Overwin je menopauze

De meeste vrouwen hebben zo rond hun vijftigste levensjaar hun laatste menstruatie, de menopauze genoemd. In de periode voor de menopauze begint de menstruatie al onregelmatiger te worden. Je eierstokken gaan naarmate je ouder wordt steeds minder van het hormoon oestrogeen produceren. Oestrogeen zorgt voor het regelen van de menstruele cyclus

Oestrogeen is verantwoordelijk voor de lichamelijke veranderingen in de pubertijd. Ook het groeien van je baarmoederslijmvlies voor menstruaties tijdens zwangerschappen behoort tot de functies.

De periode rondom je menopauze wordt de overgang genoemd. Omdat het de overgang naar een nieuwe levensfase aangeeft.

 

De menopauze

 

Bij de geboorte heeft een meisje al eitjes in haar eierstokken. In elke eierstok (ovarium) ongeveer een half miljoen.

Deze eitjes groeien en rijpen terwijl het meisje opgroeit.

Zo rond het dertiende levensjaar is het eerste eitje rijp en vindt er een eisprong (ovulatie) plaats: de eerste menstruatie.

De eerste menstruatie heet officieel de menarche. Tegen de tijd van de menarche heeft een meisje nog ongeveer 100.000 eitjes in haar eierstokken. Eitjes sterven dus ook af. Iedere menstruatie verdwijnen er ongeveer 400 eitjes.

Rond het vijftigste levensjaar beginnen de eitjes op te raken. Aangezien het de eitjes zijn die oestrogeen produceren, wordt de afgifte van dit hormoon in de jaren dat de eitjes op hun einde raken steeds minder.

Dit zorgt ervoor dat je lichaam hormonaal uit balans raakt. Deze periode heet de overgang. Alle bekende overgangsklachten worden veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding.

Wanneer alle eitjes verbruikt zijn heb je je laatste menstruatie, je menopauze.

De leeftijd waarop je je menopauze hebt verschilt per persoon. Omdat dit genetisch bepaald wordt. Hebben vrouwen vaak hun menopauze op dezelfde leeftijd als hun moeder.

De menopauze kan echter worden vervroegd door externe factoren zoals roken, stress of operaties aan de eierstokken.

 

Hoe komen we de menopauze door?

 

De menopauze en de periode daaromheen is vaak een lastige periode. Omdat deze vaak gepaard gaat met overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en stemmingswisselingen.

Hoewel dit een heel natuurlijk proces is waar elke vrouw van die leeftijd doorheen gaat. Willen we de klachten natuurlijk zoveel mogelijk inperken. Een gezonde levensstijl is het allerbelangrijkste in het voorkomen van overgangsklachten.

Gezonde voeding en voldoende beweging zorgt ervoor dat uw endorfine- en serotoninegehalte op peil blijven. Dit zijn ‘gelukshormonen’ die met name belangrijk zijn voor de geestelijke stabiliteit.

U kunt ook multivitaminen of voedingssupplementen met selenium en tryptofaan nemen, voor de aanmaak van deze hormonen.

Sporten stimuleert de natuurlijke aanmaak van endorfinen en gaat stress tegen. Stress heeft een negatief effect op overgangsklachten. Een lage suikerspiegel is ook niet bevorderend voor uw toestand. Sla daarom nooit een ontbijt over in de overgang.

Uw suikerspiegel zal sneller dalen, met hoofdpijn en geïrriteerde gevoelens tot gevolg.

 

De postmenopauze

 

Na de menopauze kom je in de postmenopauze. In dit stadium van je leven bevatten je eierstokken niet langer eitjes en kun je dus niet meer zwanger worden.

Je zal ook niet meer ongesteld raken.

De overgangsklachten kunnen nog wel een tijdje aanhouden. Deze klachten zullen sneller afnemen wanneer je een gezonde levensstijl hebt.

Dus voorkom stress, beweeg en eet gezond!

Plaats een reactie