Vrouwen moeten er hoe dan ook op zeker moment aan geloven: de overgang. De meeste vrouwen komen kort na hun 50e verjaardag in de overgang. Je kunt het moment nog een paar jaar uitstellen door hormonale anticonceptie te gebruiken. Doorgaans wordt dit ‘toegestaan’ tot de leeftijd van uiterlijk 52 jaar. Daarna zal je er aan moeten geloven. Gelukkig verloopt de overgang niet voor alle vrouwen met heel vervelende klachten.
Welke klachten komen vaak voor tijdens de overgang?
De meest gehoorde klachten tijdens de overgang zijn
- Stemmingswisselingen
- Nachtelijk zweten
- Opvliegers op ongewenste momenten
- Minder zin in seks
De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Daarnaast duurt de overgang bij sommige vrouwen ook langer dan bij andere. Er zijn vrouwen die vrij probleemloos door deze periode heen rollen, maar anderen hebben juist erg veel last van overgangsklachten en deze houden dan ook nog eens lang aan, soms zelfs jaren.
Vervroegd in de overgang
Soms komt het voor dat een vrouw spontaan of door een aanwijsbare oorzaak vervroegd in de overgang komt. Het kan gebeuren dat een vrouw al rond haar 30e in de overgang komt. Dit kan erg traumatisch zijn, zeker als er een kinderwens is. Als een vrouw eenmaal in de overgang is vindt er geen eisprong meer plaats en is zwanger worden dus niet meer mogelijk.
Natuurlijk zijn er mogelijkheden zoals eiceldonatie of het op tijd invriezen van eicellen.
Een vrouw die in de overgang is kan in principe nog wel gewoon een zwangerschap uitdragen. Als je merkt dat je in de overgang komt terwijl er nog een kinderwens is, bijvoorbeeld doordat de menstruatie onregelmatig wordt, is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen door contact op te nemen met je huisarts zodat deze je kan doorverwijzen naar een specialist.
Overgangsklachten als gevolg van een medische ingreep
Je komt ook vervroegd in de overgang als de eierstokken en / of de baarmoeder operatief worden verwijderd. Dit kan nodig zijn als er een aandoening wordt geconstateerd zoals een ernstige ontsteking, poliepen of kanker aan de baarmoeder, de baarmoederhals of de eierstokken.
Uiteraard is het uitstellen van een operatie geen optie als er sprake is van een ernstige aandoening. Met name eierstokkanker wordt gezien als de ‘silent lady killer’, omdat het vaak pas wordt geconstateerd als er sprake is van uitzaaiing naar andere organen zoals de borsten.
De erfelijke vorm van eierstokkanker kan door middel van bloedonderzoek worden aangetoond, een vrouw die het zogenaamde BRSA gen heeft kan besluiten om eierstokken en borsten preventief te laten verwijderen.
Wat kan ik doen tegen overgangsklachten?
Allereerst kun je overgangsklachten reduceren door een gezonde levensstijl.
Zorg dat je voldoende slaapt, genoeg beweging krijgt en gezond eet. Als de klachten ernstig zijn kan de huisarts medicatie voorschrijven, bijvoorbeeld in de vorm van hormonen. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, want het is immers de bedoeling dat je de overgang ‘doorstaat’ met de bijbehorende overgangsklachten.
Alleen als deze dusdanig ernstig zijn dat je dagelijks functioneren er ernstig door wordt belemmerd kan een arts besluiten om hormonale medicatie voor te schrijven.
Lezen over overgangsklachten
Er zijn in de loop der tijd veel boeken geschreven over de overgang en hoe je hier als vrouw het beste mee om kunt gaan. Een aanrader is ‘Overwin je overgang’ van Ria Kamelle.
Dit e-book bevat honderden tips, oefeningen en uitleg. Het is gebaseerd op motivatie, oplossingen, levenslust en energie.
Ria Kamelle beschrijft een programma van 27 dagen dat je kunt volgen om overgangsklachten te overwinnen. Kamelle beschrijft oefeningen, meditatie en geeft voedingsadviezen die ertoe kunnen bijdragen om beter overweg te kunnen met je overgangsklachten.
Zaken die meespelen tijdens de overgang
De overgang is niet alleen de periode waarin je lichamelijke veranderingen doormaakt omdat de menstruaties stoppen en je wellicht met typische overgangsklachten wordt geconfronteerd.
Het is vaak ook de periode waarin de kinderen de deur uit gaan, je ouders of andere familie ouder wordt en dus wellicht zorgbehoevend worden. Het kan ook een periode zijn waarin je je afvraagt of je alles uit het leven hebt gehaald.
Sommige vrouwen kiezen in deze periode alsnog voor een radicale carrièreswitch en gaan een studie volgen of beginnen een eigen bedrijf.
Maar het kan juist ook een periode zijn van neerslachtigheid, waarin je vaker kampt met lichamelijke klachten en waar een burn-out op de loer ligt.
Soms kan een psycholoog uitkomst bieden
Wanneer je in de overgang zit en je kampt met psychische klachten, zoals depressie of onzekerheid, dan kan het soms erg helpen om hier met een psycholoog over te praten.
De huisarts kan je doorverwijzen, maar je kunt ook zelf contact opnemen met een psycholoog.
In sommige gevallen worden de kosten voor de sessies geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk hier je polis op na, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Praten over de overgang kan helpen
Als je in de overgang zit en je hebt erg veel last van overgangsklachten, dan kan het helpen om hier met lotgenoten over te praten. Online kun je je aansluiten bij groepen op bijvoorbeeld sociale media.
Hier vind je gelijkgestemden die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Hun tips kunnen je wellicht helpen om de periode van de overgang goed door te komen.
Sommige van deze online groepen zijn anoniem, je meldt je er aan met een zelf gekozen schuilnaam, zodat je niet meteen je privé gegevens openbaar hoeft te maken.
Op platforms zoals Facebook of Instagram is dat natuurlijk anders.
Overleef ik de overgang?
Laten we voorop stellen dat je zeker de overgang gaat overleven.
Er zijn in de wetenschap niet of nauwelijks gegevens bekend van vrouwen die als gevolg van de overgang overleden. Ook al denken sommige vrouwen dat er nooit een eind komt aan de overgang en dat ze het echt niet meer volhouden.
Maar houd in dat geval voor ogen dat miljarden vrouwen in het verleden de overgang hebben doorgemaakt en zij hebben het ook gered. Lees het e-book Overwin je overgang van Ria Kamelle en pas de tips die ze geeft toe.
Dit kan je zeker helpen om van de overgang een periode te maken waarvan je later zegt ‘Het viel eigenlijk best wel mee’.