Wil je meer weten over de overgang en pijn bij vrijen? Je bent niet de enige. Verschillende vrouwen geven aan, dat vrijen tijdens of na de overgang pijnlijker is geworden. Dit heeft met de conditie van de vagina te maken. Door een schommelende hormoonhuishouding vinden er een aantal veranderingen plaats. Daarnaast kun je overgangsklachten ervaren.
Wil je nu meer weten over de overgang en pijn tijdens het vrijen? Of wil je deze overgangsklachten verminderen? In dit artikel worden al je vragen beantwoord. Het enige wat jij hoeft te doen, is dit artikel tot het einde te lezen. Lees je mee?
Hoe ontstaan overgangsklachten?
Voordat de overgang begon had je misschien nergens last van. Nu begin je om de haverklap heftig te zweten. Of er gaat geen nacht voorbij dat je niet slecht slaapt. Wat is er aan de hand? Nou, dit heeft te maken met de overgang en met de bijhorende klachten. In de volksmond worden dit overgangsklachten genoemd en deze ontstaan door een sterk veranderende hormoonhuishouding.
De verandering heeft te maken met een verminderende productie van oestrogeen en progesteron. Vooral oestrogeen speelt een hoofdrol in deze fase. Normaal gesproken zijn deze geslachtshormonen verantwoordelijk voor een aankomende zwangerschap en een maandelijkse menstruatie.
Tijdens de overgang gaat de productie sterk omlaag en je lichaam probeert dit te compenseren. Vervolgens kun je last krijgen van overgangsklachten. In dit geval staan de overgang en pijn bij vrijen dus met elkaar in verbinding.
In de overgang en pijn bij vrijen: Wat is de oorzaak?
Iedere vrouw ervaart de mate van overgangsklachten anders. Er zijn zelfs vrouwen die geen enkele klacht ervaren. De overgang is dus geen garantie voor klachten. Je moet het zelf ervaren.
Feit blijft, dat je in de overgang pijn bij het vrijen kunt krijgen. Wat de oorzaak is? Dit heeft opnieuw te maken met je hormoonhuishouding. De daling van oestrogeen zorgt ervoor dat de huid van je vagina dunner en minder flexibel wordt. Dit kan er eveneens voor zorgen dat de vagina droger wordt, waardoor je pijn kunt krijgen bij vrijen. Dit kan aanvoelen als een scherpe of doffe pijn en ook aanrakingen voelen anders.
Nu wil dat niet zeggen dat alleen de daling van oestrogeen te wijten is aan pijn tijdens vrijen in de overgang. Dat je vagina minder vochtig is, heeft vooral met de mate van opwinding te maken. Door de overgang kan de zin in seks verminderden, waardoor de vagina niet of nauwelijks vochtig wordt.
De overgang en pijn bij vrijen: Wat zijn de symptomen?
Pijn bij vrijen in de overgang voelt voor iedere vrouw anders. Er zijn verschillende symptomen die je gaandeweg kunt ervaren:
- Jeuk na het vrijen
- Droogheid
- Pijn tijdens of na penetratie
Pijn bij vrijen tijdens de overgang is onwijs vervelend en het kan ervoor zorgen dat je je behoorlijk onzeker voelt. Ook zijn er veel vrouwen die hun partner afwijzen en zich daardoor schuldig voelen.
Dat is nergens voor nodig. Je hebt immers geen invloed op wat er in je lichaam gebeurd. Het is goed om te weten dat je iets kunt doen aan pijn bij vrijen in de overgang.
Ik wil mijn overgangsklachten verminderen: Hoe doe ik dat?
In de overgang is het belangrijk om goed voor jezelf en voor je gezondheid te zorgen. Klachten kun je niet permanent wegnemen. Wel zijn er verschillende manieren om je overgangsklachten te verminderen. Dit geldt ook voor pijn bij vrijen in de overgang.
Je kunt de conditie van je vagina niet veranderen, maar je kunt het wel comfortabel maken voor jezelf. Met de onderstaande tips kun je voortaan genieten tijdens het vrijen, zonder pijnlijke of vervelende klachten.
Ontspannen
Überhaupt is ontspannen tijdens het vrijen belangrijk. Wanneer je gespannen bent, dan span je je spieren extra aan en hierdoor kan iedere aanraking pijnlijker aanvoelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Manieren om te ontspannen voor het vrijen zijn ontzettend persoonlijk. Veel stellen geven de voorkeur aan een massage of aan de warme douche. Je kunt het antwoord zelf invullen.
Neem de tijd
De daling van oestrogeen is niet de hoofdoorzaak van een droge vagina. Het kost nu eenmaal wat meer tijd om opgewonden te raken. Neem daarom de tijd voor vrijen tijdens de overgang. Voor een vrouw kan het helpend zijn om wat meer aandacht te besteden aan voorspel.
Gebruik glijmiddel
Glijmiddel tijdens de overgang is een veel gebruikt middel om droogheid en pijn tegen te gaan. Je mag dit gerust gebruiken. Hierdoor wordt de pijn minder en is het vrijen aangenamer. Voor zowel jou als voor je partner. Er zijn verschillende soorten glijmiddel die je kunt kiezen.
Een glijmiddel op waterbasis gaat irritaties tegen en het heeft zelfs een verzorgend effect voor je vaginawanden. Controleer eerst de ingrediënten om een allergische reactie te voorkomen.
Experimenteer en communiceer
Het is moeilijk om te voorspellen hoe je pijn bij vrijen tijdens de overgang kunt tegengaan. We adviseren je om te experimenteren met verschillende manieren of hulpmiddelen. Ook is het belangrijk om met je partner te blijven communiceren hierover. Dit zorgt uiteindelijk voor meer begrip, waardoor er een last van je schouders afvalt.
Conclusie – Lees meer over de overgang en pijn bij vrijen
Zit je in de overgang en ervaar je pijn bij vrijen? Naast dat het vervelend is, kan het zorgen voor onwijs veel onzekerheid. Misschien voel je je wel schuldig tegenover je partner. In dit artikel hebben we dit uitgebreid besproken.
Je weet nu wat de oorzaak kan zijn. Ook heb je gelezen hoe je overgangsklachten kunt verminderen. Het gebruik van glijmiddel kan helpen. Bovendien is het belangrijk om de tijd te nemen tijdens en voor het vrijen. Misschien zijn deze tips helpend voor je.
Vond je dit artikel nu interessant en wil je meer weten over de overgang en pijn bij vrijen? Download dan het E-book Overwin je Overgang van Ria Kamelle. Het boek staat vol met waardevolle informatie, tips én ervaringsverhalen van andere vrouwen. Grote kans dat je erkenning en handvaten vindt. Wacht niet langer en download het E-book vandaag nog. Dit kan je op je smartphone, tablet of computer doen!