Voel je tijdens de overgang druk op je hoofd? Dit is de oorzaak + handige tips

Voel je tijdens de overgang druk op je hoofd? Dat is niet gek, want de overgang gaat gepaard met verschillende klachten. Dit worden overgangsklachten genoemd. Veel vrouwen spreken over hoofdpijn tijdens de overgang. Maar ook duizeligheid en een druk op het hoofd komen vaker voor. Klinkt dit bekend in je oren?

Veel vrouwen voelen dus een druk op het hoofd tijdens de overgang, maar weten niet wat de oorzaak is. Ook kun je behoorlijk radeloos zijn wat betreft de oplossing voor de klacht. Zeker als het je dagelijkse leven beïnvloed. Gelukkig ben je bij dit artikel terecht gekomen. Hier geven we namelijk het antwoord op al je vragen.

Tijdens de overgang druk op het hoofd?

Druk op je hoofd tijdens de overgang is misschien niet de bekendste klacht, maar het is niet onmogelijk. Nu kunnen we deze klacht niet direct linken aan de overgang. Er zijn namelijk ook andere redenen waarom je een drukkend gevoel ervaart.

Wat dacht je van bijvoorbeeld stress? Dit kan vanuit je werk ontstaan, maar ook vanuit privéomstandigheden. Het kan de klachten zelfs verergeren. Als je druk op je hoofd voelt tijdens de overgang, dan zijn de volgende bijkomende klachten wellicht herkenbaar voor je:

  • Het voelt alsof er een strakke band om je hoofd is gespannen. Dit kun je op je voorhoofd voelen
  • Kloppende hoofdpijn
  • Zeurende hoofdpijn
  • Duizelig of misselijk
  • Pijn of druk achter je ogen
  • De druk wordt erger tijdens inspanning

Deze klachten kunnen dus in verband staan met de overgang, maar dat is niet altijd het geval. Er kan ook een andere, medische, oorzaak aan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. De enige manier om daarachter te komen, is om je huisarts te raadplegen.

Dit is vooral verstandig als je dagelijks leven wordt beïnvloed door de klachten. Als je tijdens de overgang een drukkend gevoel ervaart, dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van concentratieproblemen of slaapproblemen.

Hoe ontstaat druk op het hoofd tijdens de overgang?

Naast medische oorzaken en stress, kan het drukkende gevoel op je hoofd ook veroorzaakt worden door de overgang. Dit heeft te maken met je hormoonhuishouding. Deze is tijdens de overgang behoorlijk aan het veranderen.

Gedurende de overgang, neemt de productie van oestrogeen in de eierstokken af. Je menstruaties worden onregelmatig en nemen vervolgens af. Je zou kunnen zeggen dat je langzaam onvruchtbaar wordt. Het oestrogeengehalte neemt af, dus je kunt je vast wel indenken wat dit met je hormoonhuishouding doet. Juist, deze raakt in de war.

Tijdens de overgang kan deze hormoonschommeling zo intens worden, dat je allerlei klachten krijgt. Dit worden overgangsklachten genoemd. Zo kun je last krijgen van bijvoorbeeld opvliegers, spierpijn, gewichtstoename, nachtzweten en hoofdpijn. Dit kan tijdens de overgang ook ervaren worden als druk op je hoofd.

Tijdens de overgang druk op het hoofd

5 tips voor druk op je hoofd tijdens de overgang

Heb je dagelijks last van druk op je hoofd tijdens de overgang? Helaas zijn er geen medicijnen of andere behandelingen die de druk of pijn permanent voor je wegnemen. Je kunt echter wel proberen om de druk en het ongemak te verminderen.

Om je daarbij te helpen, vind je hieronder 5 tips voor druk op je hoofd tijdens de overgang. Hou er wel rekening mee dat de uitwerking voor iedereen anders is. De tips kunnen goed werken, maar het zou ook kunnen dat je er geen baat bij hebt. We raden je aan om meerdere mogelijkheden uit te proberen, zodat je erachter komt wat voor jou persoonlijk het beste werkt.

Tip 1: Geef eraan toe

Ben je je aan het inspannen en voel je het drukkende gevoel op je hoofd toenemen? Het is niet erg om eraan toe te geven. Je kunt het beste alles uit je handen laten vallen en rust nemen. Ga je namelijk door en neem je geen rust?

Dan zou het goed kunnen dat de druk of pijn in je hoofd toeneemt, en dat is onwijs vervelend. Hoe je rust, dat mag je doen op een manier die jij prettig vindt. Je kunt een boekje pakken, even muziek luisteren of simpelweg zitten en voor je uit kijken.

Extra tip: Probeer tijdens een dergelijk rustmoment weg te lopen van beeldschermen. Beeldschermen zorgen ervoor dat je ogen droger en vermoeider worden, wat de druk op je hoofd verergerd.

Tip 2: Manage je stress

Het is misschien niet makkelijk, maar door je stress te managen kun je spanningshoofdpijn in de kiem smoren. Geef op je werk je grenzen aan en neem (voorlopig) afscheid van negatieve invloeden. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen.

Tip 3: Ga iedere dag naar buiten

Een frisse neus halen heeft veel voordelen. Niet alleen voor je mentale gezondheid, maar ook wat betreft druk op je hoofd tijdens de overgang. In de buitenlucht krijgt je brein meer zuurstof. Dit kan duizeligheid en hoofdpijn verminderen of zelfs wegnemen.

Overgang druk op het hoofd

Tip 4: Investeer in je slaap

Onvoldoende slaap kan veel klachten met zich meebrengen. Ook hoofdpijn of druk op je hoofd tijdens de overgang. Probeer daarom voldoende te slapen om je brein en lichaam rust te geven. Dit heeft ook een positief effect op je concentratie en kwaliteit van leven.

Tip 5: Maak het bespreekbaar

Word je dagelijks leven zodanig beïnvloed, dat het moeilijker voor je wordt om überhaupt te functioneren? Maak je klachten bespreekbaar bij je vrienden, familie of werk. Dit zorgt voor begrip. Daarnaast kun je ook naar een oplossing zoeken of een stapje terug doen, mocht dat nodig zijn.

Conclusie – Meer weten over de overgang?

In dit artikel hebben we de oorzaak besproken van druk op je hoofd tijdens de overgang. Het is niet alleen vervelend, het kan ook pijnlijk zijn. Hoofdpijn tijdens de overgang wordt vaak veroorzaakt door hormoonschommelingen. Het oestrogeengehalte neemt namelijk af en dat veroorzaakt klachten.

Overwin Je OvergangHet is echter wel belangrijk om een medische oorzaak uit te laten sluiten. Het kan daarom verstandig zijn om een bezoek te brengen aan je huisarts voor verder onderzoek. Wil je nu meer weten over de overgang en de bijhorende klachten? Download het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle voor meer, handige, informatie!

Plaats een reactie