Ben je gemiddeld 50 jaar? De kans is groot dat je in de overgang zit. Dit proces gaat samen met een aantal herkenbare klachten en dit worden overgangsklachten genoemd. Meer dan de helft van de vrouwen geeft aan hier last van te hebben. De klachten variëren sterk van elkaar, maar de bekendste zijn opvliegers. Maar, wat als je de overgang zonder opvliegers doorloopt? Is dat niet vreemd?
In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag. Ook bespreken we wat opvliegers in de overgang precies zijn. Ben je benieuwd? Lees het artikel helemaal tot het einde, zodat je geen enkel antwoord over het hoofd ziet.
Wat zijn opvliegers in de overgang?
Voordat we een blik werpen op de overgang zonder opvliegers, is het eerst belangrijk om deze overgangsklacht in het algemeen te bespreken. Misschien heb je geen enkel idee wat opvliegers in de overgang zijn. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Opvliegers zijn plotselinge momenten waarop je het warm krijgt. Deze momenten gaan vaak gepaard met:
- Overmatig zweten
- Rood hoofd
- Benauwdheid
- Onrust
Sommige vrouwen beschrijven opvliegers ook als “paniekerig” of een “opgesloten gevoel”. Het is tenslotte alles behalve prettig als je compleet uit het niets begint te zweten. In de meeste gevallen zakt een opvlieger vanzelf weer af.
Het kan helpen om bijvoorbeeld het raam open te zetten, met een boekje te wapperen of om een kledingstuk uit te trekken – alleen als dat kan natuurlijk. Als je een opvlieger krijgt, dan is het vooral belangrijk om rustig te blijven. Als je onrustig reageert krijg je het alleen maar warmer, waardoor de opvlieger langer duurt. Probeer het moment uit te zitten.
Hoe ontstaan opvliegers tijdens de overgang?
Als je denkt dat deze overgangsklacht zomaar uit de lucht komt vallen, dan heb je het mis. Hoewel de exacte oorzaak moeilijk te achterhalen is, weten we inmiddels wel dat een schommelende hormoonhuishouding een grote rol speelt.
Tijdens de overgang wordt je langzaam onvruchtbaar. Je eisprongen worden minder en je menstruatiecyclus veranderd. Dit komt doordat de productie van oestrogeen sterk afneemt en daardoor wordt je hormoonhuishouding flink in de war geschopt. Het gevolg? Je lichaam probeert het te compenseren, waardoor overgangsklachten de kop op steken – waaronder opvliegers.
Is de overgang zonder opvliegers mogelijk?
Zit je in de overgang, maar is van opvliegers geen sprake? Misschien denk je dat het vreemd is om de overgang zonder opvliegers te doorlopen. Toch is dat het niet. Dat je in de overgang zit, is geen zekerheid dat je de bijhorende overgangsklachten krijgt. Waar dat precies aan ligt, dat is moeilijk om te zeggen. Ieder lichaam is immers anders en reageert op verschillende manieren. Je hoeft er in ieder geval niet gek van op te kijken als je in de overgang zit zonder opvliegers te krijgen.
Wanneer stoppen opvliegers?
Heb je een jaar niet gemenstrueerd? Dan kun je met enige zekerheid stellen dat de overgang voorbij is. De garantie dat de klachten stoppen is er echter niet. Er zijn vrouwen bij wie de klachten nog jaren voortduren – dit zijn er minimaal 2.
Het is mogelijk dat de klachten direct afnemen, maar dat is moeilijk om van tevoren te voorspellen. Bij een klein percentage vrouwen duren de klachten nog minimaal 10 tot 12 jaar voort.
Welke overgangsklachten zijn er nog meer?
Heb je het artikel tot en met hier gelezen? De overgang zonder opvliegers is uitgebreid naar voren gekomen. Als je nog met vraagtekens zit, dan raden we je aan de eerste hoofdstukken nogmaals te lezen. Naast opvliegers zijn er echter nog meer overgangsklachten waar je last van kunt krijgen. Heb je hier geen beeld bij? We zetten enkele voorbeelden op een rijtje:
- Stemmingswisselingen;
- Hoofdpijn;
- Gewrichtspijn;
- Vermoeidheid;
- Nachtzweten;
- Buikpijn;
- Aankomen in gewicht;
- Vocht vasthouden;
- Huidproblemen;
- Droge ogen;
- Verlaagd libido;
- Vaker plassen;
Overgangsklachten verminderen? Dit zijn onze 3 tips
Als je op dagelijkse basis last hebt van overgangsklachten, dan zoek je misschien naar manieren om deze te verminderen. Je wil er immers van af. Overgangsklachten kun je niet permanent wegnemen met een bepaald medicijn of middel. Wat je echter wel kunt doen, is ervoor zorgen dat de klachten leefbaar worden. Wist je dat je dit zelf kunt doen? We geven 3 tips die je misschien helpen:
Tip 1: Blijf open over je overgangsklachten
Vormen je overgangsklachten een obstakel voor je dagelijkse bezigheden of voor je humeur? Dan heb je veel baat bij begrip. Als je omgeving niet weet waarom je op een bepaalde manier reageert of afwezig bent, dan kan dit voor onbegrip zorgen. Praat er juist over. Dit vermindert de last op je schouders. Misschien ervaren je collega’s, vrienden of familie hetzelfde en kunnen jullie elkaar ondersteunen.
Tip 2: Investeer in je nachtrust
De overgang kan een uitputtende fase zijn. Misschien slaap je slecht of ben je doorgaans erg vermoeid. Juist daarom is het belangrijk om te investeren in ontspanning en in je slaapritme, zodat je jezelf genoeg rust gunt. Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer en trek luchtige nachtkleding aan. Daarbij kan het helpend zijn om op vaste momenten naar bed te gaan, zodat je een ritme creëert.
Tip 3: Verminder cafeïne, alcohol en nicotine
Wist je dat opvliegers gestimuleerd worden door cafeïne, alcohol en nicotine? Deze middelen brengen je hormoonhuishouding nog meer uit balans en hierdoor worden je opvliegers juist verergerd. Bovendien zorgt het ervoor dat je uit je slaap wordt gehouden en sta je vermoeider op ’s ochtends. Probeer het gebruik in ieder geval te verminderen.
Conclusie – Lees meer over de overgang zonder opvliegers
De overgang gaat vaak gepaard met overgangsklachten. Maar als je de overgang zonder opvliegers doorloopt, dan kan dit voor de nodige vraagtekens zorgen. Dat is niet gek. In dit artikel hebben we precies besproken wat opvliegers zijn en wat je kunt doen om deze leefbaar te houden.
Wil je na dit artikel meer weten over de overgang zonder opvliegers? Of heb je behoefte aan ervaringsverhalen van andere vrouwen? Deze informatie kun je vinden in het E-book Overwin Je Overgang, van Ria Kamelle. Je kunt het digitale boek direct downloaden. Waar wacht je nog op?