Overgang en de pil

Wil je meer weten over de overgang en het effect van de pil tijdens de overgang? Het leven is een opeenstapeling van fases en periodes. Deze fases en periodes zijn veelal door moeder natuur bepaald. Dat is dan ook zeker het geval bij de fases van een vrouw.

Een vrouw wordt in haar leven met meerdere fases geconfronteerd. Eén van de meest bekende fases is ongetwijfeld de overgang. Dit is het moment waarop de vrouw haar laatste menstruatie krijgt. Na de laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd, is een vrouw niet meer vruchtbaar. Het is na de overgang dus niet meer mogelijk om zwanger te worden.

 

Gedurende de overgang wordt een vrouw echter geconfronteerd met vele obstakels. Deze obstakels uiten zich in lichamelijke- én in geestelijke klachten. Deze klachten worden volledig door moeder natuur bepaald; als vrouw zijnde heb je hier dan ook geen invloed op.

Het is belangrijk om dit te accepteren en om zo goed mogelijk door de overgang heen te komen. Maar, wat gebeurt er nou precies in de overgang? En er is een verband tussen de overgang en het slikken van de anticonceptiepil? Op die twee vragen geven wij in dit artikel antwoord. Op onze website kan je overigens nog veel meer interessante artikelen over de overgang vinden!

 

Wat is de overgang?

 

Op Google kan je meerdere definities van de overgang terug vinden. De volgende omschrijving zien we veelvuldig terug komen: “De overgang is een natuurlijk proces, waarbij de menstruatie van een vrouw permanent stopt. Het gevolg van de overgang is dat een vrouw niet meer zwanger kan worden”.

In feite is de overgang dus een natuurlijk proces waarna de vrouw niet meer zwanger kan worden. In de overgang beleeft een vrouw ook haar laatste menstruatie. Dit alles gaat gepaard met een grote verandering in de hormoonhuishouding van de vrouw. Deze verandering zorgt vervolgens voor behoorlijke lichamelijke- en geestelijke klachten. Elke vrouw reageert echter anders op de overgang, waardoor de symptomen redelijk uniek kunnen zijn. In de meeste gevallen krijgt een vrouw wel last van standaardklachten zoals stemmingswisselingen en opvliegers. De exacte klachten zijn afhankelijk van de situatie van de hormoonhuishouding in het vrouwelijke lichaam.

Overigens is de overgang niet gebonden aan een specifieke leeftijd. Sommige vrouwen komen pas na hun 50e levensjaar in de overgang, terwijl andere vrouwen al op hun 40e jaar in de overgang komen. Hier zijn meerdere redenen voor denkbaar. Onder andere de erfelijke factor kan hier een rol bij spelen. Als jou oma en moeder in een vroegtijdig stadium in de overgang kwamen, is de kans aanwezig dat dit ook bij jou gebeurd. Dit alles heeft te maken met bepaalde erfelijke factoren.

 

De overgang en de pil

 

Gedurende de overgang heb je nog steeds te maken met de menstruatie maar het verandert. Tijdens de overgang wordt de vruchtbare periode van een vrouw namelijk afgesloten. Dit proces kan enkele jaren duren; het gaat om een ingrijpende verandering namelijk. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de overgang niet leeftijdsgebonden.

Veel vrouwen willen echter bij een bepaalde leeftijd stoppen met het slikken van de anticonceptiepil. Het is namelijk ook geen geheim dat de anticonceptiepil niet altijd een goede invloed op het vrouwelijke lichaam heeft. Vrouwen die last van de gevolgen van de pil hebben, willen dan ook graag zo snel mogelijk hiermee stoppen. Maar, is dat mogelijk?

We kunnen over het algemeen stellen dat je rond je 52e levensjaar met de pil kunt stoppen. Na die leeftijd is de kans namelijk zéér klein da t je nog zwanger kan worden. Maar, je bent pas echt onvruchtbaar als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad. De laatste menstruatie wordt overigens aangeduid als de menopauze; de menopauze is dus niet hetzelfde als de overgang.

Mocht je graag met de pil willen stoppen, is het van belang om hier met een specialist over te spreken. Ga naar je huisarts/dokter en bespreek de verschillende mogelijkheden. Het is namelijk mogelijk om gedurende de overgang te stoppen met het slikken van de pil, maar hier kunnen wel enkele haken en ogen aan zitten.

 

Overgang en de pil

 

 

Pas op met de pil tijdens de overgang

 

Het is in ieder geval goed om te weten dat je goed op moet passen met het slikken van de pil gedurende de overgang. Door het slikken van de pil op hogere leeftijd loop je namelijk een verhoogd risico op een longembolie en/of trombose. Daarnaast neemt, volgens wetenschappelijk onderzoek, ook de kans op het krijgen van borstkanker toe. Dit alles komt door het feit dat de hormonen in de anticonceptiepil veel sterker zijn dan de lichaamshormonen estradiol en progesteron. De hormonen uit de conceptie pil kunnen derhalve een negatieve invloed op de conditie van je lichaam hebben.

Overigens hebben we het hierbij niet alleen over de anticonceptiepil. Nee, ook andere pillen zoals de prikpil en de anticonceptiepleister brengen dergelijke risico’s met zich mee.

Mocht je toch heel graag anticonceptie willen gebruiken, zijn er nog andere mogelijkheden. Dit is bijvoorbeeld een vrouwenring, zaaddodende gel of een koperspiraal. Het voordeel van deze mogelijkheden is dat deze geen hormonen bevatten. Deze mogelijkheden kunnen dus ook geen (negatieve) invloed op de hormoonhuishouding hebben.

 

overgang en de pil

Wanneer kan je stoppen met anticonceptie?

 

Een veel gestelde vraag is wanneer een vrouw kan stoppen met anticonceptie. Het antwoord hierop is dat je vanaf je 52e levensjaar veilig kunt stoppen met anticonceptie. Vanaf dat levensjaar is de kans namelijk zéér klein dat je nog zwanger kunt worden.

Het is overigens wel belangrijk om het verschil tussen de menopauze en de overgang in de gaten te houden. Als je een jaar niet ongesteld bent geweest, heb je de menopauze bereikt. De menopauze is een onderdeel van de overgang en is de allerlaatste menstruatie.

Het is echter belangrijk om in de gaten te houden of je al een jaar lang niet ongesteld bent geweest. Als dat moment geweest is, kan je stellen dat je de menopauze achter de rug hebt. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om zwanger te worden en kan je dus volledig stoppen met de anticonceptie. Mocht je 52 jaar oud zijn, kan je ook al stoppen met de anticonceptie. Dat is een advies van de Nederlandse Huisarts Genootschap.

 

Plaats een reactie