Overgangsklachten aan je gewrichten?

Last van overgangsklachten aan je gewrichten? Het is algemeen bekend dat de overgang niet de leukste fase voor een vrouw is. Het is een fase waarin de hormoonhuishouding veranderd. Helaas gaat dit gepaard met de nodige klachten. Denk hierbij aan lichamelijke- én psychische klachten. Zo ervaren veel vrouwen klachten op het gebied van stemmingswisselingen en een neergeslagen gevoel. Als we naar de onderzoeken kijken, zien we dat het bijzonder moeilijk is om de overgang te ‘sturen’. Het is een natuurlijke fase van het vrouwelijk lichaam waar je helaas vrij weinig aan kunt veranderen. Onder aan de streep is het dan ook vaak een kwestie van het accepteren van de klachten. Ondertussen kan een vrouw echter bijzonder veel last van die klachten hebben.

Zoals we hierboven al zeiden, kunnen de klachten in twee hoofdgroepen onderscheiden worden. Men heeft last van lichamelijke klachten en/of geestelijke klachten. De geestelijke klachten worden door veel vrouwen als erg vervelend ervaren. Het karakter en het gedrag veranderen simpelweg, terwijl je daar zélf geen invloed op hebt. Je kunt je hierdoor erg machteloos voelen en daardoor ook weer meer last van de klachten krijgen. Uiteindelijk krijg je dan met een kettingreactie te maken. Dat kan ook zo op het gebied van de lichamelijke klachten zijn.

Tijdens de overgang verandert er een hoop in het vrouwelijk lichaam. Deze veranderingen kunnen uiteindelijk tot uiting komen in pijn aan bijvoorbeeld de gewrichten en spieren. Maar, hoe komt het dat deze pijn onder andere in de gewrichten te voelen is? In dit artikel richten wij ons op één specifiek onderwerp: gewrichtspijn tijdens de overgang.

Waar komt de gewrichtspijn bij overgangsklachten vandaan?

Hoe kan het dat je tijdens de overgang veel last van gewrichtspijn kunt hebben? Dat is een vraag waar menig vrouw het antwoord op wenst te krijgen. Dit heeft met name met het hormoon oestrogeen te maken. Tijdens de overgang is er sprake van een afname van de productie van oestrogeen. Oestrogeen is een belangrijk hormoon; het zorgt onder andere voor het tot stand komen van collageen. Collageen is verantwoordelijk voor het soepel houden van onder andere slijmvliezen, banden, kraakbeen, pezen en spieren.

Tijdens de overgang wordt er echter minder oestrogeen aangemaakt. Dat betekent indirect dat er ook minder collageen in het lichaam aangemaakt wordt. Het gevolg is dat je te maken krijgt met drogere slijmvliezen. Daarnaast wordt ook het kraakbeen in de gewrichten een stukje dunner. Je kunt dit in feite zien als een fietsketting die niet goed met olie gesmeerd is. Op dat moment loopt de fietsketting niet meer soepel. Dat is dus ook het geval bij de gewrichten. Normaliter zorgt het collageen voor een soepele laag rondom de gewrichten. Ook het kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichten soepel en pijnloos kunnen fungeren. Op het moment dat dit niet aanwezig is, krijg je last van pijnlijke gewrichten.

Het lastige is dat je hier vrij weinig aan kunt doen. Je hebt namelijk te maken met een daling van het oestrogeengehalte. Dit hormoon is ontzettend belangrijk en heeft dus ook een belangrijke functie op het gebied van de gewrichten. Door de daling van het oestrogeengehalte gaan de gewrichten pijnlijk aan voelen. Dat geldt overigens ook voor de spieren in het lichaam.

Van welke gewrichten heb je het meeste last?

De verklaring waar de gewrichtspijn tijdens de overgang vandaan komt, is dus relatief duidelijk. Maar, zijn er dan ook nog bepaalde gewrichten waar je bovengemiddeld last van hebt? Over het algemeen wel. We hebben het daarbij over de volgende gewrichten:

    • VingersSpierpijn tijdens de overgang
    • Polsen
    • Handen
    • Heupen
    • Knieën
    • Bovenbenen
    • Enkels
    • Schouders

Met name in deze gewrichten kan je dus last van gewrichtspijn krijgen. Dit komt dus door het ontbreken van het collageen en doordat het kraakbeen ook in mindere mate aanwezig/actief is. De gewrichtspijn kan ontzettend vervelend zijn gedurende de overgang. Je hebt daarbij min of meer het gevoel dat je reuma in bijvoorbeeld je vingers hebt. Maar, in de praktijk blijkt dat je ook van andere klachten last hebt op het gebied van gewrichtspijn.

Wat voel je bij gewrichtspijn?

Heb je het gevoel dat je ook last van gewrichtspijn in de overgang hebt? Dat is goed mogelijk. Je kunt dit onder andere herkennen aan een rode vlek op je gewrichten. Is je hand bijvoorbeeld rood? Dat kan duiden op gewrichtspijn. Dat is eveneens het geval als je hand bovengemiddeld warm is en/of gezwollen is. Deze klachten zijn typerend voor gewrichtspijn tijdens de overgang.

Overigens is de kans behoorlijk groot dat je bovenstaande voelt. Tijdens onderzoeken is gebleken dat ongeveer de helft van de vrouwen in de overgang last van gewrichtspijn krijgt. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat je na de overgang nog steeds last van de gewrichtspijn kunt hebben. Ben je uit de overgang? Dat betekent helaas dus niet direct dat je hersteld bent van de gewrichtspijn.

Wat kan je tegen gewrichtspijn doen?

Is het mogelijk om iets tegen gewrichtspijn als een van de overgangsklachten te doen? Het is helaas niet mogelijk om het helemaal te voorkomen. Maar, je kunt er wel het beste van proberen te maken. Daarbij speelt onder andere je mindset een belangrijke rol. Probeer de pijn in je gewrichten te accepteren en daar zo min mogelijk aandacht aan te besteden.

Ook is het belangrijk om dagelijks in beweging te komen. Dat houdt je gewrichten nog enigszins in goede conditie. Bovendien is het voor je gehele gemoedstoestand een stuk beter als je dagelijks minimaal een halfuurtje in beweging komt.

Heb je nou echt heel veel last van gewrichtspijn tijdens de overgang? Dan kan je er ook voor kiezen om een heerlijke massage te boeken. Bij een massage krijgt je hele lichaam een welverdiende behandeling. Ook je gewrichten worden daarbij in de watten gelegd. Het is dankzij een massage mogelijk om de klachten, tijdelijk, weg te nemen. Je gaat minder pijn ervaren, maar helaas komt dit wel weer terug.

Tot slot is het ook nog aan te raden om op je gewicht te letten. Overgewicht is niet bevorderlijk voor de conditie van je gewrichten. Zorg dan ook dat je op je streefgewicht zit en blijft! Download ook ons E-book: 7 natuurlijke kruiden die de overgang verzachten >>

Plaats een reactie