In de overgang en angstig wakker worden | Waar ligt dit aan?

Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent? Bij de meeste vrouwen komen er verschillende klachten om de hoek kijken. Dat kan vervelend zijn, want je kunt er op dagelijkse basis last van krijgen. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Zo komt de overgang en angstig wakker worden vaker voor.

Misschien herken je dat wel. Plotseling schiet je overeind, ben je bezweet en word je overvallen door een angstig gevoel. Waarom word je angstig wakker tijdens de overgang? Is er iets aan te doen? In dit artikel gaan we onder andere kijken waar dit precies vandaan komt.

Oorzaak angstig wakker worden in de overgang

Bevind je je op dit moment in de overgang? Word je dagelijks geconfronteerd met angstig wakker worden? Dat het vervelend is, is relatief zacht uitgedrukt. Je kunt ’s ochtends wakker worden met een angstaanval, maar je kunt ook bruut uit je slaap worden gehaald.

Dit zorgt er ook nog eens voor dat de kwaliteit van je nachtrust verslechterd. Waarom kun je in de overgang angstig wakker worden? Zit daar een oorzaak achter?

We komen steeds meer te weten over de overgang. Over het lichamelijke proces wat gaande is, maar ook over het verloop van de klachten. Wat vaststaat, is dat de hormoonhuishouding veranderd. Tijdens de overgang bereid je lichaam zich voor op onvruchtbaarheid. Dit betekent dat het oestrogeen- en progesterongehalte daalt. Oestrogeen wordt onder meer in de eierstokken aangemaakt en dit hormoon is verantwoordelijk voor eisprongen en menstruaties.

Dit dalende gehalte zorgt er niet alleen voor dat je menstruatie veranderd; er gebeurt meer. Je lichaam moet behoorlijk wennen aan de plotseling veranderende hormoonhuishouding. Hierdoor kan het uit balans raken en klachten veroorzaken.

Angstig wakker worden in de overgang hoort daarbij. Want ook je brein ondervind hinder door het dalende oestrogeen. Het hormoon draagt normaliter bij aan een goed humeur en positief zelfbeeld. Daarnaast ben je in de overgang extra vatbaar voor stress. Dit kan ook een oorzaak zijn van angstig wakker worden in de overgang.

Hoe zit het met dromen tijdens de overgang?

Droom je heviger of levensechter dan vóór de overgang? Dat kan kloppen: het dalende progesteron en oestrogeengehalte heeft ook invloed op de kwaliteit van je slaap. Je kunt vreemde of drukke dromen krijgen, waardoor je angstiger of zwetend wakker wordt. Bijvoorbeeld door een nachtmerrie.

Daarnaast vinden er zoveel veranderingen plaats gedurende deze fase, dat je brein meer tijd nodig heeft om dit te verwerken of een plek te geven. Dit kan ervoor zorgen dat je intenser gaat dromen.

Overgang angstig wakker worden

Is angstig wakker worden in de overgang de enige klacht?

Misschien denk je: “Ik ben de enige die tijdens de overgang angstig wakker wordt”. Dat is geen vreemde gedachte. Er zijn veel vrouwen die zich juist tijdens deze periode ‘alleen’ voelen. Bijvoorbeeld omdat begrip ontbreekt.

Iedere vrouw ervaart de overgang anders. Hoewel het proces vrijwel hetzelfde is, reageert iedereen verschillend op de uiting van klachten. Bovendien gaat de overgang gepaard met meer verschijnselen. Angstig wakker worden in de overgang is een opvallende en overheersende klacht, maar er zijn meer klachten aanwezig die de kop opsteken tijdens de overgang. Veel zijn lichamelijk, maar vormen óók een mentale uitdaging:

 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Gewrichtspijn
 • Aankomen in gewicht
 • Hevige of verminderende menstruatie
 • De menstruatie blijft langer uit
 • Verlaagd libido
 • Blaasontsteking
 • Hartkloppingen
 • Stemmingswisselingen
 • Somberheid of angst

Is er een reden tot zorg? In het algemeen niet. Overgangsklachten zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Bovendien verdwijnen de meeste klachten zodra de overgang op zijn einde loopt – met enkele uitzondering daargelaten.

Maak je je zorgen over je gezondheid? Zorgen de klachten ervoor dat je moeite krijgt met functioneren? Dan is het verstandig om aan de bel te trekken bij je huisarts, voor aanvullend onderzoek. Vervolgens kan de arts medische aandoeningen uitsluiten. Dit is voor je eigen geruststelling.

Hoe kan ik mijn angstaanvallen overwinnen?

Angstig wakker worden in de overgang is zonder meer vervelend. Het is geen ontspannen begin van je dag. Bovendien kan doorslapen een groot probleem geworden, waardoor je dagelijks productiviteit in de problemen komt. Hoe kun je je angstaanvallen overwinnen?

Daar zijn verschillende manieren voor. We raden je in de eerste plaats aan, om de aanvallen serieus te nemen. Hormoondalingen is één van de oorzaken, maar niet de enige. Zo kan bijvoorbeeld stress een rol spelen.

Misschien vind je het moeilijk om de overgang te accepteren. Het is immers een levensveranderende fase. Als je je angstaanvallen wilt overwinnen, maar je merkt dat de klachten toenemen of dagelijks terugkomen, kun je hulp van een arts of een behandelaar inschakelen voor extra ondersteuning. Ja, dat kan ook voor overgangsklachten.

In de overgang angstig wakker worden

Verder kan het helpend zijn om je stressniveau te verlagen. Dit doe je door bewust op zoek te gaan naar ontspanning. Dat kan op je eigen manier. Een vorm van bewegen is effectief, maar ook een hobby of een sociale activiteit is een prima manier. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je je focus verlegt en geniet van iets wat je écht leuk vindt. Dit verzaakt geen stress.

Probeer ook goed voor jezelf te zorgen. Want wanneer je goed in je vel zit, neemt je zelfvertrouwen toe en dat kan helpend zijn voor je humeur. Investeer niet alleen in je uiterlijk, maar eet ook gezonde producten. De juiste voedingsstoffen zorgen ervoor dat je je fysiek en mentaal fit voelt, waardoor je angstklachten afnemen.

Werken álle methodes? Wat voor de een veel verschil maakt, daar heeft de ander geen baat bij. Volg dus vooral je eigen visie op dit vlak. Probeer een manier uit die voor jou persoonlijk werkt. Het zijn jouw angstklachten.

Conclusie – Dit werkt bij de overgang en angstig wakker worden

In de meeste gevallen staat de overgang in het teken van uiteenlopende klachten. De overgang en angstig wakker worden is een veel voorkomende combinatie. In dit artikel las je wat de oorzaken kunnen zijn.

Overwin Je OvergangBen je nu op zoek naar meer tips of informatie die overgang dragelijker maken? Download dan het E-book Overwin Je Overgang en krijg direct toegang tot handige tips en ervaringsverhalen van andere vrouwen.

Plaats een reactie