Wat is nu precies de premenopauze?

PremenopauzeWat is nu precies de premenopauze?

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van de overgang. De levensfase die vrouwen doormaken wanneer ze hun vruchtbare jaren achter zich laten. Deze periode wordt ook vaak onterecht aangeduid met de term menopauze.

De menopauze is echter de allerlaatste menstruatie die een vrouw in haar leven heeft. Hoewel het woord doet vermoeden dat het hier om een bepaalde periode gaat. Gaat het dus eigenlijk om een enkele gebeurtenis.

Het Griekse woord ‘meno’ betekent ‘maand’, terwijl pauze letterlijk staat voor ‘stoppen’ of ‘ophouden’. Wellicht heb je ook wel eens gehoord van de term ‘premenopauze’.

Dit is de naam van de periode voorafgaand aan de menopauze (‘pre’ betekent ‘voor’ in het Latijn). Deze definitie blijft natuurlijk erg vaag. Immers, het grootste deel van je leven speelt zich (meestal) af voor je menopauze.

Daarom zal ik hier proberen om dit begrip iets te verduidelijken. Ik zal onder andere ingaan op wat de term ‘premenopauze’ nu precies inhoudt. Wat je kunt verwachten tijdens deze fase in je leven.

 

De periode voor je laatste menstruatie

 

Hoewel het woord premenopauze dus letterlijk staat voor ‘de periode voor je laatste menstruatie’. Spreken we pas van een premenopauze wanneer je lichaam begint te compenseren voor de verminderende hoeveelheid oestrogeen in je bloed.

In de loop van je leven raakt de voorraad eicellen waarmee je ooit geboren bent op. Aangezien follikels, de blaasjes waarin de eicellen rijpen, de voornaamste producenten van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen zijn. Gaat de productie van dit belangrijke hormoon dus ook langzaam achteruit.

Om te zorgen voor de rijping van de laatste eicellen gaat je lichaam ter compensatie extra oestrogeen en FSH (follikel stimulerend hormoon) produceren vanuit andere bronnen. Hierdoor gaat het oestrogeengehalte in je lichaam enorm fluctueren. Het ene moment produceert je lichaam meer dan normaal, het volgende moment veel minder.

De wisselingen in je hormoonspiegels blijven niet onopgemerkt. Oestrogeen speelt een rol bij allerlei processen in je lichaam en heeft bovendien direct invloed op allerlei andere hormoongehaltes. Je lichaam moet zich dus telkens opnieuw aanpassen aan de nieuwe hormonale situatie. Dat gaat niet zonder horden en stoten.

 

De premenopauze is begonnen

 

Door de schommelingen in je hormoonspiegels zal je overgangsklachten gaan krijgen: je premenopauze is begonnen. Meestal begint deze periode zo halverwege de veertig en duurt het ongeveer zes jaar.

De premenopauze eindigt wanneer je menstruaties onregelmatig worden. De periode rondom de laatste menstruatie, de menopauze, wordt de perimenopauze genoemd.

Ondanks dat je menstruaties dus nog regelmatig zijn. Kun je al te maken krijgen met overgangsklachten door de schommelingen in je hormoonspiegels. Sommige vrouwen merken weinig tot niks van deze klachten, terwijl anderen al tijdens de premenopauze veel last ervaren.

De meest voorkomende klachten tijdens de premenopauze zijn vaginale klachten en mentale problemen. Het eerste orgaan waar het hormoon oestrogeen invloed op heeft is de vagina.

Met veranderende gehaltes oestrogeen is je vagina dus de eerste die hieronder lijdt. Een droge, rode en jeukende of geïrriteerde huid rondom de vagina is dan ook een veelgehoorde klacht onder vrouwen in de premenopauze.

Wanneer je hier last van hebt zou je kunnen kiezen voor het gebruik van bevochtigende crèmes. Cremes die speciaal voor dat gebied zijn ontwikkeld.

Een hormonale disbalans kan direct leiden tot een mentale disbalans. Oftewel: hormoonschommelingen leiden tot stemmingswisselingen. Aangezien je hier tijdens de premenopauze al mee te maken krijgt. Kun je tijdens deze periode ook al mentale problemen ervaren.

Denk hierbij aan moeite met concentreren, helder nadenken of informatie opnemen. Ook kun je sneller geïrriteerd of boos raken of een gevoel van neerslachtigheid ervaren.

Deze stemmingswisselingen zijn dus direct te herleiden tot de schommelingen van je hormonen.

 

De eerste fase van de overgang

 

De premenopauze is de eerste fase van de overgang. Na de premenopauze volgt de perimenopauze, de menopauze en vervolgens de postmenopauze. Deze gehele periode kan voor vrouwen erg zwaar zijn, aangezien veel vrouwen in de overgang te maken krijgen met overgangsklachten.

Gelukkig valt het voor de meeste vrouwen in de premenopauze nog wel mee met de klachten. Daarnaast zijn er allerlei middelen om je klachten tijdens de overgang te doen verminderen.

Het belangrijkste voor een hormonale en mentale balans is het eten van gezonde voeding. Veel vrouwen krijgen in de overgang een tekort aan allerlei vitaminen. Dus het is belangrijk dat je goed op let wat je precies binnenkrijgt.

Het valt soms aan te raden om bepaalde voedingssupplementen te gaan slikken. Door middel van je voeding kun je je immuunsysteem versterken en je kracht en conditie behouden.

Lichaamsbeweging tijdens de premenopauze

 

Uiteraard zijn voldoende beweging en rust ook van groot belang. Wanneer je veel last hebt van stemmingswisselingen. kunnen dingen als extra pauzes inlassen, op regelmatige tijden gaan slapen en yoga- en meditatieoefeningen volgen helpen.

Lichaamsbeweging houdt je conditie op peil. Maar geeft bovendien ook energie en zorgt ervoor dat je goed in je vel blijft zitten. Daarnaast is voldoende beweging belangrijk voor een goede doorbloeding van het lichaam, wat de kans op hart- en vaatziektes vermindert.

Het gebruik van alcohol en tabak wordt tijdens de overgang sterk afgeraden. Aangezien dit de bloeddruk verhoogt en daarmee de kans hart- en vaatziektes. Bovendien hebben middelen als tabak, alcohol, caffeïne en drugs een negatieve invloed op het voorkomen van overgang gerelateerde klachten.

Wanneer je tijdens je premenopauze voornamelijk last krijgt van een droge en/of jeukende vagina. Dan is er, naast de eerder genoemde hydraterende crèmes, een aantal dingen waar je op kunt letten.

Het materiaal van je ondergoed bijvoorbeeld. Synthetisch ondergoed neemt geen zweet op, waardoor de huid kan irriteren of zelf infecteren. Kies daarom bij vaginale problemen altijd voor katoenen ondergoed.

Inlegkruisjes kunnen best gedragen worden, maar let erop dat deze geen kunstmatige geurstoffen of kunststofolie bevatten. Aangezien dat de groei van schimmels en bacteriën bevordert. Daarnaast kan je vagina wassen verlichtend werken. Was het echter alleen met speciale intieme waslotion, zodat de zuurgraad van je vagina niet veranderd.

Wanneer je er niet zelf uitkomt en veel last hebt van overgangsklachten. Kun je altijd hulp vragen van een huisarts of een overgangsconsulent. Deze kunnen je helpen met het krijgen van bijvoorbeeld hormoontherapie of de juiste voedingssupplementen.

Des te eerder je aan de bel trekt, des te minder zullen je overgangsklachten zijn. Zeker in de latere fases van de overgang. 

Plaats een reactie