Vrouwen hebben een overgangsperiode. Van hun vruchtbare jaren naar de postvruchtbare levensfase. Vrouwen hebben dat rond de leeftijd van vijftig, dat is algemeen bekend. Maar wist je dat de overgangsleeftijd mannen vaak ook bekend is. Veel mensen zijn bekend met de vaak voorkomende overgangsklachten: opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen, hoofdpijn en een tal van andere klachten.
Overgangsleeftijd mannen tijdens de overgangsperiode!
Wist je echter dat mannen ook een periode van overgang hebben? Deze overgangsperiode, die bij mannen de penopauze of andropauze wordt genoemd. Kan eveneens samen gaan met overgangsklachten. Dit is echter minder gebruikelijk dan bij vrouwen. De overgangsleeftijd van mannen is ook gevarieerder: ongeveer 12% van de mannen tussen de 40 en 70 jaar ervaart overgangsklachten.
Dat de overgangsleeftijd mannen varieert zo. Dat klachten zoveel minder voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. Heeft te maken met de oorzaak van de penopauze. Net als bij vrouwen wordt deze veroorzaakt door een afname van geslachtshormonen. Waar dit bij vrouwen echter oestrogeen is, is dit bij mannen testosteron.
Bij vrouwen neemt de productie van oestrogeen relatief snel af. Waardoor het lichaam telkens moet wennen aan de nieuwe hormoonbalans. De schommelingen in de hormoonspiegels is wat overgangsklachten bij vrouwen veroorzaakt.
Afname van testoron
Bij mannen gaat de afname van testosteron echter veel geleidelijker. Testosteron wordt geproduceerd in de testikels. En hoewel de werking hiervan langzaam minder efficiënt wordt. Blijven ze wel het hele leven van een man actief. ‘Overgangsklachten’ zijn bij mannen klachten naar aanleiding van een testosterontekort. Dit is waarom veel minder mannen hier last van hebben en ook waarom de overgangsleeftijd zo varieert.
Testosteron heeft invloed op verschillende organen. Mannen met een tekort aan testosteron als gevolg van de overgang ervaren hierdoor vaak meerdere klachten tegelijkertijd. Veelgehoorde klachten tijdens de penopauze zijn erectieproblemen. En een gebrek aan libido, verminderde vitaliteit, meer buikvet, slaapstoornissen, bloedarmoede en osteoporose.
Mannen aan het eind van hun overgangsperiode nog steeds vruchtbaar
Ook kunnen mannen in deze periode last krijgen van hun prostaat. Waardoor urineren problemen geeft. In tegenstelling tot vrouwen, zijn mannen aan het einde van hun overgang niet onvruchtbaar. Dit betekent dat klachten vaak niet vanzelf overgaan.
Wanneer je vermoedt dat je last hebt van klachten naar aanleiding van de penopauze. Dan kun je langs een huisarts gaan om vast te laten stellen of je een tekort aan testosteron hebt. Dit wordt getest door middel van een bloedonderzoek.
Wanneer een testosterontekort is vastgesteld, kan deze door middel van medicatie verholpen worden. Wanneer je vermoed dat je prostaatproblemen hebt moet je dit zeker ook melden bij je huisarts. Oudere mannen lopen een verhoogd risico op prostaatkanker.
Gezond en gevarieerd eten
Om overgangsklachten te voorkomen en je vitaal te blijven voelen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Alleen op die manier krijg je alle benodigde vitamines binnen. Wanneer je door afnemend libido onzeker wordt. Zou je ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van libido verhogende middelen.
Gezond eten en voldoende bewegen zijn vaak echter net zo effectief. Je voedselpatroon kan ook helpen opvliegers te voorkomen. Hoewel dit niet veel voorkomt bij mannen. Deze overgangsklacht niet alleen maar bij vrouwen voor. Je kunt opvliegers krijgen wanneer het testosterongehalte plotseling sterk afneemt. En je lichaam, net als bij vrouwen, een nieuwe balans moet zoeken.