Als je in de overgang zit, kun je zomaar last krijgen van verschillende klachten. Misschien heb je al eens van overgangsklachten genoemd. Het zijn typische klachten die tijdens deze levensfase de kop opsteken. De overgang wordt vaak in een adem genoemd met stemmingswisselingen en opvliegers, maar het kan meer omvatten dan dat. Bijvoorbeeld de overgang en stijve spieren.
Hierdoor kan je lijf pijnlijk, stijf en stroef voelen. Het kan je bewegingen beperken, maar het kan ook vermoeiend zijn om dit continu te voelen. Hoe kom je plotseling aan die stijve spieren terwijl je in de overgang zit? Heeft dit daadwerkelijk met de overgang te maken? Lees vooral verder, want dat gaan we in dit artikel voor je onderzoeken.
Hoe kom ik aan stijve spieren tijdens de overgang?
Naarmate we ouder worden, krijgen onze gewrichten en spieren het behoorlijk te verduren. Het is een natuurlijk proces wat we allemaal ervaren. Maar de pijn en stijfheid kan ook door andere aspecten versterkt worden. Dat geldt hetzelfde voor de overgang. Daarom hoeven stijve spieren tijdens de overgang niet een en dezelfde oorzaak te hebben. Het kunnen er meerdere zijn:
Gevoeliger voor stress
We krijgen allemaal weleens te maken met stress. Dat kan werk gerelateerd zijn, maar ook vanuit een privésituatie veroorzaakt worden. Nu kan het zo zijn, dat je in de overgang wat vatbaarder wordt voor stress. Dit zou met hormoonschommelingen te maken kunnen hebben.
Vervolgens kunnen deze stressmomenten ervoor zorgen dat je spieren continu onder spanning staan, wat pijn en stijfheid kan veroorzaken. Je zou dit kunnen vergelijken met overbelasting. Maar ook de overgang kan voor een aanzienlijk hoog stressniveau zorgen, want de klachten zijn niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan.
Stijve spieren in de overgang door hormoonschommelingen
Je hormonen spelen tijdens de overgang een grote rol. Ze kunnen namelijk gaan schommelen, doordat de productie van oestrogeen daalt. Dit hormoon is verantwoordelijk voor verschillende, lichamelijke processen. Ook de spieren kunnen het te verduren krijgen, gezien de spieren hierdoor minder soepel gaan bewegen. Dat kan te maken hebben met een verminderd vochtgehalte, maar ook met een verminderende aanmaak van collageen.
Verkeerde houding of overbelasting
Naarmate je ouder wordt, neemt de elasticiteit van het bindweefsel geleidelijk aan af. Daar kunnen we allemaal last van krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je spieren stijver aan gaan voelen. Nu kunnen stijve spieren tijdens de overgang ook het gevolg zijn van een verkeerde (werk) houding of overbelasting. Je knieën, heupen en schouders kunnen het zwaar te verduren krijgen. Maar werp ook eens een kritische blik op je huidige matras. Krijg je nog steeds de juiste ondersteuning?
Toename van gewicht
Het lichaamsgewicht kan een rol spelen bij stijve spieren tijdens de overgang. Want bij overgewicht ontstaat er een grotere druk op de spieren en gewrichten, waardoor deze pijnlijk aan kunnen voelen. De kans op gewichtstoename in de overgang is ook groter, want de stofwisseling kan vertragen en je kunt meer vocht vasthouden. Uiteindelijk kunnen hier de stijve spieren vandaan komen, maar dat is, zoals je hebt gemerkt, per persoon verschillend.
Wat kan ik doen bij stijve spieren tijdens de overgang?
Je spieren en gewrichten lopen als het ware vast tijdens de overgang. Daarom is het belangrijk om ze weer op gang te helpen, zodat de pijn en stijfheid verminderen. Inderdaad, tijdens de overgang kun je stijve spieren verminderen. Wist je dat je dit zelf kunt sturen?
Natuurlijk kun je ook een fysiotherapeut om hulp vragen. Deze professionals hebben immers veel kennis over het lichaam, de spieren en de gewrichten. Maar er zijn ook andere ‘foefjes’ die je kunt inzetten. We garanderen niet dat de pijn voorgoed verdwijnt. Maar wellicht heb je er wel baat bij.
- Het is vooral essentieel om in beweging te blijven. Dit noemen we de spieren smeren. Door te bewegen stimuleer je de doorbloeding en neemt de stijfheid geleidelijk aan af.
- Voorkom daarentegen overbelasting. Want wanneer je dit overdrijft, kan de pijn en stijfheid juist toenemen. Dat is niet de bedoeling. Kies een matige bewegingsvorm die je goed kunt volhouden en pijnloos is. Dit kan variëren van yoga-oefeningen tot baantjes zwemmen.
- Probeer spierspanning door stress te voorkomen. Dit is ook belangrijk voor je mentale gezondheid. Stel duidelijke grenzen en onderneem activiteiten waar je energie van krijgt. Het kan helpend zijn om dit te bespreken met je werkgever, een collega of met een dierbare. Dit kan ook meer begrip en steun opleveren.
- Door te veel kou kunnen je spieren overmatig aan gaan spannen. Het is immers niet fijn. Kleed je daarom wat warmer om je spieren te ontzien van tocht en kou. Als je veel lastig hebt van opvliegers is het handig om laagjes te dragen. Zo kun je gemakkelijk iets uittrekken.
Wat is nog meer belangrijk tijdens de overgang?
De overgang kan meer klachten voortbrengen dan alleen stijve spieren. Eerder noemden we opvliegers en stemmingswisselingen al. Maar er zijn ook vrouwen die last krijgen van depressies, somberheid, nachtzweten en urineverlies tijdens de overgang.
Het kan helpend zijn om je levensstijl te verbeteren. Zorg ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat je lichaam voldoende energie op kan doen. Bovendien kan het helpen om de klachten te verminderen. Ook stoppen met roken wordt aangeraden.
De stoffen die in een sigaret zitten kunnen opvliegers verergeren en dat kan vervelend zijn. Daarnaast kan het ook de kans op gezondheidsrisico’s verminderen, zoals hart- en vaatziekten. Als je het lastig vindt om met je overgangsklachten om te gaan, dan is het mogelijk om hier professionele hulp voor te vragen.
Conclusie – Lees dit E-book over de overgang
In de overgang kun je last krijgen van stijve spieren. Het is een veelvoorkomende klacht en het kan gelinkt worden aan de hormoonschommelingen. Daarentegen spelen ook stress, houdingen en overgewicht een rol.
Vond je dit artikel nu interessant? Zou je daarom meer willen weten over de overgang of heb je behoefte aan ervaringsverhalen van andere vrouwen die hetzelfde meemaken? Download dan het E-book van Ria Kamelle, Overwin Je Overgang. Misschien haal je hier veel steun uit.