Tijdens de overgang last van een blaasontsteking? | Dit is de oorzaak

Ervaar je ongemak tijdens het plassen? Doet je buik pijn of is de kleur van je urine veranderd? Dit kan duiden op een blaasontsteking. Als je in de overgang komt, kan blaasontsteking één van de klachten zijn. De overgang en blaasontsteking, wat is daar de oorzaak van?

Blaasontsteking tijdens de overgang komt vaker voor. Door de overgang neemt de kans namelijk toe. Dit kan met de verandering van je hormoonhuishouding te maken hebben. In dit artikel bespreken we de oorzaak van een blaasontsteking tijdens de overgang. Als laatste krijg je enkele tips, die bijdragen aan comfort.

Wat is een blaasontsteking?

Tijdens de overgang kun je last krijgen van blaasproblemen. Zo komt een blaasontsteking vaak voor. Ben je niet bekend met blaasontstekingen? Laten we eerst beginnen bij het begin. Een blaasontsteking is eigenlijk een infectie.

De infectie begint bij je blaas. Eerst raakt het slijmvlies van de blaas ontstoken door vervelende bacteriën. Later komen de bacteriën in je plasbuis terecht en dat kan voor een onaangenaam gevoel zorgen. Iedereen kan een blaasontsteking krijgen. Toch komen blaasontstekingen tijdens de overgang vaak voor. Hier zit dan ook een oorzaak achter.

Hoe ontstaat een blaasontsteking tijdens de overgang?

Zit je al langer in de overgang? Lees je vaker blogs over de overgang? De typische overgangsklachten komen je vast bekend voor. Denk aan opvliegers, stemmingswisselingen of slapeloosheid. Tijdens de overgang kan ook een blaasontsteking de kop op steken. Vaker dan één keer zelfs. Hoe zit dat?

Blaasproblemen tijdens de overgang hebben een duidelijke oorzaak. Ja, we komen opnieuw terug bij het verhaal over je hormoonhuishouding. Dit kan er namelijk mee te maken hebben. Tijdens de overgang daalt je oestrogeenproductie. Dit kun je als eerste merken aan je menstruatie. Deze wordt namelijk onregelmatig.

Je lichaam bereidt zich voor op onvruchtbaarheid. Doordat de productie van oestrogeen afneemt, vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Zo kunnen bacteriën eerder bij je blaas terechtkomen, doordat het slijmvlies van je blaas dunner wordt. Dit zorgt ervoor, dat de bacteriën niet langer worden tegengehouden, maar vrij spel hebben.

Ook kan het te maken hebben met de vaginale afscheiding. Dit wordt ook wel de zuurgraad genoemd. Deze wordt namelijk minder, waardoor bacteriën niet langer worden tegengehouden. Hierdoor kan de kans op een infectie dus toenemen.

We kunnen de schuld van een blaasontsteking in de overgang bij je hormoonhuishouding neerleggen, maar er zijn meer oorzaken. Zo kan ook de manier van afvegen een oorzaak zijn. Wanneer je dit niet op de juiste manier doet, kunnen bacteriën sneller in je plasbuis terechtkomen en een infectie veroorzaken.

Water drinken blaasproblemen tijdens de overgang

Wat merk ik van een blaasontsteking tijdens de overgang?

Blaasproblemen tijdens de overgang kun je eigenlijk niet over het hoofd zien. Het brengt namelijk verschillende klachten met zich mee. Deze symptomen kunnen behoorlijk vervelend zijn. Van een blaasontsteking tijdens de overgang kun je het volgende merken:

  • Pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn in de onderbuik
  • Continue drang om te plassen
  • Kleine druppels plassen
  • Bloed plassen
  • Je urine heeft een donkere kleur
  • Vaak naar het toilet
  • Pijnlijke rug
  • Vermoeidheid
  • Grieperig gevoel

Duiden deze symptomen op een blaasontsteking? Ja, maar het is wel belangrijk om dit uit te laten sluiten. Er kan namelijk een andere, medische oorzaak zijn die deze symptomen veroorzaken. Een bezoek aan de huisarts is daarom altijd aan te raden. De huisarts kan vervolgens een behandeling voorschrijven.

Is een blaasontsteking in de overgang gevaarlijk?

Een blaasontsteking kan knap lastig zijn. In de overgang, maar ook daarbuiten. Nu zijn de klachten niet direct gevaarlijk. Je kunt een beginnende blaasontsteking onder controle krijgen, door voldoende te drinken.

Door genoeg te drinken, drijft je lichaam vocht af. Dit zorgt ervoor dat bacteriën zich veder niet in je blaas of plasbuis nestelen. Nu wil dit niet zeggen dat je een blaasontsteking tijdens de overgang zelf kunt oplossen. Wanneer je te lang blijft doorlopen, kan de blaasontsteking overslaan in een nierbekkenontsteking. Je voelt je niet alleen ziek, je kunt ook permanente schade overhouden aan je nieren. Dat kan gevaarlijk zijn.

Naar de dokter voor een blaasontsteking tijdens de overgang

Blaasontstekingen hebben dus altijd een behandeling nodig. Ook als de blaasontsteking niet overgaat. Je kunt een paar dagen afwachten hoe je klachten zich verder ontwikkelen, maar het is altijd aan te raden om je huisarts te contacten. Hij of zij kan je vertellen wat je verder kunt doen. Blaasontstekingen worden vastgesteld aan de hand van een urineonderzoek. Daarna kan er besloten worden om antibiotica voor te schrijven.

Wat te doen bij blaasproblemen tijdens de overgang?

Tijdens de overgang is een blaasontsteking niet helemaal te voorkomen. Soms heb je gewoon pech. Toch zijn er enkele tips die een ontsteking voorkomen en de klachten verminderen. Je vindt in het onderstaande overzicht een aantal tips. We hopen dat je hier iets aan hebt:

  • Neem de tijd. Gaan je toiletbezoeken vliegensvlug? Dat is niet het verstandigste. Als je blaas niet helemaal leeg is, is de kans groot dat er bacteriën achterblijven in je blaas. Neem daarom de tijd om je blaas helemaal te legen.
  • Drink voldoende. Drinken is niet alleen tijdens een blaasontsteking verstandig, maar ook daarbuiten. Zo krijgen bacteriën niet de kans om zich in je blaas te nestelen. Ieder mens heeft 2 tot 3 liter vocht nodig op een dag.
  • Probeer stress te vermijden. Ja, ook als het gaat om een blaasontsteking, is stress een negatieve factor. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam zich aanspant, waardoor ontspannen toiletbezoeken moeilijker worden. Ook kan er meer druk ontstaan op je blaas en dat kan aanvoelen als een vervelende blaasontsteking.

Conclusie

Tijdens de overgang kun je last krijgen van een blaasontsteking. Dat kan te maken hebben met je hormoonhuishouding. Deze is immers aan het veranderen. Hierdoor kunnen bacteriën zich gaan nestelen in je blaas en een infectie veroorzaken.

Overwin Je OvergangZou je nu meer willen weten over de overgang? Wil je meer tips of ervaringsverhalen lezen? Download nu het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle, zodat je direct toegang krijgt tot dit uitgebreide document. Misschien helpen de tips en andere verhalen je wel verder tijdens deze nieuwe levensfase.

Plaats een reactie