Herken je dit? Je uitgeput voelen tijdens de overgang? Veel vrouwen hebben hier last van tijdens de overgangsperiode.
Tijdens de overgang kunnen veel vrouwen een voortdurend en aanhoudend gebrek aan energie ervaren en zich vermoeit uitgeput en zwak voelen. En je zult je soms uitgeput voelen, terwijl je zelf eigenlijk niet eens weet waarom. Deze vermoeidheid in de overgang kan zorgen voor een verminderde waakzaamheid, een verlaagde aandacht spanne, mentale vaagheid, prikkelbaarheid en het kan zelfs leiden tot geheugenverlies.
Misschien merk je zelfs wel dat je gebruikelijke levenslust er niet meer is. Omdat er veel veranderd in je hormoonhuishouding tijdens de overgang, kan je daarom last hebben van een uitgeput gevoel. Maar wist je dat je met de juiste tips het doorlopen van de overgang een stuk prettiger kan laten verlopen? In deze blog ga ik je dus enkele handige tips geven die het voor jou aangenamer moeten maken om niet uitgeput te raken tijdens de overgangsperiode.
Bekende overgangsklachten
Als je je constant vermoeid en uitgeput voelt en je bent midden veertig, dan kan het een teken zijn dat je de overgang genaderd bent. Enkele andere bekende symptomen die bij de overgang horen zijn:
- Opvliegers
- Onregelmatige menstruatie
- Stemmingswisselingen (prikkelbaar en emotioneel)
- Nachtelijk zweten
- Moeite met slapen
- Vaginale droogheid
- Gewichtstoename
Als je last van deze symptomen hebt dan zou je het beste met de huisarts kunnen overleggen wat je samen aan deze symptomen zou kunnen doen. Ervaar je niet al te veel last van deze symptomen weet dan dat ze bij de overgangsperiode horen en iedere vrouw hiermee te maken krijgt.
Waarom zijn vrouwen tijdens de overgang vaak vermoeid en uitgeput?
Omdat je hormoonspiegels tijdens de overgang veranderden kan dat resulteren in vervelende klachten zoals een uitgeput gevoel of een vermoeid gevoel. Wanneer je als vrouw de middelbare leeftijd hebt bereikt, zal je wellicht meer moeite hebben met slapen dan in je jongere jaren. Dit kan te wijten zijn aan het verouderingsproces en aan de hormonale veranderingen tijdens de overgang. Wist je dat als je ouder word je ook minder behoefte hebt aan slaap?
Als je in de overgang komt zullen je hormoonspiegels stijgen en dalen. Hier doe je niets aan want de natuur bepaald in deze. Uiteindelijk zullen je vrouwelijke hormoonspiegels dalen totdat je lichaam volledig stopt met deze aanmaken.
Dezelfde hormonale veranderingen, die voor symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten zorgen, kunnen ook invloed hebben op je stemmingswisselingen, maar ook op je energieniveau. Die hormonen kunnen het ook moeilijker voor je maken om `s nachts goed te slapen, waardoor je je overdag vaak vermoeid zult voelen. Heel vervelend als je hier last door ervaart, maar met de juiste tips kan je hier prima mee leren omgaan.
Wat zijn de risico`s voor vermoeidheid tijdens de overgang?
Zelf als je in de veertig of in de vijftig bent, is vermoeidheid niet per se te wijten aan de overgang. Ook andere factoren kunnen leiden tot een uitgeput gevoel, Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Alcohol en drugsgebruik
- Bloedarmoede
- Medicijnen zoals antidepressiva
- Kanker
- Hartziekten
- Stress
- Slechte voeding
- Traag werkende schildklier
Deze andere factoren kunnen ook leiden tot een vermoeid gevoel. Zoek daarom voor jezelf goed uit of je daadwerkelijk in de overgangsperiode bent geraakt. Dit kan je prima met je huisarts bespreken.
Handige tips om met vermoeidheid tijdens de overgang om te gaan
Doe dagelijks oefeningen
Ga dagelijks bijvoorbeeld minstens 30 minuten wandelen. Het liefst een uur, maar aangezien je ergens moet beginnen is 30 minuten een prima begin. Je zou natuurlijk ook kunnen gaan sporten op een sportschool bij jou in de buurt. Bewegen is waarschijnlijk het laatste waar je zin aan hebt als je je uitgeput voelt. Maar juist vrouwen in de overgang hebben baat bij bewegen.
Maar wist je dat je juist energie krijgt door je te bewegen? Het doen van oefeningen wordt ook wel de fontein van de jeugd genoemd. Door je te bewegen maak je zogenaamde geluk hormonen aan, naast het feit dat het je energie geeft, geeft het je ook een beter gevoel wanneer jij je slecht voelt. Als jij je uitgeput en vermoeid voelt, is het beste medicijn dat je meer moet gaan bewegen. Of je het nou laat op de avond doet, of juist vroeg in de morgen wil gaan doen, het maakt niet uit. Maak een begin en ga die 30 minuten per dag gewoon lekker bewegen. Op deze manier kom je simpelweg iets beter de overgang door.
Let op je alcohol en cafeïne consumptie
Zowel cafeïne en alcohol kunnen beiden voor een slechtere slaap zorgen. Het zal je dan ook niet onbekend in de oren klinken dat ze ook beiden voor een lager energielevel kunnen zorgen daardoor. Cafeïne en alcohol zorgen dan wel voor een onmiddellijke opkikker als je je uitgeput voelt, maar als die opkikker weer afzwakt voel je je vaker nog uitgeputter dan voordat je de alcohol of cafeïne nuttigde. Pas daarom op met alcohol en cafeïne.
Wist je dat nicotine ook dit effect kan hebben? Dus als je rookt en in de overgang zit kan je maar beter stoppen met roken. Je zult daardoor merken dat je veel meer energie hebt als je deze stimulerende middelen niet meer tot je neemt.
Zorg voor voldoende slaap
De bekendste andere symptomen van de overgang zijn opvliegers en nachtelijk zweten. Vooral door het nachtelijk zweten kun je wakker worden. Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, maar tijdens de overgang is het nog net iets belangrijker voor je om goed te slapen. Dit omdat je je dan de volgende dag niet uitgeput zult voelen.
Omdat vrouwen in de overgang `s nachts kunnen zweten, is het dus belangrijk voor je om je slaapkamer koel te houden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een raampje open te zetten, maar ook door je plafondventilator aan te zetten in de nachtelijke uren. Het kan je ook helpen om luchtige slaapkleding te dragen, of juist helemaal niets.
Zorg er ook voor dat je slaapkamer lekker donker is. Ook werkt het om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Je biologische klok kan zich daardoor instellen op een goede nachtrust.