Heb je plotseling klachten die je jaren geleden niet had? Merk je dat je menstruatie veranderd? In de overgang en menstruatie spotting komt vaker voor bij vrouwen. Dit zijn als het ware doorbraakbloedingen, die tussen of na de laatste menstruatie voor kan komen.
We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt over de overgang en menstruatie spotting. Wat is hier bijvoorbeeld de oorzaak van? En wanneer kun je verwachten dat het stopt? Omdat je niet de enige bent met deze vragen, lees je in dit artikel meer over de overgang en menstruatie spotting.
Wat is menstruatie spotting in de overgang?
Dit is de eerste vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden. Misschien heb je nog nooit gehoord van menstruatie spotting in de overgang. Nu je er zelf mee te maken hebt, is het meer dan logisch dat je op zoek bent naar antwoorden.
Onder menstruatie spotting in de overgang, ook wel doorbraakbloeding genoemd, verstaan we licht bloedverlies. Dit bloedverlies is niet te vergelijken met een menstruatie, want het ziet er daadwerkelijk anders uit.
Menstruatie spotting is een normaal verschijnsel in de overgang. Het heeft dan ook een duidelijke oorzaak. Als je hier benieuwd naar bent, dan raden we je aan om het artikel verder te lezen.
Hoe herken je menstruatie spotting in de overgang?
De meeste vrouwen herkennen een normale menstruatie direct. Aan de mate van de bloeding, maar ook aan de bijkomende klachten. Aangezien menstruatie spotting geen menstruatie is, kan dit er anders uitzien.
Meestal gaat het niet om rood bloedverlies, zoals dat bij een menstruatie wel het geval is. De meeste vrouwen hebben lichtroze bloedverlies of bruine afscheiding. Dit wordt oud bloed genoemd. Het moment van menstruatie spotting in de overgang kan wisselen.
Het kan tussen je menstruaties door komen, maar zelfs als je niet meer menstrueert kan het nog voorkomen. Veel vrouwen denken dat wanneer ze in de overgang zitten de menstruatie niet stopt, maar dat kan dus menstruatie spotting zijn.
Wat is de oorzaak van de overgang en menstruatie spotting?
Als je tijdens de overgang last hebt van menstruatie spotting, dan is dit in de meeste gevallen de oorzaak van hormoonschommelingen. Wanneer je in de overgang komt, neemt onder andere het oestrogeengehalte af. Oestrogeen is een geslachtshormoon dat verschillende processen in het lichaam regelt, waaronder menstruaties en eisprongen.
Zodra de productie afneemt eindigt ook de vruchtbaarheid van een vrouw. Nu vraag je je misschien af wat dit met menstruatie spotting te maken heeft in de overgang. Nou, dat heeft er alles mee te maken. Want de afname van oestrogeen zorgt ervoor dat je klachten ontwikkelt. Bijvoorbeeld opvliegers, hoofdpijn, buikpijn en zelfs spierpijn. De hormoonveranderingen kunnen er eveneens voor zorgen dat je afscheiding er anders uitziet of dat je oud bloed verliest dat in je baarmoeder is achtergebleven.
Menstruatie spotting komt echter ook buiten de overgang voor. Dit kan de oorzaak zijn van:
- Stress
- Anticonceptiemiddelen
- Een ontsteking
- Hormonale disbalans
- Je bent in verwachting
- Medicijngebruik
Het kan verstandig zijn om een arts of gynaecoloog te bezoeken om medische oorzaken uit te sluiten.
Wat kun je in de overgang doen bij menstruatie spotting?
Je hoeft je niet direct zorgen te maken over deze klacht. Wel kan het verstandig zijn om een huisarts te raadplegen. Dat kan bij de volgende situaties:
– Je hebt buikpijn
– Je hebt koorts of je voelt je ziek
– Er treden bloedingen op na de geslachtsgemeenschap
– De spotting treedt vaker op
De arts kan vervolgens de keuze maken om je door te sturen of een onderzoek te starten. Het is aan te raden om bij te houden wanneer het bloedverlies precies optreedt en hoe vaak. Zo kun je mogelijk een patroon ontdekken. Dat kan ook voor de arts zeer helpend zijn om de oorzaak vast te stellen.
Verder is het belangrijk om het je zo comfortabel mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld handig om inlegkruisjes of maandverband bij de hand te houden. In het algemeen gebruiken artsen geen medische onderzoeken om de overgang vast te stellen.
Tips voor de overgang
Menstruatie spotting is niet de enige klacht die optreedt tijdens de overgang. Naarmate de tijd verstrijkt, is de kans aannemelijk dat je meer of vaker klachten krijgt. Dat kan lastig zijn, want dit kan een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. Daarom hebben we enkele tips beschreven die je daarbij kunnen helpen:
- Praat over je klachten. Vind je het lastig om je klachten te accepteren of heb je het gevoel dat er geen begrip voor is? Het kan helpend zijn om je klachten bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld bij je werkgever, partner of familie. Door je klachten niet weg te stoppen voorkom je dat ze verergeren.
- Let op je voedingspatroon. Tijdens de overgang is de kans op botontkalking en aankomen in gewicht groter. Daarom is het belangrijk om voldoende zuivelproducten te eten en te drinken, zodat je botten gezond blijven. Om gewichtstoename zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om je koolhydraatinname te verminderen, omdat de overgang invloed heeft op je stofwisseling.
- Voorkom stijve spieren en gewrichten. Merk je dat bewegen moeilijk of pijnlijk wordt? Juist in dit geval is het verstandig om iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Zo voorkom je namelijk dat je spieren en gewrichten nog pijnlijker aanvoelen. Daarbij zorgt beweging voor mentale ontspanning en is het mogelijk om op gewicht te blijven.
Conclusie – Meer weten over de overgang?
In de overgang krijgen veel vrouwen last van menstruatie spotting. Dit is vaak het gevolg van hormoonschommelingen en veranderingen. Maar als je je zorgen maakt of de klachten nemen toe, is het verstandig om je huisarts te raadplegen voor eventueel onderzoek en geruststelling. Ben je al eerder naar de huisarts geweest, maar houd de spotting niet op of neemt het toe? Schroom niet om nog eens contact op te nemen.
Vond je dit artikel nu interessant en zou je daarom meer willen weten over de overgang? Download dan het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle, voor meer informatie. Het boek van Ria staat vol met tips, aanvullende informatie en ervaringsverhalen van andere vrouwen. Is dit iets voor jou denk je?