Overgang en duizeligheid. Hoe komt het?

De overgang en duizeligheid. Ben jij in de overgang en voel je regelmatig duizelig? Veel vrouwen in de overgang hebben hier last van en je bent dus niet de enige. In dit artikel gaan we je vertellen hoe het kan dat je duizelig wordt, en wat je eraan kan doen. Veel vrouwen worden angstig als de duizeligheid toeslaat, en zijn bang om flauw te vallen. Gelukkig gebeurt dat in de meeste gevallen niet.

 

Overgang en duizeligheid hoe komt het?

 

Als je in de overgang bent is je hele lichaam uit balans. Dat betekent ook dat je zo nu en dan ook last kan krijgen van evenwichtsverlies. Tijdens de overgang kan het zijn dat de duizeligheid wordt veroorzaakt door veranderingen in je hormoonhuishouding. Hierbij gaat het vooral om de verandering in je Oestrogeen en progesteron niveaus.

Deze zelfde hormonen kunnen ook andere overgangsklachten veroorzaken zoals:

  • Opvliegers
  • Vermoeidheid
  • Stress

Ook is het mogelijk dat de duizeligheid niet door de overgang direct komt maar ontstaat wanneer je bijvoorbeeld suikerziekte hebt. Daarnaast kunnen opvliegers er ook voor zorgen dat je je duizelig voelt, omdat er dan ineens een plotselinge verandering in je lichaamstemperatuur ontstaat.

Om ervoor te zorgen dat je je minder vaak duizelig voelt tijdens de overgang, hebben we een aantal tips die daarbij helpen.

 

Tips om duizeligheid tijdens de overgang te verminderen

 

Overgang en duizeligheid komt vaak voor en gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om de klachten hiervan te verminderen. Als je de onderstaande tips toepast is de kans groot dat je er minder last van krijgt of misschien zelfs helemaal geen last meer van hebt.

 

1.      Doe het rustig aan

Ondanks dat je in de overgang bent gaat het normale leven waarschijnlijk gewoon door. Je gaat iedere dag naar je werk en hebt veel huishoudelijke taken die moeten gebeuren. Wat belangrijk is om te weten is dat wanneer je in de overgang bent, je goed moet luisteren naar je lichaam.

Als je merkt dat het te veel wordt is het een goed idee om even een stapje terug te doen en je rust te nemen. Je lichaam laat meestal voordat je duizelig wordt al merken dat het niet helemaal goed gaat. Meestal uit zich dit in vermoeidheid.

Als je dus merkt dat je vermoeid raakt ga dan niet door maar ga even rustig zitten en drink een kopje thee. Zodra je dan weer rustig bent, kun je je werkzaamheden langzaam oppakken.

2.      Probeer meer te slapen

De meeste mensen slapen gemiddeld tussen de 7 en 10 uur per nacht. Toch zie je bij vrouwen in de overgang dat ze last krijgen van slaapproblemen. Hierdoor heb je overdag minder energie, en is dat heel slecht voor je lichaam.  Probeer daarom twee uur voordat je naar bed gaat niets meer te doen en ga vast lekker uitrusten. Zorg ervoor dat je op tijd naar bed gaat en minimaal 7 uur slaap haalt.

Als het niet lukt om te slapen in de nacht kan het helpen om in de middag nog even een uurtje te gaan liggen. Zo kan je lichaam weer opladen en heb je genoeg energie voor de rest van de dag. Dit kan voorkomen dat je vermoeid of duizelig wordt.

 

 

Overgang en duizeligheid

3.      Eet gezond en gevarieerd

De juiste voedingsstoffen zijn altijd belangrijk, maar tijdens de overgang is het nog veel belangrijker. Je lichaam is al uit balans en het eten van ongezond voedsel versterkt dit disbalans alleen maar meer. Vooral ijzer kan duizeligheid verminderen.  Eet daarom regelmatig groentes zoals:

  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Asperges
  • Broccoli
  • Rucola

Deze groenten zijn rijk aan ijzer en kan je helpen je duizeligheid aanzienlijk te verminderen.

 

4.      Blijf in conditie

Tijdens de overgang is je lichaam zwakker dan normaal. Hierdoor is het nog belangrijker om goed voor je lichaam te zorgen. Ga daarom regelmatig sporten en zorg dat je goed in conditie blijft. Wanneer je je lichaam regelmatig traint, zal je merken dat je veel minder last hebt van overgangsklachten.

 

5.      Twee snelle oplossingen als je je duizelig voelt

Er zijn twee hele snelle oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat je duizeligheid direct vermindert of zelfs verdwijnt. De eerste methode is plat gaan liggen. Hierdoor krijgen je hersenen meer bloed en verdwijnt de duizeligheid vrijwel direct.

Als de eerste oplossing geen optie is, kun je je focussen op een punt. Heel even blijft dan nog wel alles om je heen draaien, maar na enkele minuten komt de focus weer terug en verdwijnt de draaierigheid.

6.      Wanneer je duizelig wordt in bed.

Veel vrouwen in de overgang ervaren duizeligheid als ze net in bed gaan liggen. Wat je dan vooral niet moet doen is opstaan. Hierdoor wordt het alleen maar erger. Een goede oplossing om duizeligheid te verminderen als je in bed ligt, is een voet aan de grond zetten. Hierdoor krijgt je lichaam weer coördinatie en verdwijnt de duizeligheid vanzelf.

7.      Medicijnen bij overgang en duizeligheid

Wanneer je veel last ervaart van duizeligheid en de bovenstaande tips niet helpen is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts. Hier kun je dan bespreken hoe je de duizeligheid ervaart en wanneer de duizeligheid meestal opspeelt. Vaak schrijf je huisarts je dan medicijnen voor die de duizeligheidsklachten verminderen.

Veel gebruikte medicijnen bij duizeligheid zijn:

  • Cinnarizine en flunarizine
  • Sulpiride
  • Piracetam

De meest gebruikte medicijnen zijn Cinnarizine. Dit middel verlaagt de duizeligheid vrijwel direct maar heeft meestal geen blijvend effect. Het wordt dan ook alleen gebruikt bij uiterste gevallen.

 

Veel last van overgangsklachten?

 

Als er tijdens de overgang en duizeligheid ook veel andere klachten zijn die je dagelijkse leven verstoren is het een goed idee om het onderstaande E-book eens te bekijken. Hier vindt je namelijk voor de meeste overgangsklachten een passende oplossing. Zo heb je minder last van overgangsklachten en kun je de dagen beter doorkomen. Ook wordt je precies uitgelegd wat de overgang precies is en hoe het komt dat bepaalde klachten zich voor doen.

Benieuwd naar het boek? Ga dan naar de onderstaande pagina.

 

 

 

Plaats een reactie