Overgangsklachten? Eczeem komt vaak voor tijdens de overgang!

De overgang is voor iedere vrouw anders. De ene vrouw heeft veel klachten de andere helemaal niets. Het is geheel afhankelijk per persoon hoe de overgang verloopt. Sommige vrouwen kunnen er veel last van hebben. Bijvoorbeeld eczeem komt vaak voor tijdens de overgang!

Eczeem kan erg vervelend zijn. Het kan de volgende klachten veroorzaken: jeuk, rode huid, verdikte huid, blaren en korsten.

Veel vrouwen denken vaak dat ze er niets aan kunnen doen. Desalniettemin is dit niet helemaal waar. Mogelijkheden zat om eczeem te behandelen of tegen te gaan. Hoe vervelend ook, de overgang daar moet je mee leren leven. Dan kun je er maar beter goed mee leren omgaan. In dit artikel vertel ik je hoe je eczeem kunt tegen gaan en wat je er tegen kunt doen.

Wat is de overgang?

Meestal begint de overgang tussen je 40e en 50e levensjaar. Wanneer bij vrouwen het aantal eitjes in de eierstokken afneemt daalt het oestrogeen gehalte. Dit wordt ook wel de overgang genoemd.

De overgang is bij iedere vrouw verschillend. Over het algemeen is de gemiddelde tijd tussen de menstruatie en menopauze twee jaar. Vaak komen overgangsklachten al eerder voor. Meestal tussen de 5 tot 10 jaar. Deze periode kun je verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot ongeveer twee a drie jaar erna. Sommige vrouwen hebben maar een korte periode last van de overgang.

Waarom kun je last krijgen van eczeem tijdens overgang?

Het oestrogeengehalte in je lijf neemt af. Hierdoor krijg je minder hormonen in je lijf, waardoor je lijf ook anders gaat reageren. Dit hormoon houdt je huid los en stevig, door de afname van dit hormoon wordt je huid anders. Gevolg: je huid wordt kwetsbaarder, je huid droogt meer uit en je huid is vatbaarder voor weersomstandigheden en stress. Hierdoor kan je sneller last krijgen van eczeem. Je bent gewoon gevoeliger voor allerlei dingen zoals: het weer, voeding, zeep, parfum en make-up.  De PH-waarde van je huid kan tijdens de overgang drastisch veranderen. Dit zorgt ervoor dat je huid gevoeliger is waardoor de huid zich minder goed beschermt.

Wat zijn de kenmerken van eczeem tijdens de overgang?

Vrouwen die last hebben van eczeem tijdens de overgang kunnen te maken hebben met de volgende klachten:

Jeuk

Jeuk komt niet alleen voor bij eczeem. Vaak is het ook een kenmerk van andere huidaandoeningen. Heb je last van jeuk in combinatie met een van onderstaande symptomen? Dan is het vrijwel zeker dat je last hebt van eczeem.

De precieze oorzaak is niet bekend. Het wordt doorgegeven door de zenuwvezels in de huid, deze kunnen het jeukende gevoel niet doorgeven aan je hersenen.

Rode huid

Je huid wordt steeds roder doordat de bloedtoevoer groter is dan normaal. In de diepere laag van de huid is er een netwerk van bloedvaten wat vertakt in kleinere bloedvaten, welke zich dichter aan het huidoppervlak bevinden. In de bovenste laag van de huid zitten dode huidcellen, daar is geen bloedtoevoer. Je huid kan ontsteken als alle bloedvaten wijder worden om de bloedsomloop te optimaliseren. Bij eczeem moet je goed opletten of er geen bacteriën aanwezig zijn. Wanneer er in de diepere laag van de huid bacteriën komen is deze vaak roder en warmer dan normaal.

puisten overgang

 

Verdikte huid

Normaliter is een huid flexibel. Bij een verdikte huid is dit niet het geval. Een dikke huid ontstaat doordat vrouwen last krijgen van jeuk en gaan krabben. Ze krijgen dan last van een geïrriteerde en ontstoken huid. De huid raakt verdikt als hij langere tijd ontstoken is.

Blaren

Vrouwen die last hebben van eczeem die hebben een andere structuur weefsel in hun huid. Huidcellen zijn minder flexibel en kunnen sneller ontsteken. Hier kan vocht onder komen, wat weer ontstekingen en blaren kan veroorzaken.

Korsten

Dit symptoom komt minder vaak voor bij eczeem in de overgang. Toch kan het wel voorkomen. Je hebt dan last van de huid die droger wordt, er loopt minder vloeistof en eiwit tussen de huidcellen door. Dit kan door krabben en ontstekingen aan de lucht drogen en zo kunnen er korstjes ontstaan.

Heb jij last van eczeem tijdens de overgang? Volg dan deze tips:

Je weet nu wat de overgang is. Hoe eczeem tijdens de overgang ontstaat en wat de symptomen zijn. Nu je dit weet kun je het behandelen of voorkomen. Door onderstaande tips te volgen kun je de symptomen verminderen of voorkomen. Klinkt dit als muziek in je oren? Volg dan onderstaande tips:

Tip 1: Houdt de PH-waarde van je huid op peil!

De PH-waarde van je huid verandert als je in de overgang zit. Je huid is gevoeliger en van streek. Dit veroorzaakt verschillende klachten. Ook neemt de kans op eczeem toe. Het is daarom belangrijk dat je de PH-waarde van je huid op peil houdt. Gebruik daarom zo min mogelijk zeep en andere geparfumeerde producten. Wil je jezelf wel wassen met zeep? Kies dan voor zeepvrije- of PH-neutrale producten.

Tip 2: Drink voldoende vocht!

Het vochtgehalte neemt af als je in de overgang zit. Het is daarom zeer belangrijk om voldoende vocht in te nemen. Drink bij elke maaltijd twee glazen water en/of thee. Ook tussendoor is het belangrijk om voldoende te drinken. Zet extra flesjes water neer of vul een theepot naast je met lekkere thee. Er is ook thee die zorgt voor een extra goede bloedsomloop. Het helpt ook om voeding te nuttigen die genoeg vocht bevat zoals komkommer.

Tip 3: Lees ‘Overwin je overgang’

Overwin je overgangOverwin je overgang’ is geschreven door Ria Kamelle. Zij is overgangsconsulente en weet als geen ander hoe het is om in de overgang te zitten. Ook zij liep tegen diverse klachten aan, daarom schreef ze dit boek om vrouwen zoals jij te helpen.

Door dit boek te lezen krijg je meer inzicht in de overgang zelf, weet je wat je moet doen om de overgang goed door te komen en hoe je om moet gaan met klachten.

Door dit boek weet je wat je moet doen. Je leert over de juiste voeding en leert hoe je klachten voorkomt.  Lees dit boek en leer hoe je een klacht als eczeem goed kunt behandelen.

 

 

 

 

 

[ct_button url=”https://www.paypro.nl/producten/Overwin_je_Overgang/20775/33254″ color=”#FFFFFF” background=”#EE44FF” gradient=”#FF44DD” description=”Klik Hier Voor Meer Informatie…” size=”large” position=”center” icon=”” target=”” rel=”” animation=”zoomout”]Wil je nu meer informatie over hoe je een klacht als eczeem goed kan behandelen?[/ct_button]

Plaats een reactie