Overgangsklachten behandelen? Dit kun je doen

Elke vrouw krijgt te maken met de overgang en daarbij ook de behorende klachten. Welke klachten je als vrouw gaat ervaren dat verschilt en hangt af van verschillende factoren. Toch is het nooit prettig als klachten zich voordoen en zou je liever willen dat de klachten helemaal niet tot uiting kwamen. Gelukkig zijn er wel manieren om veel voorkomende overgangsklachten te behandelen of zelf te voorkomen.

In dit blogbericht gaan we dieper in op wat je tegen veel voorkomende overgangsklachten kunt doen en hoe je ervoor kunt zorgen dat overgangsklachten in veel mindere mate voor zullen komen.

Waardoor ontstaan overgangsklachten?

Voordat we het gaan hebben over hoe je overgangsklachten kunt behandelen en mogelijk voorkomen, is het natuurlijk eerst belangrijk om te weten waar overgangsklachten precies vandaan komen. Overgangsklachten komen voort uit een verandering in je hormoonspiegel. Tussen je 45ste en 60ste levensjaar raakt de voorraad eicellen in je eierstokken op. Zodra er geen eitje meer vrijkomt, wordt er ook automatisch geen oestradiol (een vrouwelijk  hormoon) aangemaakt. Dit zal ervoor zorgen dat je de menstruatie verandert en steeds meer onregelmatig wordt. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat je helemaal niet meer menstrueert. Je bent dan in de overgang.

Tijdens dit proces krijgen veel vrouwen last van overgangsklachten. Dat heeft alles te maken met dat de hormoonhuishouding ontregelt raakt. Om ervoor te zorgen dat je minder last ervaart van overgangsklachten, is het dus belangrijk om je lichaam tijdens de overgang in balans te houden.

Wat zijn de meest voorkomende overgangsklachten?

Tijdens de overgang kunnen zich ontzettend veel verschillende overgangsklachten voordoen. Toch zijn er een aantal overgangsklachten die het meeste voor komen  en ook het vaakst. De meest voorkomende overgangsklachten in het algemeen zijn dan ook:

  • Opvliegers
  • Gewichtstoename
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen

Al deze klachten kunnen dus betekenen dat de overgang is begonnen. Deze 5 overgangsklachten komen vrijwel bij alle vrouwen in de overgang voor. Gelukkig zijn er wel manieren gevonden die ervoor zorgen dat je minder last ervaart van deze overgangsklachten.

Hoe kun je overgangsklachten het beste behandelen?

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen om bepaalde overgangsklachten te verminderen. Zo zijn er voor alle overgangsklachten die bekend zijn specifieke oplossingen gevonden. Naast die specifieke oplossingen is er ook een middel dat heel goed helpt om overgangsklachten in het algemeen tegen te gaan. Om ervoor te zorgen dat je minder last ervaart van overgangsklachten, is het vooral belangrijk om je lichaam zoveel mogelijk in balans te houden. Hierdoor heeft je lichaam automatisch minder last om de hormoon spiegel in balans te houden.

Het belangrijkste dat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je lichaam zoveel mogelijk in balans blijft is door ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk gezond eet en drinkt.

Dit klinkt natuurlijk heel voor de hand liggend, maar vaak veranderd tijdens de overgang het eet patroon ook en maakt gezonde voeding vaak plaats voor minder gezonde voeding. Dit kan ook komen omdat veel vrouwen zich in de overgangsperiode niet helemaal lekker voelen en dan biedt lekker eten vaak de uitkomst.

Oplossingen voor de meest voorkomende overgangsklachten

Naast dat je in het algemeen extra goed voor jezelf moet zorgen tijdens de overgangsperiode, zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om de meest voorkomende overgangsklachten te behandelen. Zo zijn er voor alle overgangsklachten die je kunt ervaren wel een speciale behandeling te vinden. Veel van die oplossingen kun je terugvinden in het Overwin je overgang boek van Ria Kamelle.

Opvliegers

Opvliegers is echt met grote voorsprong een van de meest voorkomende overgangsklachten. Vrijwel alle vrouwen krijgen te maken met opvliegers tijdens de overgang. Bij een opvlieger heb je het op het ene moment heel warm en dan ineens weer heel koud. Om ervoor te zorgen dat het snel weer stopt, kun je een koude lap in je nek leggen. Vaak merk je dan dat de opvliegers snel weer verdwijnen.

Gewichtstoename

Een andere klacht die veel voorkomt bij vrouwen in de overgang is gewichtstoename. Tijdens de overgang is de kans groot dat ook je eetpatroon veranderd en dat je meer zin krijgt in andere dingen. Helemaal als je ook last krijgt van een depressie of futloosheid, is de kans groot dat je sneller iets slechts gaat eten. Het is daarom belangrijk om koste wat het kost ervoor te zorgen dat gezond blijft eten. Zo beperk je de gewichtstoename het meest.

Slapeloosheid

Ook veel vrouwen krijgen last van slapeloosheid tijdens de overgang. Hiermee kan het voorkomen dat je of niet goed kunt inslapen, of halverwege de nacht weer wakker wordt. Als je moeilijk kunt inslapen is het een goed idee om juist iets heel actiefs te doen voor je moet gaan slapen. Om de hele nacht door te slapen wil het wel eens helpen om voor het slapen gaan een kop thee te drinken. Door de slapeloosheid ontstaat natuurlijk ook vermoeidheid. Het is daarom belangrijk om overdag goed actief te blijven zodat je in de nacht heel goed kunt slapen.

 

Overwin je overgang

Overwin je overgang

Je hebt nu een aantal oplossingen kunnen lezen op bepaalde overgangsklachten. Toch is het vooral belangrijk om natuurlijk gezond te leven. Probeer daarom zo goed mogelijk voor je lichaam te zorgen. Helemaal als je in de overgang bent.

Gezonde voeding, veel water en sporten zal ervoor zorgen dat je veel minder last ervaart van overgangsklachten dan vrouwen die juist niets doen aan hun lichaam. Toch is het wel belangrijk om te weten dat de kans groot is dat je hoe dan ook wat van de overgangsklachten gaat merken , maar hoe minder hoe beter!

Door het boek overwin je overgang te lezen van Ria Kamelle, krijg je nog veel meer praktische tips. Ook lees je hier precies hoe de overgang werkt en wat je ervan kunt verwachten.

Daarnaast is dit boek ook voor je partner interessant om te lezen zodat je partner dan beter begrijpt wat jij doormaakt.

Wil je meer weten over de overgang en wat je kunt doen tegen overgangsklachten? Bekijk dan de pagina van Ria Kamelle voor meer informatie.

 

Plaats een reactie