op de andere dag. Dit willen we ook niet beweren. Wel kun je ermee leren omgaan. Hoe je dat doet? Misschien helpen deze 3 tips daarbij:

  1. Probeer niets voor jezelf te houden en praat met je omgeving over je klachten. Dit geeft verlichting en het zorgt eveneens voor meer begrip.
  2. Merk je dat je dagelijkse leven beheerst wordt door je klachten? Wacht niet te lang en vraag om hulp. Dit kan bij je huisarts, psycholoog of bij een overgangsconsulent – deze consulent werkt meestal als zzp’er of in het ziekenhuis. De huisarts kan je doorverwijzen naar een passende hulpverlener.
  3. Zoek naar afleiding. Dit verlegt je focus en het zorgt voor ontspanning. Dit kan door middel van een hobby, sport of door sociale activiteiten te ondernemen.

Conclusie

Ervaar jij psychische klachten tijdens de overgang? In dit artikel hebben we zowel de oorzaak als de verschijnselen met je gedeeld. We hebben 3 tips doorgenomen die je wellicht verlichting geven tijdens deze periode.

Overwin Je OvergangWil je meer weten over de overgang of over de overgangsklachten? Download nu het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Ria weet als geen ander hoe het voelt om in de overgang te zitten. In het E-book deelt ze verschillende tips en ervaringsverhalen die je op weg helpen. Het E-book kun je gemakkelijk downloaden en openen op alle mobiele apparaten. Waar wacht je nog op?

Plaats een reactie