Overgang en depressie wat kun je eraan doen?

DepressieOvergang en depressie wat kun je eraan doen?Tijdens de overgang is de kans op het ontwikkelen van een depressie een stuk groter dan normaal. Je hormonen zijn uit balans en je voelt je elk moment anders. Ook heb je veel last van diverse overgangsverschijnselen en heb je jezelf niet meer altijd onder controle.

In dit artikel gaan we je helpen de overgang te overwinnen zonder depressief te worden. Benieuwd hoe? Lees dan verder.

 

 

Hoe ontstaat een depressie tijdens de overgang?

 

Tijdens de overgang zijn eigenlijk alle gevoelens optimaal aanwezig. Je hebt last van innerlijke onrust, je voelt je prikkelbaar en hebt veel last van stemmingswisselingen. Daarnaast is de kans ook groot dat je minder zin hebt in het leven en dat je je lusteloos voelt. Niets hiervan is blijvend maar kan tijdens de overgang wel voor veel problemen zorgen.

Vooral de stemmingswisselingen kunnen ervoor zorgen dat je problemen krijgt met bijvoorbeeld je omgeving en je partner. Jij kunt er niets aan doen en je omgeving kan moeilijk omgaan met je stemmingswisselingen.

Veel vrouwen keren daarom in zichzelf om niemand tot last te zijn. Ze gaan denken dat het beter is om dat te doen en om niemand meer tot last te zijn. Het zelfvertrouwen zakt en zo ontstaat langzaam een depressieve neerwaartse spiraal.

 

Hoe herken je een depressie tijdens de overgang

 

Veel vrouwen krijgen depressieve klachten tijdens de overgang. Een depressieve stoornis tijdens de overgang is niet heel anders dan de symptomen van een normale depressie. De grootste symptomen van een depressie zijn:

  • Regelmatig schuldgevoelens
  • Verlaagd zelfbeeld
  • Wantrouwen
  • Angst
  • Snel prikkelbaar
  • Vermoeidheid

Daarnaast is er meer risico als je voor de overgang ook al enkele van deze symptomen hebt gehad. Hierdoor wordt de kwetsbaarheid vergroot. Als je niet zeker weet of je te maken hebt met een depressie is het een goed idee om langs te gaan bij een huisarts. Hier worden dan een aantal vragen gesteld die kunnen bepalen in hoeverre jij een depressie ontwikkelt. Afhankelijk van die score wordt er dan gekregen welke behandeling het beste bij je past.

Wat kun je eraan doen

 

depressie

 

 

Om jezelf zo goed mogelijk te voelen is het vooral belangrijk dat je aan jezelf denkt. Vooral als je veel last hebt van overgangsklachten zijn er een aantal ding

en die je kunt doen om het te verbeteren.

Om de overgangsklachten de baas te zijn is het vooral belangrijk dat je gezond eet. Je lichaam is namelijk al van slag en door gezond te eten draag je bij aan het herstel van je lichaam. Ook sporten tijdens de overgang helpt de overgangsklachten te verminderen. Een bijkomend voordeel van sporten is dat je daarmee een geluk stofje aanmaakt. Hiermee is de kans groot dat je minder snel depressief wordt.

Naast een gezonde leefstijl ontwikkelen is het ook heel belangrijk om veel leuke dingen te doen. Bedenk voor jezelf waar je nu echt blij van wordt en ga dat doen. Veel vrouwen gaan tijdens de overgang minder werken om optimaal van het leven te genieten. Hierdoor voel je je tijdens de overgang beter en heb je meer tijd om leuke dingen te doen.

Ook is het heel belangrijk dat je voor jezelf erkent dat je in de overgang bent, en dat je hierover praat met je omgeving. Niet alleen jij hebt last van de overgang maar ook je omgeving kan hier veel last van ervaren.

Door er over te praten, voorkom je ruzies en irritaties en kom je samen met je omgeving makkelijker de overgang door.

 

Maak het bespreekbaar

 

De overgang bespreekbaar maken kan een lastig onderwerp zijn. Vooral als het gaat om je partner. Veel mannen hebben geen idee hoe jij je voelt en zullen het daardoor ook moeilijk begrijpen. Er zijn een aantal manieren om het onderwerp; de overgang makkelijker bespreekbaar te maken.

Veel mannen onderschatten de overgang waardoor het voor een vrouw moeilijk is om erover te praten. Daarnaast kan ook nog het probleem ontstaan dat niet alle mannen makkelijk praten en minder bezig zijn met gevoelens. Hierdoor kan het voor een man moeilijker zijn om te begrijpen wat je meemaakt.

Communicatie is daarom superbelangrijk. Ga daarom samen zitten en probeer zo goed mogelijk te vertellen wat je voelt en of hij snapt waarom dat is. Wat sommige vrouwen ook doen is een boek kopen dat gaat over de overgang om ervoor te zorgen dat de man begrijpt wat er allemaal gebeurt tijdens deze periode.

Veel mannen snappen dan na het lezen van het boek precies wat er aan de hand is en zullen meer begrip hebben voor de situatie.

Door met elkaar te praten voorkom je irritaties en ruzies in de relatie. Het is wel eens voorgekomen dat relaties eindigen in de periode van de overgang. Dit komt omdat er dan niet genoeg gepraat wordt.

 

 

Hoe overwin je de overgang?

 

De overgang overwinnen is zeker niet makkelijk. Er komt veel op je af en je ziet door de bomen het bos niet meer. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je overgangsklachten te verminderen. Vooral gezond eten en genoeg bewegen spelen daarbij een belangrijke rol.

Als je wil weten wat je het beste kunt doen in welke situatie, kun je ervoor kiezen om een handboek te kopen. In het handboek krijg je dan alle tools en informatie over bepaalde overgangsverschijnselen en hoe je er het beste mee kan omgaan.

De overgang kan een hele vervelende periode zijn. Maar met de juiste informatie en tools kan het een heel stuk minder moeilijk zijn. Om je te helpen hebben wij een handboek voor je geselecteerd die je helpt met je overgangsklachten en hoe je deze moeilijke situatie doorkomt. Ook is het geen goed idee om dit boek aan je partner te laten zien zodat hij ook begrijpt hoe lastig deze situatie voor jullie beide is.

Wil jij alle informatie bij de hand hebben over de overgang en hoe je er het beste mee omgaat en zelfs overwint?

 

Plaats een reactie