Overgangsverschijnselen en de pil

Overgangsverschijnselen en de pil. Elke vrouw krijgt in haar leven met bepaalde fases te maken. Deze fases hebben te maken met veranderingen binnen het lichaam van een vrouw. Deze veranderingen hebben met name betrekking op de hormoonhuishouding en zijn een volledig natuurlijk proces. Zo is het bijvoorbeeld een feit dat een vrouw in de overgang komt. Met komt in de overgang doordat het lichaam bepaalde hormonen niet meer aan gaat maken. Het gevolg? De vrouw raakt onvruchtbaar en kan dus niet meer zwanger worden.

Deze overgang is voor veel vrouwen een gevoelig punt. Het is namelijk niet alleen een grote verandering op het gebied van zwangerschap. Nee, de overgang gaat vaak ook gepaard met psychische en lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen ontzettend uiteenlopend zijn. Feit is dat veel vrouwen hier last van hebben. De overgang heeft dan ook echt een behoorlijke invloed op het leven van een vrouw.

Maar, heb jij enig idee welke klachten zich kunnen ontvouwen door de overgang? En heb jij enig idee wat overgangsverschijnselen zijn? In dit artikel kijken we naar de overgangsverschijnselen. Maar, we combineren de overgangsverschijnselen ook met de pil. Is er namelijk een verband tussen de overgang en de pil? Hoe zit dat exact? Je leest het in dit artikel!

De overgang is een periode waarbij de menstruatie van een vrouw permanent stopt. Dit alles valt te wijten aan een verandering in de hormoonhuishouding. Het lichaam gaat bepaalde hormonen minder aanmaken, waardoor de eierstokken niet meer functioneren. Het gevolg is dat je niet meer zwanger kunt worden. Maar, wat zijn nou echte symptomen van de overgang?

Symptomen van de overgang

De symptomen van de overgang verschillen van vrouw tot vrouw. Dat is dan ook de reden dat de ene vrouw veel meer last van de overgang heeft dan een andere vrouw. In onderstaande lijst kan je enkele mogelijke overgangsverschijnselen vinden:

  • Een vermoeid gevoel
  • Slapeloosheid
  • Last van opvliegers
  • Last van een depressief gevoel
  • Hoe lang duurt de overgangAfname van het libido
  • Moeite om dingen te onthouden
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Last van bovengemiddelde hoofdpijn
  • Borsten die bovengemiddeld gevoelig zijn
  • Tandvlees kan meer gaan bloeden
  • Slechte smaak in de mond
  • Last van misselijkheid en/of winderigheid
  • Dunner worden van het haar
  • Angstgevoelens
  • Jeuk
  • Incontinentie

Mocht je last van één of meerdere symptomen hebben, bestaat de kans dus dat je in de overgang zit. Wanneer de overgang gaat beginnen, is ook per vrouw verschillend. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde leeftijd rond de 52 jaar ligt. Maar, uit datzelfde onderzoek is gebleken dat sommige vrouwen pas na hun 60e jaar in de overgang komen, terwijl dat bij andere vrouwen al voor hun 40e levensjaar kan zijn. Dit verschilt dus echt van vrouw tot vrouw.

De anticonceptiepil

Heb jij een leeftijd bereikt waarop je met de pil wilt stoppen? Dat kunnen wij ons goed begrijpen. Over het gebruik van de anticonceptiepil bestaan namelijk altijd discussies. Een veel gestelde vraag is bijvoorbeeld of de anticonceptiepil wel bevorderlijk voor het lichaam is? Daar valt uitgebreid over te discussiëren, maar dat gaan wij hier niet doen. Nee, we bekijken liever de connectie tussen de overgangsverschijnselen en de anticonceptiepil.

Buikpijn tijdens de overgang

Als je met de pil wilt stoppen, moet je je één ding beseffen. Als je nog niet in de overgang zit, levert dat een mogelijke zwangerschap op. Althans als je seks hebt zonder voorbehoedsmiddelen. Het is dan ook aan te raden om pas na je 52e levensjaar met de anticonceptiepil te stoppen. De kans dat je na die leeftijd nog zwanger kunt worden, is bijzonder klein. Er bestaat echter altijd nog een kans, dus wellicht is het verstandig om nog iets langer met de anticonceptiepil door te gaan.

Als je de menopauze hebt gehad, weet je zeker dat je met de pil kunt stoppen. De menopauze is de allerlaatste menstruatie hebt gehad. Pas 1 jaar na deze menopauze kan je dat constateren. Op dat moment weet je dat je 1 jaar lang niet meer ongesteld bent geweest, waardoor je definitief niet meer vruchtbaar bent. Als dat het geval is, kan je zonder enig problemen stoppen met de pil.

Als je op hogere leeftijd nog de pil slikt, brengt dat overigens ook gezondheidsproblemen met zich mee. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die op hoge leeftijd de pil nog slikken een verhoogde kans op longembolie en/of trombose hebben. De anticonceptiepil is van invloed op het menselijk lichaam en dat kan dus op hogere leeftijd dus verkeerd uitpakken. Wees hier dan ook uiterst voorzichtig mee. Overigens is het niet alleen de anticonceptiepil die van negatieve invloed kan zijn op hogere leeftijd. Nee, dat geldt ook voor de zogeheten prikpil en de zogeheten anticonceptiepleister.

Kortom: wanneer kan je stoppen met het slikken van de pil? Het beste is om 1 jaar na de menopauze definitief te stoppen met de pil. Maar, dit is ook weer afhankelijk van jouw exacte situatie. Ondervind je bijvoorbeeld veel klachten door het slikken van de pil? Dan kan je er ook voor kiezen om al eerder met de pil te stoppen. Daarentegen kan het ook zijn dat je pas op behoorlijk hoge leeftijd in de overgang terechtkomt. Op dat moment is het ook maar de vraag of het nog gezond is om door te gaan met het slikken van de pil. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan de anticonceptiepil namelijk voor een longembolie en/of trombose zorgen.

Nederlandse Huisarts Genootschap

De Nederlandse Huisarts Genootschap is een genootschap van de artsen in Nederland. Zij hebben gezamenlijk één advies naar buiten gebracht over het stoppen met de pil. Zij geven aan dat je op je 52e met de pil kunt stippen. Volgens hen zijn de mogelijke gevolgen dusdanig klein dat het geen kwaad kan. Het is aan jou om te bepalen of jij je hier prettig bij voelt of niet.

Wij willen hier graag nog aan toevoegen dat het ook belangrijk is om je klachten in de gaten te houden. Zowel de anticonceptiepil als de overgang kunnen voor klachten zorgen. Houd deze klachten dan ook in de gaten en neem deze zeker mee tijdens je afweging om te stoppen met anticonceptie.

Makkelijk door de overgang?

Overwin je overgang

 

Als je in de overgang komt, komen daar vaak veel vervelende klachten bij kijken. Om de overgang zo goed mogelijk door te komen is het dus een goed idee om erachter te komen hoe je met deze klachten kunt omgaan, hoe je ze behandelt en voorkomt.

Met het boek overwin je overgang van Ria Kamelle krijg je tips en tricks voor alle overgangsklachten die je kunt ervaren tijdens de overgang. Het boek is geschreven door Ria zelf toen zij in de overgang was.

Klik hier om het boek “Overwin je overgang” te bekijken >>

Plaats een reactie