Overgangskenmerken
Hoe herken je de overgangskenmerken, en wat moet je doen als je last ervaart van bepaalde overgangsklachten? Hier lees je meer over de kenmerken waaraan je de overgang kunt herkennen.
Wat is de overgang
Wat is de overgang precies? De overgang is niets meer of minder dan de fase die aanbreekt in je leven waarin je lichaam de laatste eicellen aan het opmaken is. De overgang is de laatste fase voor de menopauze. Wanneer je de menopauze hebt bereikt dan ben je definitief onvruchtbaar geworden als vrouw. De overgang is voor iedere vrouw verschillend, maar er zijn zeker verschillende symptomen voor vrouwen die in de overgangsperiode zitten herkenbaar zijn.
Gemiddeld zijn vrouwen die in de overgang zitten een jaar of 40 oud. Er is geen tijd verbonden aan de overgangsperiode, maar gemiddeld duurt het tussen de zes en twaalf jaar voordat je in de menopauze komt.
Wat is de menopauze?
De menopauze is de laatste fase voordat je definitief onvruchtbaar wordt. Maar wanneer spreek je van de menopauze? Je spreekt van de menopauze als je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt na de laatste keer dat je ongesteld bent geworden. Veel mensen verwarren de overgang met de menopauze, maar dit is vaak te wijten aan onwetendheid.
Wat zijn de overgangskenmerken?
De overgang kun je herkennen aan verschillende overgangskenmerken. Sommige vrouwen hebben van alle klachten last, en andere helemaal nergens van. Hieronder zie je een lijstje van de meest voorkomende kenmerken van de overgang.
– Vermoeid zijn
– Stemmingswisselingen zoals sneller prikkelbaar zijn of emotioneler dan normaal
– Slapeloosheid
– Vaginale droogheid
– Gewichtstoename
– Opvliegers
– Onregelmatig menstrueren
– Hoofdpijn
– Paniek aanvallen
– Spontaan urineverlies
– Minder of geen zin in seks
– Overmatig transpireren
Zoals ik al aangaf is het per persoon verschillend waar je last van kunt hebben tijdens de overgang. Voor de één kan het slapeloosheid zijn in combinatie met stemmingswisselingen, en voor de ander hoeft dit helemaal niet van toepassing te zijn. We zijn immers allemaal uniek en onze lichamen werken allemaal anders. Het komt overigens nauwelijks voor dat een vrouw zonder enkel probleem deze overgangsperiode zal doorstaan. Maar in sommige gevallen zijn uitzonderingen bekend.
Hormoonhuishouding
Wanneer je in de overgang komt als vrouw, zal je hele hormoonhuishouding van slag zijn. Je kunt het daarom vergelijken met een achtbaan. Je hebt in de overgang pieken en dalen. Het hormoon oestrogeen en progesteron worden in deze periode veel minder aangemaakt door je lichaam.
Daardoor krijg je schommelingen in de hormoonhuishouding. Ook is het zo dat je tijdens de overgang te maken hebt met een tragere stofwisseling. Als je deze twee disbalansen combineert kan dit resulteren in vervelende klachten.
Wanneer ben je in de overgang en wat zijn de overgangskenmerken?
Je zult het niet direct opmerken, maar wanneer je jezelf goed kent kan het je opvallen dat je aan het veranderen bent en dus misschien wel in de overgangsperiode bent gekomen.
Het kan zijn dat je stiekem aan het veranderen bent in je lichaam en dat je het niet goed kan plaatsen of echt doorhebt. Maar je stemmingen wisselen nogal eens zonder dat daar een echte reden voor is.
Het kan ook zijn dat het je opvalt dat je onregelmatig aan het menstrueren bent. Op een gegeven moment gaat het verder, je vergeet dingen zoals afspraken, je bent vaker spullen kwijt zoals bijvoorbeeld je autosleutels maar dit kan voor iedereen anders zijn.
Na verloop van tijd merk je dat je een buikje aan het krijgen bent, en dat je sneller vermoeid bent en vaker last hebt van je gewrichten. Het valt je dus op dat je kampt met verschillende overgangskenmerken.
Wanneer je zelf denkt dat je aan het veranderen bent, dan kan het handig zijn voor je om je omgeving te vragen of hun ook iets opvalt aan jou. Want dat zijn immers de mensen die jou meemaken en jou precies kunnen vertellen wat hun opvalt. Maak je gedachten daarom bespreekbaar met mensen die dichtbij je staan.
Wanneer je denkt dat je in de overgang bent
Je bent je nu bewust geworden dat er dingen anders gaan dan voorheen in je leven, of in je manier van leven. Dit is ondertussen ook bevestigd door mensen om je heen. Je denkt zelf dat het misschien iets te maken kan hebben met de overgang, je bent er immers over gaan lezen op het internet en het houdt je bezig. Wat kan je dan nu doen?
Om zeker te weten dat je in de overgang bent gekomen kan je bijvoorbeeld dit bespreekbaar maken met je huisarts. Je kan hem precies vertellen wat je opvalt, last van hebt en anderen is opgevallen. Ook zou je gebruik kunnen maken van een zogenaamde overgangsconsulent. Deze zogenoemde consulenten hebben een studie gevolgd die gericht is speciaal op de overgang. Zij kunnen je advies, begeleiding geven en natuurlijk informatie.
Er zijn verschillende wegen die je kunt nemen om erachter te komen of jij in de overgangsperiode bent gekomen. Doe gewoon waar jij je het prettigst bij voelt.
Of dit nu een gesprek met de huisarts is of met een overgangsconsulent, het is voor jou alleen maar belangrijk om te weten of je in de overgang bent zodat je wat aan die vervelende symptomen kan doen.
In de overgang en nu?
Wanneer je zeker weet dat jij in de overgangsperiode bent gekomen, dan is het zaak om je leven aan te passen aan de fase waarin je nu in bent beland. Het is immers zo dat er zoveel veranderd in je lichaam. Je wil dat je in deze periode met zo min mogelijk last door het leven kan gaan.
Je leven aanpassen en veranderen, daar waar nodig zal je er doorheen helpen. Natuurlijk zal je niet helemaal ongeschonden door deze periode heenkomen, maar als je weet dat je in deze periode bijvoorbeeld erg kan toenemen in lichaamsgewicht, dan is het echt aan te raden dat je daar wat mee gaat doen en je levensstijl aan gaat passen daar waar nodig.
Met ons handige e-boek leer je precies wat je moet doen in bepaalde situaties van de overgang. Lees daar meer over op de volgende pagina.