Tijdens de overgang staat voor sommige vrouwen het leven compleet op de kop. Gedurende de overgang vindt er een natuurlijk proces in het vrouwelijk lichaam plaats, waarbij de hormoonhuishouding compleet veranderd wordt. Bepaalde hormonen worden niet meer- of in mindere mate aangemaakt, waarna het vrouwelijk lichaam tijd nodig heeft om zich hieraan aan te passen. Deze ‘aanpassing’ verloopt echter bij veel vrouwen niet zonder slag of stoot.
Een veelvoorkomend gevolg hiervan is dan ook dat veel vrouwen tijdens de overgang last van verschillende klachten krijgen. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen lichamelijke- en geestelijke klachten. De geestelijke klachten hebben bijvoorbeeld betrekking op een lusteloos gevoel, een depressief gevoel of een paniekerig gevoel.
De lichamelijke klachten hebben bijvoorbeeld betrekking op problemen met ademhalen, een verminderd energielevel, pijn op/aan de borsten of opvliegers. Als men het over typische overgangsklachten heeft, worden de problemen met ademhalen of benauwdheid niet al te vaak benoemd. Het is echter wel een feit dat behoorlijk veel vrouwen tijdens de overgang last van benauwdheid hebben.
Waar komt deze benauwdheid vandaan? Wat is het directe verband tussen benauwdheid en de overgang? Wat kan je tegen deze overgangsklacht doen en in hoeverre is het mogelijk om de benauwdheid tijdens de overgang te voorkomen? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord terug. Een antwoord waarmee je prima uit de voeten kunt en de overgang voor jezelf een stuk draaglijker maken; de overgang is voor elke vrouw hoe dan ook een vervelende periode.
Wat is benauwdheid precies?
Als we het over benauwdheid hebben, spreken we eigenlijk over de situatie dat jouw longen te weinig lucht binnen krijgen. Deze lucht/zuurstof is wel noodzakelijk, aangezien alle zuurstof door jouw hart door jouw lichaam heen gepompt moet worden. Als dat niet op de juiste manier plaatsvindt, heb je moeite om adem te happen.
Benauwdheid kan een behoorlijk angstig gevoel met zich mee brengen. Normaliter merk je immers niks van de werking van jouw hart en longen; het inademen van lucht gebeurt eigenlijk altijd op de automatische piloot. Zodra je het benauwd hebt, gaat het inademen echter niet meer al te simpel. Je kunt hierdoor een pieperig geluid horen, je kunt angstig raken en je kunt ook compleet uitgeput raken.
Het is hierbij wel van belang om onderscheid te maken tussen acute- en chronische benauwdheid. Bij acute benauwdheid ontstaat de benauwdheid eigenlijk plots, terwijl er bij chronische benauwdheid een blijvend te kort aan lucht is. Van welke variant je tijdens de overgang last kunt krijgen? Van beide varianten. Ja, sommige vrouwen hebben tijdens de overgang last van chronische benauwdheid, waardoor zij langere tijd moeite hebben om de gewenste hoeveelheid lucht binnen te krijgen.
Wat zijn de oorzaken van de benauwdheidsklachten tijdens de overgang?
In de inleiding van dit artikel heb je kunnen lezen dat de overgang een natuurlijk proces is. Tijdens dit proces gebeurt er van alles in het vrouwelijk lichaam; iets waar de vrouw zelf 0,0 invloed op uit kan oefenen. Wel is het mogelijk om in bepaalde mate overgangsklachten te voorkomen of te beperken. Daarover vind je aan het einde van dit artikel nog een handige tip!
Voordat we naar de gevolgen kijken, willen we eerst de oorzaken van benauwdheidsklachten tijdens de overgang bespreken. Hoe komt het dat een vrouw tijdens de overgang juist van benauwdheid last kan gaan krijgen? Dit kan onder meer komen door een verandering in de balans van de hormonen, serotonine en endorfine. Deze hormonen zijn normaliter met elkaar in balans, waardoor je jouw gevoelens onder controle hebt, waardoor je lekker kunt slapen en waardoor je al met al een tevreden gevoel hebt.
Zodra deze balans niet meer naar wens is, kan je onder meer last van angstige gevoelens gaan krijgen. Die angst, of in sommige gevallen zelfs stress, kan aan gaan slaan op jouw longen. Jouw longen hebben hierdoor moeite om lucht in te ademen, waardoor je continue iets benauwder gaat worden. Als dit tijdens de overgang langere tijd aanhoudt, is het goed mogelijk dat er op deze manier chronische benauwdheid ontstaat.
Longen functioneren minder
Ook is het goed mogelijk dat tijdens de overgang de longen minder goed functioneren. Een recente studie van een Noors onderzoeksbureau heeft uitgewezen dat de longfunctie aanzienlijk af kan nemen, waardoor een vrouw het al snel benauwd gaat krijgen. Heeft elke vrouw hier last van? Nee, hetzelfde onderzoek geeft namelijk aan dat hier met name sprake van is bij vrouwen die roken of een ongezonde leefstijl er op nahouden.
Tijdens de overgang kan er ook sprake zijn van hartproblemen. Dit komt puur doordat het oestrogeenniveau een stuk lager ligt dan normaliter, waardoor het hart een stuk gevoeliger is voor hart- en vaatziekten. Zonder dat je het doorhebt, spelen dergelijke hormonen een ongekend belangrijke rol in het functioneren van jouw lichaam.
Tot slot is het ook nog mogelijk dat de benauwdheid ontstaat door een gebrek aan vitaminen. Mede hierom is het advies van Ria Kamelle, dit geeft zij ook in haar boek ‘Overwin je overgang’ aan, om altijd gezond te leven. Zorg dat je een gezond voedingspatroon hanteert en dat je voldoende in beweging komt.
Wat kan je doen tegen de benauwdheidsklachten tijdens de overgang?
In de basis kan je niet super veel doen tegen de benauwdheidsklachten tijdens de overgang. Deze klachten zijn immers het gevolg van het natuurlijke proces waar tijdens de overgang sprake van is. Je kunt echter wel de klachten zoveel mogelijk beperken.
In het boek ‘Overwin je overgang’ wordt onder meer aangegeven dat een gezond voedingspatroon van cruciaal belang is. Als je een gezond voedingspatroon er op na houdt, krijgt jouw lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen. Daardoor is het lichaam in staat om op de gewenste manier te functioneren, waarbij uiteraard wel rekening gehouden moet worden met de veranderende hormoonbalans.
Daarnaast is het advies ook om voldoende te bewegen tijdens de overgang. Door voldoende te bewegen, blijft jouw lichaam in goede conditie. Jouw lichaam is hierdoor sterk genoeg om de overgangsklachten in bepaalde mate tegen te gaan. Op die manier heb je ook minder last van bijvoorbeeld de benauwdheidsklachten tijdens de overgang!