Opvliegers: hoe ga je ermee om?

Opvliegers: hoe ga je ermee om?

Opvliegers: hoe ga je ermee om? De overgang, veel vrouwen zijn er bekend mee. Sommige vrouwen hebben deze periode in hun leven al doorgemaakt, andere vrouwen moeten er nog mee te maken krijgen of ze zitten er middenin. Hoe dan ook, vroeg of laat krijg je als vrouw met de overgang te maken.

Kenmerkend bij de overgang zijn de opvliegers. Het gaat daarbij over een plotselinge warmtegolf die vanaf je middel naar boven gaat. Je kunt rood worden en dan ga je volop zweten. Wanneer dit weer wegtrekt word je wat rillerig en krijg je het koud. Je kunt op ieder moment van de dag en de nacht last krijgen van opvliegers, dat kan dus overdag maar ook wanneer je ligt te slapen.

Sommige vrouwen schrikken er zelfs van wakker. Het duurt ongeveer een halve minuut tot een half uur en het kan ook meer keren per dag voorkomen. Het zou ook kunnen zijn dat je maar eens in de week met de opvliegers te maken krijgt of nog minder. Dit is bij elke vrouw anders en kan van tevoren ook niet worden vastgesteld. Dit zul je zelf moeten ervaren wanneer je in de overgang komt.

 

Gevolgen opvliegers

 

Wanneer je last hebt van opvliegers, kan dat zeker tijdens de nachtrust erg vervelend zijn. Je valt moeilijker in slaap en tijdens je nachtrust schrik je wakker en ga je zoveel zweten dat je je lakens dient te verschonen.

Je bent dan wakker en kunt niet meer slapen door de opvliegers. Overdag ben je moe en in de avond en nacht kunnen de opvliegers weer optreden waardoor je een slaaptekort kunt krijgen.

 

Ontstaan van opvliegers

 

De opvliegers kun je krijgen omdat je hormonen volop aan het werk zijn. Er is een verstoring in het evenwicht tussen de geslachtshormonen als je in de overgang komt. Het gaat daarbij over de daling in de oestrogeenspiegel, maar ook het zenuwstelsel speelt hierin een rol.

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang met de opvliegers te maken en vinden dat erg vervelend. Maar er zijn ook vrouwen die er niet mee te maken krijgen en zij kunnen in de overgang komen terwijl ze het nauwelijks in de gaten hebben.

 

Wat kun je doen aan de opvliegers?

 

Opvliegers: hoe ga je ermee om? Opvliegers kunnen kort duren, maar kunnen ook maanden of een jaar aanhouden. Meestal zijn alle opvliegers binnen twee jaar verdwenen. Je bent uit de overgang en deze soms lastige periode voorbij.

Als je veel last hebt van de opvliegers kun je zorgen voor wat verkoeling op de slaapkamer, ventileer regelmatig of zet in de nacht het raam een stukje open. Je kunt ook wat kouds drinken, zodat het wat verkoeling geeft aan je lichaam.

Let er ook goed op wanneer je last krijgt van de opvliegers, na gekruid eten of na alcohol misschien? Laat het dan een tijdje achterwege en de kans is groot dat de opvliegers tijdens de overgang ook afnemen (ook per vrouw weer verschillend, maar het proberen waard).

 

Plaats een reactie