Tijdens de overgang last van koude voeten? Dit is de oorzaak

Heb je tijdens de overgang last van koude voeten? Misschien klinkt het gek, maar het kan je nachtrust flink verstoren. Je kunt moeite krijgen met ontspannen en de kou kan zelfs voor pijnlijke ledematen zorgen.

In dit artikel bespreken we de oorzaak van koude voeten bij vrouwen. Bovendien leggen we je uit wat de overgang met koude voeten te maken heeft. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, hebben deze twee aspecten een link met elkaar. Wil je weten waarom je koude voeten hebt? Lees dan snel verder.

Koude voeten tijdens de overgang

Wat merk ik van koude voeten tijdens de overgang?

We hebben allemaal weleens koude voeten gehad en de symptomen zijn duidelijk te herkennen. De bekendste hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Je voeten of tenen voelen pijnlijk aan
  • Je tenen of teennagels kleuren blauw
  • Je hebt moeite om je te ontspannen
  • Je partner geeft aan dat je koude voeten hebt

Wat is de oorzaak van koude voeten bij vrouwen?

Zijn koude voeten een reden tot paniek? Nee, gelukkig niet. In de meeste gevallen is het te verklaren waarom je tijdens de overgang last krijgt van koude voeten. Als je vaker artikelen over de overgang hebt gelezen, dan weet je namelijk dat je hormoonhuishouding het flink te verduren krijgt.

Je lichaam zoekt naar een nieuwe balans, omdat de productie van oestrogeen langzaam afneemt. De overgang wordt echter vooral geassocieerd met zweten, opvliegers en hitte. Koude voeten tijdens de overgang is geen bekende klacht, maar zeker niet ondenkbaar.

Ja, het klinkt waarschijnlijk té makkelijk om alles opnieuw af te schuiven op je hormonen, maar in het geval van de overgang en koude voeten heeft het één zeker met het ander te maken. Oestrogeen regelt niet alleen menstruaties en eisprongen, het hormoon is ook verantwoordelijk voor een goede bloedcirculatie. Met andere woorden: je lichaamstemperatuur.

Doordat de productie van oestrogeen afneemt tijdens de overgang, wordt je temperatuurregeling gevoeliger. Vervolgens kun je dus last krijgen van koude voeten óf handen, omdat je lichaam er moeite mee heeft om warmte vast te houden.

Extra feitje: Wist je dat je ook buiten de overgang last kunt krijgen van koude voeten? Ook tijdens je menstruatie kan je lichaamstemperatuur dalen. Dit komt door het bloedverlies (tekort aan ijzer) en doordat de oestrogeenproductie tijdens deze dagen het laagst is.

Zijn er andere oorzaken van koude voeten in de overgang?

Goed, we zijn erachter gekomen wat de oorzaak van koude voeten tijdens de overgang kan zijn. Tijdens deze fase heeft je lichaam er simpelweg meer moeite mee om de temperatuur te regelen. En ja, dat kan er dus ook voor zorgen dat je het ene uur last hebt van koude voeten, om het volgende uur last te krijgen van extreme hitte en opvliegers.

Nu zijn hormonen niet altijd de boosdoener, want er zijn meer oorzaken als je in de overgang koude voeten ervaart. Enkele voorbeelden hebben we hieronder voor je beschreven:

  • Temperatuur: Tja, soms kan de oorzaak simpeler zijn dan je denkt. De buitentemperatuur heeft wel degelijk effect op je lichaamstemperatuur. Vriest het buiten? De kans is aannemelijker dat je handen of voeten lastiger opwarmen.
  • Bloedcirculatie: Eerder kon je al iets lezen over je bloedcirculatie en hier kan iets mis mee zijn, waardoor je voeten kouder worden. Aan de hand van je bloedwaarden en onderzoeken kan een professional dit uitsluiten.
  • Stress: Ervaar je onrust over je werk of om andere zaken? Stress kan je lichaam uit balans brengen en vervolgens lichamelijke klachten veroorzaken. Dit verschilt per persoon, maar koude voeten zijn geen vreemd verschijnsel. Je lichaam produceert tijdens deze fase veel adrenaline, waardoor je moeilijk tot rust kunt komen.

Koude voeten in de overgang

Tijdens de overgang last van koude voeten? Dit kun je eraan doen

Gelukkig zijn koude voeten tijdens de overgang niet onoverkomelijk. Het is een vervelende klacht, maar je kunt met een aantal simpele handelingen je voeten opwarmen en zorgen voor comfort. Hoe je dit kunt doen? We delen hieronder de beste tips voor als je tijdens de overgang koude voeten hebt.

1.      Blijf je voeten bewegen

Beweging is een goede tip als je het koud hebt. Dit is namelijk de manier om je lichaamstemperatuur te verhogen. Bovendien breng je je bloedcirculatie op gang, waardoor je lichaam beter in staat is om warmte vast te houden. Probeer het echter niet te overdrijven, en kies voor een bewegingsvorm die voor jou haalbaar is.

2.      Zorg voor brandstof

Ons lichaam heeft voldoende brandstof nodig om de dag te kunnen doorlopen. Dit halen we uit voeding en hydratatie. Wanneer je lichaam hier een tekort aan heeft, is het vrijwel onmogelijk om de temperatuur op peil te houden. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag regelmatig eet en drinkt.

Kies daarbij voor een gezond voedingspatroon om ook andere klachten de kop in te drukken. Wist je dat je door cafeïne meer opvliegers kunt krijgen?

3.      Draag waterdichte schoenen

Natte sokken zijn niet alleen vervelend, maar ook een boosdoener voor koude voeten. Wanneer je vochtige sokken of schoenen draagt, krijgen je koude voeten niet de kans om op te warmen. Je lichaamstemperatuur daalt. En zijn je sokken tóch nat geworden? Vervang deze door een droog paar.

Conclusie

Zit je in de overgang en heb je last van koude voeten? Het is misschien niet de bekendste overgangsklacht, maar wel mogelijk. Door een veranderende hormoonhuishouding krijgt je lichaam er meer moeite mee om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

Dit kan er dus toe leiden dat je ledematen kouder worden. In dit artikel hebben we besproken wat de oorzaak is van koude voeten bij vrouwen. Daarnaast heb je enkele tips gekregen om je voeten voortaan op te warmen. Misschien staat hier wel iets voor je tussen.

Overwin Je OvergangVond je dit artikel interessant en wil je meer weten over de overgang? In het E-book Overwin Je Overgang vind je meer handige en waardevolle informatie over de overgang. Het boek is geschreven door Ria Kamelle en zij beschrijft hoe zij de overgang heeft ervaren. Daarbij deelt ze haar tips hoe je deze fase het beste doorkomt. Download Overwin Je Overgang en ervaar het zelf!

Plaats een reactie