Overgangsklachten: Help!? Mijn Vagina Staat In Brand! Wat Kun Je Doen?

Tijdens de overgang kan je als vrouw (veel) last krijgen van klachten. Dit zijn de welbekende overgangsklachten. De ene vrouw heeft er meer last van dan de ander. Een van die klachten kan een branderig gevoel in de vagina zijn. Help!? Hij staat in brand! Erg vervelend en misschien ook geen onderwerp waar je graag over praat. Misschien gaat dit artikel je helpen. Hier lees je namelijk wat een branderig gevoel is, hoe het ontstaat en wat jij eraan kan doen.

De overgang in het algemeen

Bijna iedere vrouw komt op een gegeven moment in de overgang. Dat gebeurt ongeveer tussen de 40 en 60 jaar. Pin je er niet helemaal op vast, iedere vrouw is natuurlijk verschillend. Het begint op het moment dat je voor het laatst menstrueert. Dit noem je de menopauze. Wanneer deze laatste menstruatie precies is, dat is heel erg verschillend en dat kan je ook niet zeggen van tevoren. Na de menopauze begint de overgang zelf. De overgang houdt in dat je eierstokken stoppen met het produceren van eisprongen. In feite word je dus onvruchtbaar.

 

Je kan pas zeggen dat de overgang voorbij is, als je een heel jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad. Het is ook weer heel erg verschillend hoelang de overgang precies duurt. Sommige vrouwen ervaren tussendoor nog bloedverlies, terwijl het bij andere vrouwen direct een jaar stopt. Tijdens de overgang ontstaan dus de overgangsklachten. Meer over hoe de overgang precies werkt lees je hier.

 

Hoe ontstaan overgangsklachten?

Of overgangsklachten een oorzaak hebben? Absoluut. Je hebt hierboven kunnen lezen dat de eierstokken stoppen met het produceren van eisprongen. Dat komt door de daling van het hormoon oestrogeen. Normaliter zorgt dit geslachtshormoon ervoor dat er eitjes worden gemaakt en er dus een eisprong ontstaat. Dat gebeurt tijdens de overgang niet meer. Door de daling van oestrogeen kunnen er hormoonschommelingen in het lichaam ontstaan en kan je daar klachten door ervaren. De welbekende overgangsklachten herken je vast wel:

 

  • Opvliegers
  • Nachtzweten
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Gewichtstoename
  • Branderig gevoel bij de vagina

overgangsklachten

Hoe ontstaat het branderige gevoel?

Uiteraard ben je hier terecht gekomen omdat je onder andere graag wil weten hoe het branderige gevoel rond de vagina precies ontstaat. Dat ga ik je vertellen.

 

Zoals je al hebt kunnen lezen, ontstaan overgangsklachten door de daling van het hormoon oestrogeen. Hierdoor kunnen hormoonschommelingen ontstaan en ervaar je verschillende klachten. Ook het branderige gevoel rond de vagina hangt samen met de daling van oestrogeen. Naast het branderige gevoel kan je ook jeuk, droogheid, pijn of pijn tijdens het vrijen gaan ervaren.Allemaal typische overgangsklachten die vaker voor komen.

 

Het branderige gevoel kan niet alleen bij de vagina voor komen, maar ook bij de ogen. Mocht je daar ook last van hebben, dan weet je nu dat dat met de overgang kan samenhangen.

 

Wat kan ik doen aan het branderige gevoel?

Het branderige gevoel rond je vagina is erg vervelend. Het liefste wil je hier graag vanaf of wil je de mate van klachten verminderen. Daar is gelukkig iets aan te doen. In het volgende overzicht kan je precies lezen wat jij zelf kan doen om het branderige gevoel te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

 

Behandeling van de vagina

Om het branderige gevoel rond de vagina te verminderen, kan je de vagina zelf gaan behandelen. Dat is de meest logische stap. Er zijn vandaag de dag heel veel middeltjes verkrijgbaar die jij kan aanschaffen en gebruiken. Laat je op dit gebied altijd adviseren door een huisarts of een andere medische arts. Je bent echt niet de eerste vrouw die deze klachten ervaart. Zo kan je kiezen voor crèmes, zetpillen en zalfjes. Hierin zit het hormoon oestrogeen verwerkt, die ervoor zorgen dat het slijmvlies wordt verdikt en de branderigheid uiteindelijk verdwijnt.

overgangsklachten

Maak je geen zorgen over eventuele bijwerkingen, want die zijn er niet over nauwelijks. Laat je nogmaals adviseren over de behandeling en de duur van de behandeling. Het is per vrouw verschillend welk middel wel of niet werkt.

 

Kan het branderige gevoel verdwijnen?

Gelukkig kan het branderige gevoel verminderen of zelf verdwijnen. Als je de juiste behandeling hebt gevonden en deze slaat aan, dan zal je al gauw merken dat het branderige gevoel minder- of volledig verdwenen is. Ik blijf het iedere keer weer zeggen, maar het verschilt gewoon heel erg per vrouw. Sommige vrouwen ervaren geen overgangsklachten, terwijl de andere vrouw er dagelijkse hinder van ondervindt.

 

Laat de moed je vooral niet helemaal in de schoenen zakken. Raadpleeg je huisarts als het gaat om dagelijkse hinder en zoek samen naar een passende oplossing voor jouw branderige gevoel. Je bent echt niet de enige!

 

Jij kan je overgangsklachten overwinnen

Wist jij dat het overgrote deel van de vrouwen in de overgang last heeft van klachten? Je bent absoluut niet de enige en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Ook jij kan je overgangsklachten overwinnen. Hoe je dat doet? Dat doe je met Overwin je overgang van Ria Kamelle.

 

Naar aanleiding van de overgangsklachten die ze zelf ervaarde, schreef Ria Kamelle dit e-book speciaal voor vrouwen in de overgang. Ria voelde zich niet begrepen door haar huisarts en door haar omgeving wat betreft de overgang. Ze besloot het allemaal zelf te gaan uitzoeken en schreef het e-book. Hierin vind jij alle nodige informatie, ervaringsverhalen en tips hoe jij het beste met je klachten om kan gaan.

Zoek jij naar een stukje begrip of een steuntje in de rug? Schaf dan vooral Overwin je overgang aan en ga lekker zelf aan de slag!

 

overgangsklachten

Conclusie

Een branderig gevoel tijdens de overgang is een veelvoorkomende klacht. Het branderige gevoel kan ervaren worden bij de ogen, maar in de meeste gevallen rond de vagina. Dat heeft te maken met de daling van het geslachtshormoon oestrogeen. Laat je adviseren door je huisarts of een andere arts over wat jij kan doen aan dat branderige gevoel. Je kan ervan afkomen.

 

Met het e-book Overwin je overgang kan jij de strijd aangaan met je overgangsklachten. In het e-book vind jij alles wat jij moet weten over de overgang en de daar bijhorende klachten. Zeker een aanrader voor iedere vrouw inde overgang.

overgang
Overgansklachten? Twijfel niet en schakel de hulp in van Ria Kamelle

Plaats een reactie