De overgang en jeuk: 3 tips die je daarbij helpen

Voor veel vrouwen is de overgang een heikel punt. Deze leeftijdsfase staat vooral bekend als een periode vol met klachten en ongemak. En hoewel iedere vrouw dit anders ervaart, geeft meer dan 80% van de vrouwen aan last te hebben van overgangsklachten. Opvliegers is hiervan de bekendste klacht. Maar ook de overgang en jeuk is een combinatie die aanzienlijk vaak voorkomt en hier wordt nauwelijks over gesproken.

Heb je last van jeuk tijdens de overgang en wil je hier meer over weten? In dit artikel staat het onderwerp centraal. We bespreken de oorzaak en geven je een aantal tips die zorgen voor verlichting. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder.

Is jeuk tijdens de overgang een overgangsklacht?

De overgang wordt in één adem genoemd met overgangsklachten en dat is niet gek. De klachten ontstaan door verschillende lichamelijke processen die tijdens deze periode plaatsvinden. Kort gezegd verliest een vrouw haar vruchtbaarheid en dit gaat gepaard met lichamelijke en mentale klachten.

Tijdens de overgang komt jeuk vaker voor dan je denkt en het is zonder twijfel een overgangsklacht. De mate daarvan is persoonlijk. Afgezien van jeuk tijdens de overgang, zijn er meer overgangsklachten die je kunt ervaren:

 • Verlaagd libido
 • Spier- of gewrichtspijn
 • Somber of een depressie
 • Concentratiestoornis
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn
 • Aankomen
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid

Het is niet gezegd dat iedere vrouw last krijgt van (heftige) overgangsklachten. Iedere vrouw ervaart de overgang op een andere manier. Ook de mate van klachten verschilt. Er zijn zelfs vrouwen die helemaal geen ongemakken ervaren. De overgang en jeuk komt vaak voor, maar dus niet bij iedereen.

Hoe ontstaat jeuk door de overgang?

Ervaar je jeuk door de overgang? Wellicht zit je met vragen. Je zou zeggen dat het één niet met het andere te maken heeft. Nou, hier is wel degelijk een verband. Tijdens de overgang daalt de productie van oestrogeen, wat langzamerhand zorgt voor onvruchtbaarheid.

Doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt blijven eisprongen uit en word je uiteindelijk niet meer ongesteld. Vervolgens raakt je lichaam uit balans, omdat je hormoonhuishouding schommelt.

Overgang en jeuk

Door de disbalans worden verschillende processen in je lichaam verstoord – waaronder de aanmaak van collageen. Collageen zorgt ervoor dat je huid gevoed, soepel, sterk en vettig blijft. Je kunt misschien wel raden wat er gebeurt als het collageen minder wordt. Doordat je oestrogeengehalte daalt, wordt ook de productie van collageen verminderd, waardoor je een droge huid kunt krijgen. En deze droogte kan er dus voor zorgen dat je tijdens de overgang een jeukende huid krijgt. Eigenlijk is het een simpele optelsom. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het minder vervelend is natuurlijk.

Collageen houdt ook je spieren en gewrichten soepel en vitaal. Als collageen afneemt, dan kun je dus ook last krijgen van pijnlijke of stijve spieren en gewrichten.

Welke huidproblemen komen voor tijdens de overgang?

Tijdens de overgang kun je last krijgen van verschillende soorten huidproblemen. Dat kunnen de volgende zijn:

 • Jeuk
 • Jeukende hoofdhuid
 • Droge huid
 • Schilfers
 • Rode of jeukende bultjes

Huidproblemen zijn vervelend, maar niet zo ernstig dat er niets aan te doen is. Later in dit artikel delen we enkele tips die een jeukende huid tijdens de overgang verlichten.

Zit je in de overgang en heb je jeuk? 3 tips die zorgen voor verlichting

Wat als je last hebt van de overgang en jeuk? Je gaat natuurlijk op zoek naar oplossingen. Als je met je handen in het haar zit, dan komen de onderstaande 3 tips goed van pas.

1.      Douche niet té heet

Geniet jij het liefst van een hete douche? Dit is natuurlijk een goed middel om te ontspannen. Toch kan het een boosdoener zijn als je jeuk hebt door de overgang. Als je doucht boven de 30 graden, dan droogt je huid verder uit en neemt de jeuk juist toe. Het overgebleven vettige laagje op je huid lost namelijk op door de hitte. Douche daarom met lauw water en maximaal een kwartier.

Om verdere uitdroging en jeuk door de overgang te voorkomen, is het ook handig om je huid na het douchen in te smeren met een vettige en voedende crème of bodylotion.

2.      Bescherm jezelf tegen de zon

Als zonliefhebber is de zomer je favoriete seizoen. Insmeren is een intensief klusje dat je liever overslaat. Je verbrandt niet zomaar, toch? Afgezien van de risico’s die de zon met zich meebrengt, kan het je huid meer goed dan kwaad doen. Door de straling van de zon raakt je huid nog verder uitgedroogd en dat wil je juist nu voorkomen.

Als je jeuk hebt tijdens de overgang, zorg er dan voor dat je je huid beschermd. Draag een pet, een zonnehoed en smeer jezelf in met een hoge factor.

jeuk door de overgang

3.      Verminder nicotinegebruik

Nicotine zorgt niet alleen voor slapeloosheid en opvliegers, het zorgt er ook voor dat je huid uitdroogt. Zeker tijdens de overgang waarin het collageenaanmaak op zijn laagst is, kan nicotine voor extra droogheid en jeuk zorgen. Probeer je nicotinegebruik daarom te verminderen, zodat ook andere overgangsklachten leefbaar worden.

Wanneer bel ik de huisarts?

Door de meest simpele handelingen kan jeuk tijdens de overgang verminderd worden. Hetzelfde geldt voor andere huidproblemen, zoals een jeukende hoofdhuid of rode bultjes.

Dit wil echter niet zeggen dat alle huidproblemen opgelost kunnen worden. Wordt de jeuk erger of verandert er niets? Raadpleeg je huisarts voor verder onderzoek. Een arts kan de oorzaak vaststellen en medicijnen voorschrijven, mocht dat nodig zijn.

Conclusie – Begrip voor de overgang en jeuk

Zit je in de overgang en heb je jeuk? Ze zeggen niet voor niks dat jeuk erger is dan pijn. Het is een vervelend, constant aanwezig gevoel. Bovendien levert het vaak vraagtekens op. Is jeuk door de overgang immers normaal?

Ja, dat is het. Door een afnemende productie van oestrogeen, wordt ook de aanmaak van collageen minder. Afgezien van jeuk door de overgang, kunnen ook je spieren en gewrichten pijnlijker of stijver worden. In dit artikel hebben we 3 tips gedeeld die verlichting geven.

Overwin Je OvergangWil je nu meer weten over de overgang en jeuk? Download het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle voor meer handige informatie, tips en ervaringsverhalen van andere vrouwen.

Plaats een reactie