Overgang en paniekaanvallen. Wat kun je daar aan doen?

Paniekaanvallen en de overgangOvergang en paniekaanvallen. Heb jij tijdens de overgang wel eens last van een paniek aanval en weet je dan niet meer wat je moet doen? In dit artikel gaan we je helpen om je paniekaanvallen te verminderen en leren we je wat je kunt doen als het gebeurt. Paniekaanvallen zijn heel vervelend en kan veel angst veroorzaken.

 

Overgang en paniekaanvallen. Wat kun je daar aan doen?

Paniekaanvallen tijdens de overgang zijn heel vervelend. Het wekt angst en onzekerheid op. Sommige vrouwen in de overgang hebben hier last van en weten eigenlijk niet wat ze eraan kunnen doen. Ze laten het maar gewoon op zich afkomen en hopen dat het zo snel mogelijk verdwijnt.

 

Hoe ontstaan paniek aanvallen tijdens de overgang?

Zoals je misschien al weet kan de overgang zorgen voor vervelende overgangsverschijnselen. Voor de ene vrouw zijn deze verschijnselen heel veel aanwezig en de ander heeft er vrijwel geen last van. Paniekaanvallen komen over het algemeen weinig voor maar het is wel mogelijk. De reden hiervoor is dat het hormonale ritme aan het veranderen is.

Zowel lichamelijk als psychisch kan de overgang een grote invloed hebben. Deze psychische en lichamelijke veranderingen bent u niet gewend. Dit kan ervoor zorgen dat u zich niet goed voelt en dit kan overgaan in paniekaanvallen als je niet weet wat er met je lichaam aan de hand is.

Ook is je lichaam helemaal uit balans en kunnen paniekaanvallen zonder aanleiding ontstaan. Daarnaast kan het ook zijn dat je heel anders reageert op situaties dan dat normaal. Je kunt dan angstig worden van dingen waarvan je normaal niet bang zou worden.

Hier gaan we je helpen om je paniekaanvallen onder controle te krijgen.

 

Hoe herken je het opkomen van een paniekaanval

Een paniekaanval herken je aan een aantal symptomen. Deze spelen meestal al even voordat je daadwerkelijk een paniekaanval krijgt op. Om een paniek aanval te kunnen voorkomen is het belangrijk dat je de symptomen herkent zodat je er voordat het gebeurt wat aan kan doen.

Dit zijn de belangrijkste symptomen:

  • Kortademigheid
  • Pijn of druk op de borst
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen of versneld hartritme
  • Gevoel van angst en onzekerheid

Zodra je een van deze symptomen herkent, pas dan direct de onderstaande tips toe.

 

Paniekaanvallen en de overgang

 

7 tips om klachten tijdens de overgang en paniekaanvallen te verminderen.

Dit zijn de 7 beste tips die je helpen je paniekaanvallen onder controle te krijgen en te verminderen. Als deze tips niet helpen, raadpleeg dan een huisarts om te kijken naar verdere mogelijkheden.

 

1.      Onthoudt dat het niet iets blijvends is

Paniekaanvallen zijn meestal maar van korte duur en verdwijnen meestal snel weer. Door jezelf te leren dat een paniekaanval geen gevaar is voor je gezondheid of leven, zal je merken dat je al veel rustiger bent als het gebeurt.

2.      Blijf rustig ademen

Wanneer je een paniekaanval krijgt merk je voordat het begint al dat je wat kortademig wordt. Ook versnelt je hartritme en raak je als je dat te lang door laat gaan snel de controle kwijt. Door even rustig te gaan zitten, en rustig te ademen behoudt je de controle en kun je een paniekaanval voorkomen.

3.      Zoek afleiding

Afleiding is een van de beste manieren om een paniekaanval te voorkomen. Zodra je last krijgt van een van de bovenstaande symptomen is het een goed idee om te zorgen voor afleiding. Simpele dingen die je kunt doen zijn:

  • Water drinken
  • Een gesprek starten
  • Tot 10 tellen

Deze simpele methodes leiden je direct af van het gevoel dat je krijgt voordat je een paniekaanval krijgt. Hierdoor voorkom je in 9 van de 10 keer de aanval zelf.

4.      Zorg voor voldoende ontspanning

De kans is groot dat je gewoon je dagelijkse taken doet wanneer je in de overgang bent. Het leven gaat tenslotte gewoon door. Toch is het een goed idee om het iets rustiger aan te doen als je in de overgang bent. Je lichaam moet hard werken aan de grote verandering. Dit merk je aan alles. Luister daarom goed naar je lichaam en doe het iets rustiger aan als je regelmatig een paniekaanval krijgt.

Ga bijvoorbeeld minder werken en ga naar een wellness voor maximale ontspanning. Hoe beter jij je voelt, hoe minder last je zal hebben van deze aanvallen.

5.      Stop met roken en alcohol drinken

Roken en alcohol drinken zijn stimulerende middelen. Deze hebben een effect op je geest. Het kan best zijn dat wanneer je stopt met deze middelen, de paniekaanvallen geheel verdwijnen. Er is wetenschappelijk nog geen verband gevonden tussen overgang en paniekaanvallen in combinatie met stimulerende middelen. Toch was dit voor veel vrouwen de oplossing.

6.      Vertel je naasten over de paniekaanvallen zodat ze je kunnen steunen

Een paniekaanval is al eng genoeg. Om er dan ook nog eens helemaal alleen voor te staan is geen goed idee. Wanneer je je naasten vertelt wat je ervaart, kunnen ze je helpen de paniekaanvallen te verminderen of te vermijden. Ze kunnen dan voor afleiding zorgen en je op andere gedachten brengen.

7. onderzoek voor jezelf wat er gebeurt voordat je een paniekaanval krijgt

Voordat een paniekaanval daadwerkelijk doorzet, gebeurt er heel veel in je lichaam. Je voelt je angstig, krijgt rillingen en hartklopping, je hartslag gaat sneller enzovoort. Wanneer je leert herkennen wanneer een paniekaanval opkomt, kun je deze situatie uit de weg gaan zodat het niet meer gebeurd.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat het telkens gebeurt als je in de lift staat. Dan is het een goed idee om de lift te vermijden en te kiezen voor de trap.

Neem meer controle over je lichaam tijdens de overgang

Heb je regelmatig last van overgangsklachten en heb je geen idee wat je eraan moet doen? Wij hebben het perfecte E-book voor je geselecteerd waarin je alles leert over de overgang en wat je kan verwachten. Ook leer je wat je kan doen tegen overgangsklachten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je deze moeilijke periode makkelijker door komt. Daarnaast is dit boek ook ideaal om te laten lezen door je partner. Zo leert ook hij of zij omgaan met alle gevoelens en situaties die zich voordoen tijdens deze periode.

1 gedachte over “Overgang en paniekaanvallen. Wat kun je daar aan doen?”

Plaats een reactie