Pijn in je onderbuik tijdens de overgang: Dit zijn de symptomen

Het is geen verassing dat de overgang samen gaat met klachten. Het nachtzweten, de stemmingswisselingen en toename in gewicht kennen we zo onderhand. Maar heb je pijn in je onderbuik tijdens de overgang? Ook dit is een bekende klacht die vaker voorkomt.

Dit kan een zeurend, stekend of opgeblazen gevoel veroorzaken. In dit artikel bespreken we hoe pijn in de onderbuik tijdens de overgang ontstaat. Daarnaast gaan we kijken naar de symptomen en sluiten we af met een aantal tips. Daarom raden we je aan om onze hoofdstukken verder te lezen.

Wat is de overgang?

Laten we eerst beginnen bij het begin. Voordat we bespreken hoe pijn in je onderbuik ontstaat tijdens de overgang, bespreken we eerst de overgang zelf. Wat is het precies?

De overgang staat ook bekend als de menopauze. Het is de fase waarin de vrouwelijke hormonen geleidelijk aan afnemen, waardoor je als vrouw onvruchtbaar wordt. Dit heeft te maken met het oestrogeen- en progesterongehalte in de eierstokken.

Deze productie neemt af en daardoor worden ook de eisprongen en menstruaties minder of onregelmatig. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die heviger gaan bloeden. Dat heeft allemaal met de verandering van je hormoonhuishouding te maken. Hoe zit het met het einde van de overgang?

Deze is voorbij als je een jaar lang niet gemenstrueerd hebt. Dit wordt de postmenopauze genoemd. Vergis je niet; ook na de overgang kunnen de overgangsklachten aan blijven houden. Zo kun je na de overgang nog krampen in je onderbuik voelen.

Pijn in je onderbuik tijdens de overgang: symptomen

Het is niet gek dat je pijn in je onderbuik hebt tijdens de overgang. Zoals je hierboven al kon lezen, gebeurd er veel in je lichaam. Vooral in je buik is het een en ander aan de gang. Als je pijn voelt in je onderbuik tijdens de overgang, kunnen daar de volgende symptomen bij horen:

  • Opgeblazen gevoel: Dit is een ongemakkelijk gevoel, waarbij je buik wat boller aanvoelt. Soms kun je dit zien aan de buitenkant
  • Stekende of zeurende pijn: Het kan een constant aanwezig gevoel zijn, maar dit kan ook met tussenpauzes zijn
  • Veranderende menstruatie: Ook dit symptoom kan samen gaan met de pijn in je onderbuik. Door de hormoonveranderingen kan je menstruatie ineens veranderen. Je kunt minder bloed gaan verliezen maar ook meer. Bovendien kan ook de frequentie anders worden.

Hoe ontstaat pijn in je onderbuik tijdens de overgang?

Logischerwijs vraag je je dit af. Misschien is het een klacht waar je tot een aantal weken of maanden geleden geen last van had. Nu kon je in de introductie al lezen, dat pijn in je onderbuik tijdens de overgang een bekende overgangsklacht is. Dit verschillende oorzaken hebben.

Stofwisseling

Ten eerste kan je stofwisseling in de problemen komen. Door de hormoonveranderingen kan je lichaam er moeite mee krijgen om al het voedsel en de stoffen op de juiste manier te verteren. Dit kan voor buikpijn zorgen, maar ook voor krampen en een opgeblazen gevoel.

Pijn in onderbuik overgang

Blaasontsteking

Buikpijn kan onder meer een symptoom van blaasontsteking zijn. Ben je hiermee bekend? Zeker in de overgang kan deze klacht vaker optreden. Ook dit is het gevolg van een veranderende hormoonhuishouding. Doordat het slijmvlies van je blaas dunner worden, krijgen bacteriën een vrije doorgang en kan er een ontsteking ontstaan. Dit kan vervolgens buikpijn veroorzaken.

Verstopping

Is je stoelgang veranderd nu je in de overgang zit? Het is misschien een ongemakkelijke klacht, maar het kan er wel bij horen. Dat heeft onder meer met de daling van het oestrogeengehalte en je stofwisseling te maken. Daardoor kan het lastiger worden om naar het toilet te gaan. Ook dit kan buikpijn veroorzaken, maar ook hevige krampen en een ongemakkelijk gevoel.

Wat is de oplossing voor buikpijn in de overgang?

Helaas kunnen we geen maatregelen nemen om onze hormoonhuishouding weer te laten werken zoals vanouds. Voor pijn in je onderbuik bestaat geen permanente oplossing.

Heb je het gevoel dat je klachten verergeren of heb je er geen goed gevoel bij? In dit geval is het aan te raden om aan te kloppen bij je huisarts, voor aanvullend onderzoek. De huisarts kan uitsluiten of het om de overgang gaat of om een andere klacht. Voor je eigen gemoedsrust kan dat prettig zijn.

Tips voor pijn in je onderbuik tijdens de overgang

Je wilt graag van dat oncomfortabele gevoel af en dat is logisch. Nu kan buikpijn niet zomaar weggenomen worden, maar wie zegt dat je de pijn niet kunt verminderen? Daar willen we je graag bij helpen:

Pijn in onderbuik tijdens de overgang

  • Zoek de warmte op: De meest makkelijke manier om je buikpijn te verzachten, is door de warmte op te zoeken. Als je veel last hebt gehad van menstruatiepijn, heb je dit misschien vaker gedaan. Warmte zorgt ervoor dat je spieren, darmen en baarmoeder ontspannen, waardoor de pijn afneemt. Je kunt een kruik gebruiken, een pittenzak of een warme douche.
  • Vermijd stressvolle situaties: Ervaar je stress door je werk of door andere aanverwante zaken? Dit kan een negatief effect hebben op je darmen, waardoor je pijn in je onderbuik krijgt. Probeer, waar dat kan, stress zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Spreek bijvoorbeeld open over de overgang, want dit kan voor meer begrip zorgen.
  • Blijf in beweging: Als je ervoor zorgt dat je darmen in beweging blijven, neemt je buikpijn af en kun je makkelijker naar het toilet. Probeer daarom iedere dag genoeg te bewegen. Denk aan een wandeling, traplopen of fietsen. Daarbij is sporten natuurlijk ook meer dan prima.

Conclusie – Meer weten over de overgang?

Pijn in je onderbuik tijdens de overgang is een veelvoorkomende overgangsklacht bij vrouwen. Als je dit herkent, dan weet je dat dit een oncomfortabel gevoel geeft. Achter de klacht zit echter wel een duidelijke oorzaak.

Overwin Je OvergangWil jij nu meer weten over de overgang en zoek je naar een betrouwbare informatiebron? Download dan het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Hier vind je informatie, tips en ook ervaringsverhalen van andere vrouwen. Wij zijn zeer te spreken over het boek!

Plaats een reactie