De overgang en lage rugpijn: Wat zijn de oorzaken?

Heb je tijdens de overgang naast opvliegers en stemmingswisselingen ook last van je onderrug? We hoeven je niet te vertellen dat dit vervelend en soms zelfs belemmerend is. Over overgangsklachten wordt veel geschreven, maar die lage rugpijn blijft vaak onbenoemd. Laten we dat even rechtzetten. Waarom heb je rugpijn in de overgang? Is de overgang lage rugpijn blijvend?

Dat gaan we in dit artikel met je bespreken. Maar let op: trek niet direct een eindconclusie. Het ligt niet altijd alleen aan de overgang. Deze rugpijn kan door de overgang erger worden, maar kan ook een andere reden hebben. Ben je klaar om het erover te hebben? Laten we dan snel beginnen.

Is lage rugpijn door de overgang een bekende klacht?

Heb je lage rugpijn, maar heb je hier tijdens de overgang nooit van gehoord? Dat kan kloppen. Je leest vandaag de dag veel over de overgang. Dat is positief, want dit betekent dat het bespreekbaar wordt.

Als men leest over de overgangsklachten, dan gaat het in de meeste gevallen over de bekendste en meest voorkomende. Bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen en toename in gewicht. Lage rugpijn is daardoor geen bekende klacht, maar komt vaker voor dan we inschatten. Heb je zelf lage rugpijn nu je in de overgang bent? Dan weet je hoe dit is.

De oorzaken van de overgang en lage rugpijn

Zoals je eerder kon lezen, gaat het niet om een en dezelfde oorzaak bij lage rugpijn in de overgang. Het kunnen er meerdere zijn. Laten we daar eens een blik op werpen. Misschien vind je wel herkenning.

Afnemende spiermassa

Kom je plotseling moeilijk de trap op? Lukken de kleinste handelingen niet meer? Tijdens de overgang neemt de spiermassa af. Dat is de oorzaak van het afnemende collageen, dat normaal gesproken zorgt voor soepele en pijnloze spieren. Wanneer het collageen afneemt, gaan de spieren anders aanvoelen. Hoe dit precies voelt, dat is voor iedereen verschillend.

Slechte nachtrust

Tja, het is geen verrassing dat de overgang niet bevorderlijk is voor je nachtrust. Je kunt wakker liggen door nachtzweten, maar ook door te veel piekeren of simpelweg omdat je de slaap niet kunt vatten. Doordat je spieren niet de kans krijgen om te ontspannen door het vele wakker liggen, is de kans groter dat je onderrug pijnlijk aan gaat voelen.

Overgang en lage rugpijn

Lage rugpijn door je menstruatie in de overgang

Ja, ook tijdens de overgang menstrueer je nog. Maar dit kan er wel anders uitzien dan je bent gewend. Zo kun je heviger bloeden of minder bloeden. Daarnaast is het ook mogelijk dat je maanden overslaat zonder te menstrueren. Door deze veranderende menstruatie kunnen de klachten plotseling heviger zijn, waardoor je last krijgt van lager rugpijn in de overgang. Daarbij komen je spieren meer onder druk te staan.

Veranderende hormonen

De lage rugpijn tijdens de overgang is niet volledig te wijten aan de hormoonveranderingen. Natuurlijk kan het er wel mee te maken hebben. Want deze verandering kan sommige klachten heftiger maken dan je gewend bent. Misschien was je al gevoelig voor lage rugpijn, maar neemt dit door de afname van oestrogeen en progesteron plotseling toe.

Stress

Tot slot kan stress een oorzaak zijn van lage rugpijn in de overgang. Door de hormoonschommelingen ben je plotsklaps een stuk gevoeliger voor spannende of stressvolle situaties. Daar kun je niks aan doen. Het nadeel van stress is wel, dat je spieren zich continu aanspannen, waardoor je last krijgt van pijnklachten. Zo ook van lage rugpijn. Als je te weinig investeert in ontspanning, kan de pijn aanhouden en dat kan ontzettend vervelend zijn.

Wat te doen bij de overgang en rugklachten?

Dat is een terechte vraag. Dagelijks gehinderd worden door lage rugpijn kan op den duur ontzettend frustrerend en vervelend worden. Het is dus logisch dat je zoekt naar een oplossing. Een permanente oplossing kunnen we niet garanderen, maar we hopen wel dat je tussen deze punten wat verlichting vindt.

Doe oefeningen

Ook al heb je weinig puf of tijd, bij lage rugpijn is het essentieel om oefeningen te doen. Met oefeningen houd je je rugspieren soepel en maak je de spieren ook sterker. Dit verlicht op de lange termijn je pijn. Op het internet zijn genoeg oefeningen te vinden die geschikt zijn om uit te voeren. Ze zijn laagdrempelig en kosten weinig tijd. Je kunt ook een fysiotherapeut om advies vragen.

Zorg voor een goede houding

Heb je een zittende baan? Te weinig beweging of een verkeerde houding kan de lage rugpijn verergeren. Daarom is het belangrijk om tussen je werkzaamheden door te bewegen en op je houding te letten. Zit rechtop en schaf zo nodig een hulpmiddel aan om je te ondersteunen. Bijvoorbeeld een voetsteun of een neksteun. Dit voorkomt dat je voorover gaat hangen.

Draag laagjes

Bij veel opvliegers is dit misschien oncomfortabel, maar bij lage rugpijn is het belangrijk om ontspanning te zoeken. Laagjes kleding houd je bovenlichaam warm en zorgt, misschien, voor ontspanning. Je kunt dit overigens ook proberen met een warme kruik, een bad, een douche of met een warmtepleister. Het is vooral belangrijk dat jij je comfortabel voelt en er baat bij hebt.

Wanneer bezoek ik een arts?

Dat ligt aan de mate van je klachten. Als je wordt gehinderd door de pijn, bijvoorbeeld op je werk of tijdens je nachtrust, raden we je aan om een arts of fysiotherapeut te bezoeken. Deze professionals kunnen je tips geven en de aard van de pijn onderzoeken. Het kan ook een combinatie zijn van bijvoorbeeld de overgang en een verkeerde houding.

Conclusie – Meer weten over de overgang en lage rugpijn?

In de overgang is lage rugpijn geen bekende klacht. Informatie over stemmingswisselingen, opvliegers en aankomen in gewicht komt vaker voorbij. Toch is lage rugpijn een overgangsklacht en dat kan verschillende oorzaak hebben. Natuurlijk spelen de hormonen mee, maar ook stress en afname van collageen zijn oorzaken.

Overwin Je OvergangVond jij dit artikel nu interessant en zou je meer willen weten over de overgang, bijvoorbeeld omdat je veel last hebt van klachten? Download het E-book Overwin je Overgang van Ria Kamelle en ontdek verschillende tips en ervaringsverhalen van andere vrouwen. Dit is zeker een aanrader!

Plaats een reactie