Ga je bij iedere inspanning plotseling zweten? Of krijg je het zonder reden warm? Overdag zweten tijdens de overgang is een veel voorkomende klacht. Zweten tijdens de overgang is herkenbaarder onder de term ‘opvliegers’ en dit heeft een duidelijke oorzaak.
Wil je weten hoe overdag zweten tijdens de overgang veroorzaakt wordt? Of zoek je naar tips die verlichting geven? Dan zit je bij dit artikel goed. We vertellen wat de oorzaak is van opvliegers en wat hieraan te doen is. We raden je aan ieder hoofdstuk door te lezen – want zo gaan de belangrijkste punten niet aan je voorbij.
Overdag zweten tijdens de overgang: Hoe zit dat?
Zweet jij regelmatig? Daar is helemaal niets geks aan. Dit is namelijk de manier om afvalstoffen uit te bannen en vrij te blijven van vervelende bacteriën. Ook is zweten een manier om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Misschien denk je dat zweten overbodig is, maar het tegendeel is dus waar.
Zit je in de overgang en zweet je zonder inspanning? Dat kan knap vervelend zijn. Je kunt het volgende ervaren:
- Je krijg het plotseling warm en benauwd;
- Je kleren worden nat van het zweet;
- Het zorgt voor een onrustig of zelf paniekerig gevoel;
Waarom zweet je overdag tijdens de overgang? Dat heeft – voor zo ver het kan – een duidelijke oorzaak. Tijdens de overgang dalen je oestrogeen en progesteron waardes. Dit zijn geslachtshormonen en deze zijn betrokken bij verschillende processen – zoals zwangerschap en menstruaties.
Eenmaal op latere leeftijd gaat de productie dalen en dat zorgt ervoor dat je eisprongen stoppen en menstruaties uitblijven. Wat dat met overdag zweten te maken heeft? Heel veel!
Doordat deze hormoonwaarden aan het schommelen zijn, probeert je lichaam deze op allerlei manieren te compenseren. Het gevolg? Je krijgt last van overgangsklachten – waar opvliegers bij horen. Je lichaam denkt namelijk dat de lichaamstemperatuur té hoog is en daardoor probeert het warmte kwijt te raken.
Naast interne factoren, kunnen externe factoren eveneens een rol spelen bij de toename van opvliegers.
Is zweten tijdens de overgang gevaarlijk?
Tijdens een opvlieger kun je je benauwd en naar voelen. Zeker als je het plotseling warm krijgt en op dat moment geen inspanningen levert. Zweten tijdens de overgang is echter niet gevaarlijk of levensbedreigend.
Het beste wat je kunt doen, is zorgen voor comfort en verkoeling zoeken. Wil je weten hoe? Hier vertellen we je later in dit artikel meer over.
Hoe vaak krijg je opvliegers op een dag?
Dat verschilt per vrouw. Er zijn veel vrouwen die een lage frequentie aan opvliegers ervaren. Er is echter ook een andere kant, waarbij sommige vrouwen veel opvliegers hebben per dag. Hierbij kun je denken aan 5 tot 25 opvliegers per dag.
Hoe ontstaat overdag zweten tijdens de overgang?
Eerder in dit artikel spraken we over de oorzaak van overmatig zweten tijdens de overgang. Hier willen we wat dieper op in gaan. Wat betreft de oorzaak, hebben we te maken met zowel interne als externe factoren:
- Interne factoren: De daling van oestrogeen en progesteron zorgt ervoor dat je lichaam last krijgt van hormoonschommelingen, waardoor opvliegers de kop op steken.
- Externe factoren: De inname van bepaalde stoffen kan het zweten activeren. Dit zijn bijvoorbeeld alcohol, nicotine en cafeïne. Daarbij speelt ook stress een grote rol.
3 tips voor zweten tijdens de overgang
Hebben we tips om overgangsklachten permanent op te lossen? Nee, die hebben we niet. Wel zijn er verschillende behandelingen en medicijnen beschikbaar die een positief effect hebben op overgangsklachten. Dit dien je altijd te bespreken met je huisarts. Klik hier voor meer informatie over behandelingen tijdens overgangsklachten.
Is er – behalve een medische behandeling – niets te doen aan overgangsklachten? Gelukkig wel. We hebben 5 tips voor je die verlichting en comfort bieden. De klachten verdwijnen niet, maar we hopen dat deze hiermee dragelijk voor je worden.
Tip 1: Beperk inname alcohol, nicotine en cafeïne
Je hebt eerder in dit artikel gelezen, dat inname van alcohol, nicotine en cafeïne een effect hebben op de frequentie van opvliegers. Deze stoffen spelen een rol bij je lichaamstemperatuur waardoor je bloedvaten wijder worden. Het gevolg? Je lichaam probeert af te koelen en gaat zweten.
Een kopje koffie of een glas wijn op z’n tijd kan geen kwaad, maar het kan je opvliegers activeren. Als je merkt dat je doorgaans veel zweet, dan is het verstandig om de inname hiervan te verminderen of zelfs helemaal te vermijden.
Tip 2: Kleed je luchtig
Het dragen van warme of zware stoffen helpen niet mee als je het snel warm hebt. Bovendien voel je je sneller opgesloten. Het dragen van luchtige kleding kan dus helpen. Linnen en katoen zijn stoffen die erg prettig dragen tijdens deze leeftijdsfase.
En heb je deze niet in de kast hangen? Zorg er dan voor dat je overdag laagjes draagt. Wanneer je een opvlieger krijgt, kun je gemakkelijk en snel iets uittrekken.
Tip 3: Blijf je inspannen
Ben je bang dat je een opvlieger krijgt? En probeer je inspanning tijdens de overgang daarom te vermijden? We snappen dat je dat doet, maar erg verstandig is het niet. Minder beweging zorgt er namelijk voor dat je gewrichten stijver worden, je spieren pijnlijk aanvoelen en je kunt je bovendien somber gaan voelen. En dat is geen fijn gevoel.
Wist je dat bewegen je gelukkiger maakt? Je maakt namelijk endorfine aan en dat draagt positief bij aan je stemming. Zoek naar een bewegingsvorm die jij leuk vind.
Extra tip: Tijdens je inspanning is het volkomen normaal dat je zweet – kijk eens om je heen in de sportschool. Ook tijdens het sporten kun je laagjes dragen, zodat je makkelijk iets uit kunt trekken. Daarbij helpt het om gehydrateerd te blijven. Een koud glas water verkoelt.
Conclusie
Heb jij tijdens de overgang last van overdag zweten? Dan ben je niet de enige. De daling van oestrogeen en progesteron zorgen voor hormoonschommelingen. Met onze 3 tips hopen we dat je verkoeling en comfort vindt.
Ben je na dit artikel nog lang niet uitgelezen over de overgang? Dan is het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle écht iets voor jou. Het boek staat vol met handige tips, informatie en ervaringsverhalen. Download het E-book vandaag en profiteer van de voordelen!