Overgangsverschijnselen heb jij er last van? De overgang is voor veel vrouwen een vervelende periode. Bijna iedere vrouw krijgt last van overgangsverschijnselen. Het is de periode waarop de complete hormoonhuishouding veranderd, de menstruatie stopt en daarmee ook de vruchtbaarheid. Veel vrouwen zijn in deze periode prikkelbaar en hebben veel last van de bijwerkingen van de overgang.
Hier lees je meer over deze overgangsverschijnselen en wat je er aan kunt doen.
Overgangsverschijnselen, je kunt er bijna niet omheen.
Vrijwel iedere vrouw in de overgang heeft veel last van klachten die tijdens de overgang opspelen. Het gaat hier veelal om lichamelijk klachten. Om het je wat gemakkelijker te maken tijdens de overgang hebben we voor elk verschijnsel een werkende oplossing gevonden Zo wordt de periode van de overgang makkelijker en kom je er beter doorheen.
Opvliegers, van koud naar heet en weer terug
Een van de vervelendste verschijnselen van de overgang zijn opvliegers. Bijna elke vrouw heeft hier last van en het kan soms de hele dag doorgaan. Je voelt de hitte in je lichaam ineens opkomen, je gaat gigantisch transpireren, je krijgt een versnelde hartslag en je hebt geen idee wat je moet doen om het wat koeler te krijgen.
Soms kunnen opvliegers de hele dag doorgaan en ook lang aanhouden. Als je de volgende keer weer een opvlieger krijgt weet je wat je moet doen.
Het vervelende gevoel verminderen
Om je lichaam tijdens de overgang zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk dat je zo gezond mogelijk eet. Wanneer je alleen maar gezonde voeding eet zal je merken dat de opvliegers minder worden.
Daarnaast is het een goed idee om te gaan sporten omdat je hiermee je lichaam in goede conditie houdt. Je lichaam heeft veel te voorduren tijdens de overgang. Daarom kun je er maar beter goed voor zorgen.
Ook kun je ademhalingstechnieken leren die ervoor zorgen dat je weer rustig wordt tijdens de opvliegers. Door rustig te ademen zal je merken dat de opvliegers sneller afnemen.
Stress en depressie
Tijdens de overgang spelen je hormonen vaak op en heb je het slecht of niet onder controle. Hierdoor is de kans groot dat je je niet goed gaat voelen of zelfs depressief wordt. Gevoelens die vaak naar boven komen tijdens de overgang zijn: Angst, Laag zelfbeeld, Huilbuien en prikkelbaarheid. Dit zijn bekende overgangsverschijnselen waar veel vrouwen last van hebben.
Om ervoor te zorgen dat je door de overgang niet in een neerwaartse spiraal komt en positief blijft kun je het volgende doen.
Zo blijf je positief tijdens de overgang
Om ervoor te zorgen dat je blijft genieten van je leven tijdens de overgang is het belangrijk dat je zelf probeert positief te blijven. Je moet jezelf realiseren dat de overgang slechts een periode is en dat alle vervelende gevoelens die je nu hebt weer weg gaan.
Om de positiviteit extra te benadrukken kun je ervoor zorgen dat je veel leuke dingen doet. Kijk of je tijdens de menopauze wat minder kunt werken om je tijd wat meer te besteden aan leuke dingen.
Ook is het belangrijk dat je partner zorgt dat jij je goed voelt. Vaak is het voor mannen lastig te begrijpen wat er met zijn vrouw gebeurd. Communiceer daarom goed en laat precies weten wat je graag wil en wat niet. Zo voorkom je stress.
Doe vooral dingen die jij wilt en zet je vooral tijdens de overgang niet op de achtergrond.
Toename in gewicht tijdens de overgang
Als je in de overgang bent is de kans groot dat je aankomt. Het aankomen zelf heeft niet zo veel met de overgang te maken maar eerder met de leeftijd. Dat het aankomen vaak met de overgang in verband wordt gebracht is omdat de overgang rond dezelfde leeftijd gebeurd als op welke leeftijd de stofwisseling vertraagd.
Als je rond overgang merkt dat je aankomt betekent dat dat je stofwisseling aan het veranderen is. Dit is normaal na mate je ouder wordt. Toch kun je nog genoeg doen om te voorkomen dat je dik wordt.
Gewichtstoename tegengaan
Eigenlijk weten we allemaal wel hoe we ervoor moeten zorgen dat we geen overgewicht krijgen. Het heeft allemaal te maken met voeding. Vooral als je ouder wordt is het belangrijk dat je rekening houdt met wat je eet.
Als je nu regelmatig snoept of een ongezonde snack neemt, is het nu tijd om dit te laten staan. Kies vooral tijdens de overgang voor gezonde voeding. Het is niet alleen goed voor je lichaam tijdens de overgang maar ook voor je verdere gezondheid tijdens het ouder worden proces.
Slecht slapen, een van de grootste problemen tijdens de overgang
Slaap is ontzettend belangrijk tijdens de overgang. Je hebt namelijk genoeg rust nodig om de zware dagen tijdens de menopauze door te komen. Toch is de kans groot dat je tijdens de overgang moeite hebt met slapen en hierdoor de andere verschijnselen ook meer kans geeft.
Dat je slaappatroon veranderd tijdens de overgang komt vaak voor. Vooral als je veel last hebt van opvliegers is de kans groot dat een aantal nachten slapeloze nachten worden. Ook kan piekeren en stress zorgen voor een slechte nachtrust. Gelukkig zijn er een aantal manieren die ervoor zorgen dat je toch lekker kunt slapen.
Zo slaap je lekker tijdens de overgang
Om ervoor te zorgen dat je ’s nachts lekker kunt slapen is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je actieve dagen hebt. Zorg ervoor dat je de hele dag actief bent zodat je ’s avonds moe genoeg bent en makkelijk in slaap komt.
Als het slapen na een actieve dag nog niet lukt, doe dan ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen helpen je rustig worden zodat je beter slaapt.
Ook kun je een kopje thee drinken voor het slapen. Dit helpt je vaak ook rustig worden. Als dat allemaal niet helpt kun je slaaptabletten proberen. Bij de drogist zijn tabletten verkrijgbaar met melatonine. Dit stofje helpt je sneller in slaap komen.
Overwin de overgang met dit boek
Als je alle informatie graag bij de hand wil hebben snel een oplossing wil vinden voor problemen tijdens de overgang. Raad ik je aan om het overwin de overgang boek aan te schaffen. Dit boek staat vol met praktische tips die je direct helpen je overgangsverschijnselen te verminderen. Zo heb je direct hulp bij de hand en heb je sneller de oplossing.