Urineverlies tijdens de overgang: Wat is de oorzaak?

Het kan zomaar gebeuren: je moet hard lachen en verliest plotseling wat urine. Urineverlies tijdens de overgang komt vaker voor. Het is echter wel een klacht die veel vrouwen liever niet bespreken. Vaak komt dit voort uit schaamte, terwijl er nog meer vrouwen zijn die dit wekelijks of dagelijks ervaren. Het is belangrijk om de klacht bespreekbaar te maken, voor meer herkenning.

Wat is de oorzaak van ongewild urineverlies tijdens de overgang? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen. We delen natuurlijk ook wat praktische tips, zodat je voortaan beter met de klacht kunt omgaan. Laten we er niet langer omheen draaien en beginnen. Lees je mee?

Wat is urinenerlies tijdens de overgang?

Naarmate je in de overgang terecht komt en ouder wordt, kun je als vrouw last krijgen van ongewild urine verliezen. Dit wordt ook aangeduid als incontinentie.  Later in dit artikel wijden we een hoofdstuk aan de oorzaak.

Urineverliezen betekent, dat je ongewild urine verliest. Meestal gaat het om een kleine hoeveelheid, maar veel vrouwen vinden het erg vervelend als het gebeurd. Urineverlies kan zich bij verschillende situaties voordoen:

  • Niezen
  • Springen
  • Hoesten
  • Hard lachen
  • Sport of een andere vorm van inspanning

Wanneer het urineverlies bij stressvolle situaties optreedt, wordt dit stressincontinentie genoemd. En merk je dat je vaker naar het toilet moet of hard moet rennen? Dat wordt aandrangincontinentie genoemd. Het is allemaal heel normaal en er zijn tips en trucjes om hiermee om te gaan.

Wat is de oorzaak van urineverlies tijdens de overgang?

Urineverlies tijdens de overgang kent verschillende oorzaken. Deze variëren sterk van elkaar. Hieronder hebben we een kort overzicht samengesteld, die dit duidelijk weergeven.

Urineverlies tijdens de overgang: hormonen

Er verandert tijdens de overgang veel in je lichaam. Je maakt minder oestrogeen aan, waardoor de binnenkant van je vagina en urineweg droger en minder soepel worden. Dit zorgt er vervolgens voor dat de plasbuis minder goed afsluit, waardoor er urineverlies optreedt.

Een verlaagd oestrogeengehalte brengt veel klachten voort in de overgang. Dit kunnen opvliegers zijn, maar ook stemmingswisselingen en nachtzweten. Bij urineverlies ligt dat anders. De veranderende hormoonhuishouding speelt natuurlijk een rol, maar er zijn meer factoren die dit versterken.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, worden je spieren en gewrichten wat slapper. Dat geldt ook voor je buikspieren en bekkenbodemspieren. Bovendien verzakt je baarmoeder. Deze verzakkingen kunnen ervoor zorgen dat je onbedoeld urine verliest. Het komt ook voor dat vrouwen niet op tijd bij het toilet zijn. Nogmaals: dat is normaal en daar hoef je je niet voor te schamen.

Meespelende factoren

Eerdere zwangerschappen en bevallingen spelen ook mee als het gaat om urineverlies tijdens de overgang. Dit kan ervoor gezorgd hebben dat je bekkenbodemspieren wat slapper zijn geworden of zelfs beschadigd.

 

 

Urineverlies tijdens de overgang

Wat te doen aan urineverlies tijdens de overgang?

Er zijn verschillende tips die urineverlies in de overgang tegen gaan. Misschien hoop je op een medicijn dat een permanente oplossing biedt. Deze zijn er niet, helaas. Wat je wel kunt doen, is je spieren trainen. Daarnaast zijn er meer hulpmiddelen die je kunt inzetten. Dit bespreken we verder in het onderstaande overzicht.

  • Bekkenbodemoefeningen. Verslapte bekkenbodemspieren is een oorzaak van urineverlies tijdens de overgang. Door deze spieren te trainen en sterker te maken, wordt de druk op je blaas minder. Bovendien ben je beter in staat om je urine op te houden. Bekkenbodemoefeningen zijn simpel, snel en op internet te vinden. Je kunt ook een fysiotherapeut om hulp vragen.
  • Blijf voldoende drinken. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de gezondheid van je blaas. Blaasontsteking in de overgang komt vaak voor. Deze ontsteking zorgt voor pijn, ongemak en ook urineverlies. Drink voldoende op een dag om de groei van bacteriën te voorkomen – Minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Bezoek eerder het toilet. In de overgang kan het lastiger zijn om het toilet op tijd te bereiken. Men voelt geen aandrang of beseft dit te laat. Ontlast jezelf en bezoek wat eerder of vaker het toilet. Bijvoorbeeld voordat je het huis verlaat.
  • Verlaag je stressniveau. Ook stress heeft een invloed op incontinentie tijdens de overgang. Plotselinge spanning laat de spieren aanspannen, waardoor er meer druk op de blaas ontstaat. Het is daarom belangrijk om de mate van stress te verminderen. Niet alleen op het werk, maar ook privé.

Hoe weet ik dat de overgang is begonnen?

De overgang kondigt zich vaak aan met veranderingen in je menstruatie. Het kan plotseling stoppen, onregelmatig worden, of anders zijn in heftigheid en duur. Maar ook vermoeidheid, opvliegers, humeurschommelingen en aankomen in gewicht kunnen tekenen zijn dat de overgang is gestart.

Als je twijfelt of je maakt je zorgen over je gezondheid, kun je altijd een afspraak maken bij de huisarts. De arts kan aan de hand van lichamelijk onderzoek vaststellen of het om de overgang gaat, of dat er een medische oorzaak is voor je klachten. Bloedonderzoek om de overgang vast te stellen is meestal geen standaard procedure.

Urineverlies tijdens de overgang

In overleg met de huisarts kunnen de vervolgstappen bepaald worden. Daarbij kun je de keuze maken om een overgangsconsulent te bezoeken. Deze consulenten hebben veel kennis omtrent de overgang.

Zij vertellen jou meer over het proces en kunnen je handvaten geven hoe om te gaan met de klachten. Dat is fijn als je het lastig vindt om de overgang te accepteren. Een overgangsconsulent vind je in het ziekenhuis. Hier heb je geen doorverwijzing voor nodig.

Conclusie – Meer weten over de overgang?

Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van overgangsklachten. Dit kunnen opvliegers zijn, maar ook stemmingswisselingen en nachtzweten komen regelmatig voor. Over urineverlies in de overgang wordt liever niet gesproken, waardoor het een relatief onbekende klacht is.

Toch hebben veel vrouwen hier last van. Dit kan de oorzaak zijn van hormoonveranderingen, maar ook doordat de bekkenbodemspieren verslappen. Dat komt door de leeftijd. Er zijn verschillende dingen die men kan doen bij urineverlies: van oefeningen tot het verminderen van stress.

Overwin Je OvergangVond je dit artikel interessant en wil je meer weten over de overgang? Download het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle en ontdek hoe Ria met haar overgangsklachten omging.

Plaats een reactie