Overgang bestrijden met hormoontherapie? Informatie! Tijdens de overgang gebeurt er van alles in je lichaam. Allerlei ongemakkelijke kwaaltjes komen om de hoek kijken. Je lichaam gaat een hele nieuwe fase in. Hier zul je aan moeten wennen. Veel vrouwen ervaren dit als onprettig. Jij misschien ook wel.
In dit artikel neem ik je mee in wat de overgang inhoudt, en wat je eraan kan doen.
Wat houdt de overgang in?
Om te beginnen: wat is de overgang precies? Dat ga ik je uitleggen. De overgang verloopt meestal tussen de 45 en 55 jaar. Op een gemiddelde leeftijd van 51 bereikt een vrouw de overgang. De overgang wordt ook wel de menopauze genoemd. De overgang begint meestal met een onregelmatige menstruatie, waarna hij helemaal uitblijft. Je zit officieel in de menopauze nadat je 12 maanden niet meer hebt gemenstrueerd. De periode dat je menstruele cyclus stopt en je dus onvruchtbaar bent, wordt ook wel de overgangsperiode genoemd.
Doordat de eierstokken steeds minder vrouwelijke hormonen produceren (oestrogeen en progesteron) kan je veranderingen en klachten in je lichaam ervaren, waar ik straks op terugkom.
Hoelang duurt de overgang?
Vanaf de eerste symptomen (zoals de onregelmatige menstruaties) tot het volledig verdwijnen van de symptomen, zit ongeveer vijf tot tien jaar. Deze jaren kan je indelen in vijf jaar vóór de overgang en ongeveer drie jaar daarna.
Natuurlijk is dat bij iedere vrouw verschillend. Er zijn vrouwen die nauwelijks merken dat ze in de overgang zitten, terwijl andere vrouwen nog tien jaar erna klachten ervaren.
Typische klachten:
Wanneer in je in de overgang komt, zul je waarschijnlijk een aantal klachten kunnen ervaren. De klachten worden veroorzaakt doordat het hormoon oestrogeen daalt. De overgang zélf is een geheel natuurlijk proces van het lichaam. Dit zijn de meest voorkomende klachten die vast herkent:
- Opvliegers; spontane warmteaanvallen, ook ’s nachts
- Blozen
- (’s nachts) zweten
- Stemmingswisselingen
- Seksuele veranderingen
- Vaginale droogheid
- Blaasontsteking
- Urineverlies
‘Overwin je overgang’
De klachten van de overgang kunnen best lastig zijn. Misschien ondervind jij ook veel ongemak door de klachten. Misschien schaam je je wel voor je klachten. Hoe ga je hier allemaal mee om? Dat dacht Ria Kamelle ook.
Ria Kamelle is 49 jaar, getrouwd en heeft drie kinderen. Net als jij zit zij in de overgang. Tijdens de klachten en de verandering van haar lichaam, ontdekte ze dat veel artsen en therapeuten haar niet serieus namen. Er werd niet begrepen hoe een vrouw in de overgang zich kan voelen en waar ze doorheen gaat. Door haar lichamelijke en mentale klachten liep Ria volledig vast. Verdwaald in haar eigen lichaam. Ria besloot zelf uit te zoeken hoe ze haar klachten kon verlichten en hoe ze weer beter in haar voel kon zitten.
Dat is haar gelukt. Ze schreef het e-book ‘Overwin je overgang’ om andere vrouwen in de overgang te helpen. In haar boek neemt ze je mee in haar eigen ervaringen en kennis. Een echte aanrader wanneer je zelf in de overgang zit!
Overgang bestrijden met hormoontherapie
Heb je veel last van klachten tijdens de overgang? Dat is erg vervelend. Gelukkig is daar iets aan te doen. Er zijn een aantal mogelijkheden om de klachten tijdens de overgang te bestrijden. Voor overgangsklachten kan je gewoon terecht bij je eigen huisarts. De huisarts kan medicijnen voorschrijven. Ook verkoopt de drogist vaak middeltjes om de klachten te bestrijden.
Tegenwoordig is er een andere optie die steeds vaker gebruikt wordt en zeer effectief is; hormoontherapie. Ook wel menopauze en hormonale substitutietherapie (HST) genoemd. De huisarts kan dit samen met jou beslissen.
HST is dus een hormoontherapie. Ongeveer vijf procent van de vrouwen in de overgang krijgt hormoontherapie. Wanneer je dagelijks klachten ervaart en daarvan hinder ondervindt, kan hormoontherapie een hele goede uitkomst zijn. Voordelen zijn:
- Verminderd nachtzweten, opvliegers en vaginale droogheid
- Kan osteoporose voorkomen
- Verlaagt de kans op diabetes
- De kans op hart- en vaatziekten neemt af.
Er is geen enkele andere therapie of medicijn dat deze klachten zo goed bestrijdt.
Hoe werkt hormoontherapie en kan je de overgang bestrijden met hormoontherapie?
Er kan met hormoontherapie worden gestart wanneer de huisarts dit beslist. Bij hormoontherapie wordt het hormoon oestrogeen aangevuld, omdat deze flink daalt bij de overgang. Dat veroorzaakt onder andere de klachten. Het aanvullen van dit hormoon is dus een hele logische stap. Dit hormoon kan worden aangevuld doormiddel van pleisters, een spiraal of pillen. Dit is allemaal te bespreken met de huisarts. Door het aanvullen van oestrogeen zullen de klachten afnemen.
Door oestrogeen zal het slijmvlies in de baarmoeder dikker worden en aangroeien. Om problemen te voorkomen, zal er altijd progesteron worden gebruikt om de baarmoeder te beschermen tegen aangroei van het slijmvlies.
Wanneer je vaginale droogheid ervaart, kan je ook kiezen voor speciale zetpillen of crèmes. Deze zijn voor kortdurend gebruik en minder ingrijpend.
Naast hormoontherapie wordt er in sommige gevallen ook antidepressiva voorgeschreven.
Wat kan je zelf doen?
Je kan zelf natuurlijk ook veel doen om je klachten te verlichten. Dit kan je doen door onder andere een gezonde levensstijl te hanteren, zoals:
- Beweeg voldoende
- Eet gezond en gevarieerd
- Rook niet
- Wees voorzichtig met alcohol
- Beperk het gebruik van koffie en sterk gekruid eten. In sommige gevallen wil dit helpen
Over het algemeen hebben vrouwen met overwicht meer last van de overgang. Onder ander nachtzweten is bij overgewicht zeer aanwezig. Ook kan roken de klachten verergeren.
Conclusie
De overgang is vervelend. Dat is nu eenmaal zo. Gelukkig zijn er vandaag de dag zoveel mogelijkheden om de klachten te verlichten.
Je hebt kunnen lezen dat hormoontherapie een goede uitkomst is en er veel voordelen aan zitten om dit te overwegen. Bij hevige klachten is het altijd raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts. Bespreek met hem/haar de mogelijkheden en of hormoontherapie iets voor jou is.
Daarnaast kan je zelf ook het een en ander ondernemen om de klachten te verlichten of daarmee om te gaan. Het e-book ‘Overwin je overgang’ van Ria Kamelle is hierbij een hele goede tip en zeker een aanrader. Alles wat je wilt weten over de overgang, wat het precies inhoudt en wat je eraan kan doen, bespreekt zij (vanuit haar eigen ervaringen) in haar e-book.