Ovulatiepijn overgang en de effecten die daar bij horen!

Ovulatiepijn overgang 3Meer weten over ovulatiepijn tijdens de overgang? Een vrouw gaat in haar leven door enkele fases. Deze fases hebben een grote invloed op de hormonen, op het vrouwelijk lichaam en op de gevoelens van de vrouw. Sommige vrouwen ervaren de fases, zoals bijvoorbeeld de overgang, dan ook als niet al te prettig. Met name de veranderingen van de hormonen kunnen vervelende gevolgen hebben.

We noemden hierboven het woord ‘overgang’ al even. De overgang is een fase in het leven van een vrouw waarbij substantiële veranderingen plaatsvinden. Maar, wat is de overgang nou exact?

 

Wat is de overgang?

 

De overgang is een fase in het leven van een vrouw waarbij de vrouw onvruchtbaar wordt. In deze fase vindt een verandering plaats in het vrouwelijk lichaam, waardoor een vrouw niet meer vruchtbaar is.

Deze verandering vindt onder andere plaats in de eierstokken van de vrouw. De eierstokken gaan minder oestrogeen produceren; dit is een bepalend hormoon. Doordat dit hormoon minder geproduceerd wordt, gaat het vrouwelijk lichaam op zoek naar een nieuwe balans. Een balans waarin het lichaam zich goed voelt en gezond blijft. Het gevolg daarbij is dat de vrouw niet meer vruchtbaar is.

In het dagelijkse leven worden de termen ‘overgang’ en ‘menopauze’ als hetzelfde beschouwd. Dit is echter ten onrechte. De overgang heeft betrekking op de verandering in het vrouwelijk lichaam, zoals hierboven beschreven. De menopauze heeft enkel en alleen betrekking op de laatste menstruatie van de vrouw. Deze laatste menstruatie is het begin van de onvruchtbaarheid van de vrouw, maar is dus niet gelijk aan de overgang.

 

Effecten van de overgang

 

Het mag intussen duidelijk zijn dat de overgang bepaalde effecten tot gevolg heeft. Het belangrijkste effect is de transformatie van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Dit heeft tot gevolg dat een vrouw geen kind meer kan baren. Dat is echter niet het enige.

Nee, gedurende de overgang krijgt de vrouw te maken met geestelijke en lichamelijke klachten. De geestelijke klachten uiten zich onder andere in een lusteloos gevoel. Dit gevoel wordt gecreëerd omdat er, op de achtergrond, gigantisch veel in het lichaam veranderd. Hier kan je onbewust moe van worden en daardoor krijg je een lusteloos gevoel.

Ook kan een vrouw in de overgang last krijgen van stemmingswisselingen. Hierdoor kan ze binnen een zeer kort tijdsbestek van vrolijk naar verdrietig gaan en vice versa. Uiteraard komen ook andere emoties hierbij om de hoek kijken. Het is niet altijd makkelijk om met deze stemmingswisselingen om te gaan.

Het blijft echter niet alleen bij deze geestelijke klachten. Nee, de lichamelijke klachten kunnen ook als bijzonder vervelend ervaren worden.

Onder de lichamelijke klachten vallen onder andere de menstruatiepijn en de ovulatiepijn, gedurende de menopauze. Oftewel; gedurende de allerlaatste menstruatie van de vrouw.

Ook kan een vrouw last krijgen van opvliegers, hevige transpiratie, een zeer vermoeid gevoel, last van de spieren, last van hartkloppingen, (erge) hoofdpijn, een duizelig gevoel en pijn in de borsten. Deze lichamelijke klachten zijn allemaal het gevolg van de verandering in de hormoonhuishouding. Deze verandering heeft een grote invloed op het vrouwelijk lichaam en heeft, helaas, bovenstaande lichamelijke klachten tot gevolg.

 

ovulatiepijn overgang 2

Ovulatiepijn tijdens de overgang

 

 

We noemden hierboven de term ‘ovulatiepijn’ al even. Dit is een term die je veelvuldig tegen kan komen als je informatie zoekt over de overgang en de menopauze. Vandaar dat wij besloten hebben om iets dieper op deze term in te zoomen.

Normaliter vindt twee weken voor de menstruatie de eisprong plaats. De eisprong wordt ook aangeduid als ovulatie. Bij de ovulatie springt een eitje los. Dit eitje komt in de eierstok terecht en kan vanaf dit moment bevrucht worden door de zaadcel van een man. In feite is de eisprong dus het begin van een vruchtbare periode, waarbij een zwangerschap tot stand kan komen.

Bij een dergelijke eisprong kunnen vrouwen echter erge lichamelijke klachten krijgen. Dit kan zich onder andere uiten in buikkrampen, pijn in de buik, een misselijk gevoel en/of hoofdpijn. Het verschilt van vrouw tot vrouw hoe erg deze lichamelijke klachten zijn. Sommige vrouwen ervaren namelijk ook geen klachten voorafgaande/gedurende de eisprong.

De overgang kan echter een boosdoener zijn voor de pijn gedurende de ovulatie. Dit is het geval tijdens de menopauze, oftewel de laatste menstruatie van een vrouw.
Een vrouw heeft in de overgang last van veranderingen in de hormoonhuishouding. Bepaalde hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, worden minder aangemaakt door het vrouwelijk lichaam. Hierdoor krijgt een vrouw een ander menstruatiepatroon en op den duur dus de menopauze; de allerlaatste menstruatie.

Mocht je last hebben van een zeer pijnlijke eisprong, kan dit duiden op de overgang. Ovulatiepijn is namelijk één van de klachten die om de hoek komen kijken bij de overgang. Ook hierbij dienen we te vermelden dat niet elke vrouw last heeft van ovulatiepijn. Dit verschilt van vrouw tot vrouw.

 

 

Wat kan je doen tegen de ovulatiepijn en andere klachten tijdens de overgang?

 

 

Het is een feit dat je de overgang niet tegen kan houden. Dit is een natuurlijk proces waarbij het vrouwelijk lichaam hevige veranderingen ondergaat. Dit gaat, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, gepaard met lichamelijke en geestelijke klachten.

Is er dan iets wat je als vrouw tegen de overgang kan doen? Nee, je kan er zelf niks tegen doen. Maar, je kan gelukkig wel de lichamelijke en geestelijke klachten zoveel mogelijk beperken. Allereerst kan je op je voeding letten. Het is aan te raden om koffie en alcohol zoveel mogelijk te beperken. Aan de andere kant is het aan te raden om veel vitamines tot je te nemen.

Daarnaast is het aan te raden om veel te bewegen. Beweging is sowieso goed voor het lichaam, maar ook zeker gedurende de overgang. Als je voldoende wilt bewegen, is het noodzakelijk om minstens een half uur per dag te wandelen, hard te lopen of een andere sport te beoefenen.

Tot slot willen we jou de tip meegeven om aan jezelf te denken en tijd voor jezelf vrij te maken. Op die manier kan je de geestelijke- en lichamelijke klachten beter verwerken. De overgang is hoe dan ook niet de leukste periode voor een vrouw.

 

Plaats een reactie