In de overgang en last van een opgeblazen gevoel? Dit zijn de oorzaken

Zit je in de overgang en heb je een opgeblazen gevoel? De overgang en opgeblazen gevoel komt vaker voor. Doordat je hormoonhuishouding veranderd gaan je darmen protesteren. Je kunt dus plotseling last krijgen van een vreemde stoelgang of je buik voelt niet prettig aan. Wat nu?

Veel vrouwen praten liever niet over een opgeblazen gevoel tijdens de overgang. Vooral niet als het om de stoelgang gaat. Dat is jammer. Praten zorgt voor verlichting, begrip en men kan elkaar juist ondersteunen in dit proces. Wil je meer weten over de overgang en wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel? Lees dan snel verder.

Hoe voelt een opgeblazen gevoel in de overgang?

Een opgeblazen gevoel voelt voor iedere vrouw anders. Zo kan het een zeurend gevoel zijn rondom de buikstreek, maar het kan ook pijnlijk zijn. Veel vrouwen voelen zich niet comfortabel in een strakke broek of jeans, omdat dit juist extra druk veroorzaakt op de onderbuik.

Daarnaast kan het ook problemen met de stoelgang veroorzaken. Zo komt bijvoorbeeld obstipatie regelmatig voor. Dit betekent dat je stoelgang moeilijker wordt, waardoor het opgeblazen gevoel toeneemt. Wat veel vrouwen niet weten, is dat een opgeblazen gevoel tijdens de overgang een duidelijke oorzaak heeft. Dat gaan we in het restant van dit artikel met je bespreken.

Hoe ontstaat een opgeblazen gevoel in de overgang?

We snappen je vraagtekens bij deze vraag. Een opgeblazen gevoel is niet alleen bijzonder vervelend, de klacht lijkt ook plotseling uit de lucht te vallen. Hoe zit dat eigenlijk?

In de eerste plaats heeft dit met de invloed van hormonen op je darmen te maken. Inderdaad, we komen opnieuw terug bij het ‘hormonenverhaal’. Misschien weet je al dat het progesteron en oestrogeengehalte afneemt in je lichaam. Dat is normaal.

Minder progesteron en oestrogeen zorgen vervolgens voor een langzame spijsvertering, waardoor al het voedsel moeilijker verteerd.  Gevolg? Je voelt je opgeblazen en hebt misschien zelfs buikpijn. Dit kan ook de oorzaak van obstipatie zijn.

Daarbij is ook stress een belangrijke factor in dit geheel. Te veel stress kan bijvoorbeeld een moeilijke stoelgang veroorzaken, doordat het cortisolgehalte stijgt. Ook hierdoor wordt je spijsvertering beïnvloedt. Hierdoor kun je last krijgen van buikpijn, maagpijn, vocht vasthouden of van misselijkheid.

Maar er kan nog een andere oorzaak zijn: je houdt meer vocht vast, wat ook voor een opgeblazen gevoel zorgt. Vervelend, niet waar? Wat je ertegen kunt doen, dat lees je straks.

Naar de huisarts voor een opgeblazen gevoel in de overgang?

De oorzaak van de overgang en een opgeblazen gevoel is over het algemeen overduidelijk. Het heeft met je hormoonhuishouding te maken, maar ook stress speelt een rol.

Het is niet noodzakelijk om je huisarts te bezoeken. Daarentegen is het wel belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Mocht het bijvoorbeeld aan stress liggen, is het belangrijk om je stressniveau te verlagen.

Opgeblazen buik in de overgang

Maak je je echter zorgen over je klachten of over je lichamelijke gezondheid? Dan is het zeer verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Voor aanvullend onderzoek, maar ook voor je eigen geruststelling.

Aan de hand van de klachten gaat de huisarts met je in gesprek. Mogelijk volgt er een behandelplan of een medicijn om het opgeblazen gevoel te verminderen, maar dat verschilt per arts. Je bent niet de eerste die de huisarts bezoekt voor overgangsklachten. Ook daar kan hij of zij je bij je helpen.

Wat te doen aan een opgeblazen gevoel in de overgang?

Je wil niets liever dan van dat opgeblazen gevoel afkomen. Dat kunnen we begrijpen. Het voelt niet fijn en misschien zie je het ook als je in de spiegel kijkt. Je bent niet de enige die daarmee worstelt.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om dat gevoel te verminderen of om er zelfs vanaf te komen. Dat verschilt per persoon. We geven je 3 tips die mogelijk een verschil kunnen maken.

1.      Blijf in beweging

Als je veel buikpijn hebt, dan moet je er niet aan denken om de hort op te gaan. Toch is dit wel een aanrader. Kort gezegd activeer je door te bewegen je spijsvertering en verlaag je je stressniveau, omdat beweging ontspant. Wist je dat dit op allerlei manieren kan? Bijvoorbeeld skeeleren, zwemmen, dansen of een rondje door het centrum lopen.

Overgang en opgeblazen gevoel

2.      Eet voldoende vezels

Hou je van een lekkere snack? Dat is natuurlijk prima, maar vet en suiker kunnen het opgeblazen gevoel wel versterken. Eet daarentegen voldoende vezels, zodat je darmen tot rust komen. Vezels dragen ook bij aan een soepele stoelgang, dus bij obstipatie is dit een helpende tip. Vezels vind je in verschillende producten. Bijvoorbeeld groente, fruit, noten en volkorenbrood.

3.      Verminder cafeïne

Drink je meerdere koppen koffie per dag? Gezien het opgeblazen gevoel, is het verstandig om je cafeïne-inname te verminderen. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat het vocht in de darmen afdrijft, waardoor je vervolgens verstopt raakt. En dat kan weer zorgen voor klachten als buikpijn, een opgeblazen buik en winderigheid. Leg de energiedrankjes aan de kant en kies juist voor thee of water.

Conclusie – Lees meer over de overgang

Tijdens de overgang kan men last krijgen van verschillende klachten. Dit worden overgangsklachten genoemd. Wat duidelijk opvalt, is dat men hier liever niet over praat. Dat kan voortkomen uit schaamte of onbegrip. Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang kan hierbij horen.

Hier horen klachten als misselijkheid, buikpijn en winderigheid bij. Ook komt obstipatie vaker voor. Dit gevoel kan voortkomen uit de verandering van hormonen, maar ook stress is een oorzaak. Hierdoor wordt je cortisolgehalte hoger en dat kan verschillende klachten voortbrengen. Stress kan voortkomen uit je privéleven, maar ook je werk kan een factor zijn. Hoe kun je dit nu oplossen?

Overwin Je OvergangIn dit artikel deelde we 3 tips om het gevoel te verminderen en misschien zelfs tegen te gaan. Vond jij dit artikel nu interessant en zou jij nog veel meer willen weten over de overgang? Dat komt goed uit. Download het E-book Overwin je Overgang van Ria Kamelle en ontdek verschillende tips, informatie en ervaringsverhalen van Ria zelf.

Plaats een reactie