Ervaar je onrust in de overgang? | Dit zijn 4 tips die je helpen

Onrust in de overgang | Bij de meeste vrouwen, komt de overgang niet zonder klachten. Veel klachten zijn onschuldig, maar je kunt er ook op dagelijkse basis last van krijgen. Neem nu bijvoorbeeld onrust in de overgang. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘innerlijke onrust’ en je kunt het ervaren als vervelende of opgejaagde momenten.

Denk je jezelf te herkennen in deze onrust? Beheerst het zodanig je leven, dat je het moeilijk vindt om te functioneren of om te genieten van het leven? Er zijn verschillende manieren om deze onrust te beperken. Wij helpen je hier graag bij. Zo geven we je onder andere meer informatie en delen we tot slot 4 tips met je. Maar onze beste tip is: het artikel tot en met het einde lezen.

Onrust in de overgang: Wat voel ik?

Dat verschilt per persoon. Als je innerlijke onrust tijdens de overgang ervaart, kun je verschillende dingen voelen. Ook de mate van de overgangsklachten is bij iedereen anders. Het is dus lastig om in te schatten wat je exact voelt. Maar, misschien herken je je in de ondergenoemde voorbeelden:

  • Moeite met slapen. Door de onrust kan het lastiger worden om te slapen, of om überhaupt in slaap te vallen. Dit kan de oorzaak zijn van piekergedachten of van een verhoogd stressniveau. Misschien maak je je ergens zorgen over, of heb je het gevoel dat je nog ‘van alles moet doen’.
  • Je bent prikkelbaar. Iedere vraag of gebeurtenis kan er één te veel zijn. Grote kans dat je prikkelbaar bent. Dit kan zich uiten in boosheid of frustratie, maar ook in emotioneel reageren.
  • Je kunt je niet tot nauwelijks concentreren. Maak je veel fouten op een dag of ben je vergeetachtig? Concentratieproblemen kunnen de oorzaak zijn van innerlijke onrust. Je hebt veel aan je hoofd, waardoor je je niet kunt focussen op je taken.
  • Je vindt het lastig om te ontspannen. Alles uit je handen laten vallen is nu niet zo vanzelfsprekend. Dit kan de oorzaak zijn van de innerlijke onrust.

Innerlijke onrust tijdens de overgang

Waarom voel ik onrust in de overgang?

Je kunt je op verschillende manieren onrustig en opgejaagd voelen. Vooral tijdens de overgang, is dit een bekende klacht. Nu wil je natuurlijk weten welke oorzaak hieraan ten grondslag ligt. Zeker als je de voorgaande jaren nergens last van had. Waar komt dit plotseling vandaan?

De meeste vrouwen komen tussen het 40e en 50e levensjaar in de overgang. Dit is een belangrijke periode, waarin er veel veranderd in je lichaam. Vooral hormonaal is er veel aan de hand. Kort samengevat: tijdens de overgang neemt het progesteron en oestrogeengehalte af. Dit betekent dat je langzamerhand onvruchtbaar wordt.

Nu lijken deze hormonale veranderingen onschuldig, maar dat ligt anders. Deze veranderingen uiten zich niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dit kan voor stemmingswisselingen zorgen, maar je kunt ook onrust ervaren tijdens de overgang en zelfs depressies komen voor. Daarnaast kun je je emotioneel of gefrustreerd voelen, zonder dat daar een reden voor is. Dit is niet de enige oorzaak. Vooral rond deze leeftijd, zijn er meer situaties waardoor je onrustig wordt:

  • Te weinig slaap
  • Moeite met acceptatie
  • Te weinig beweging
  • Ongezond eetpatroon

Let op: Het is niet zeker dat onrust tijdens de overgang helemaal te wijten is aan de afname van hormonen, al heeft het er veel mee te maken. De afname kan je stemming namelijk beïnvloeden.   

Tips voor onrust tijdens de overgang

4 tips voor onrustig in de overgang

Voel je onrust in de overgang? Dit kan, zoals je in dit artikel kon lezen, je dagelijkse gang van zaken sterk beïnvloeden. Zo kan het plotseling lastig zijn om naar je werk te gaan of om een nacht door te slapen. Je wilt niets liever, dan van dit gevoel afkomen.

Misschien ben je bang dat er niets aan te doen is. Niks of niemand kan je lichaam en brein zomaar resetten. Gelukkig is onrust tijdens de overgang niet zo uitzichtloos als het lijkt. Jij hebt de touwtjes in handen en jijzelf bent degene die dit kan veranderen. Wil je leren om te gaan met innerlijke onrust in de overgang? We hopen dat de volgende 4 tips je daarbij helpen.

  1. Zoek naar de bron: Stress en onrust kunnen zich zomaar aandienen. Toch wordt het in veel gevallen gestimuleerd door een bepaalde gebeurtenis of gedachte. Als je weet hoe dit is ontstaan, kun je het probleem doeltreffender aanpakken. Misschien is het niet zo groot als je denkt.
  2. Wissel activiteiten af: Alle dagelijkse verplichtingen hebben veel invloed op je stemming. Je kunt je lusteloos voelen en veel activiteiten vreten energie. Wissel deze activiteiten daarom af met iets wat je écht leuk vindt.
  3. Stop het niet weg: Neem de innerlijke onrust niet met een korreltje zout. Er is niets om je voor te schamen, ook niet in de overgang. Geef daarentegen je grenzen aan en wees lief voor jezelf.
  4. Besteed tijd aan beweging: Heb je het gevoel dat de muren op je af komen? Durf die drempel over te stappen en beweeg meer op een dag. Wist je dat dit veel voordelen heeft? Zo krijgen je hersenen meer zuurstof, kun je je focus verleggen en krijg je de kans om te socializen met andere wandelaars. Dit is een goede remedie voor innerlijke onrust tijdens de overgang.

Extra tip: Voel je je somber en vind je het lastig om je dagen door te komen? Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een professional, voor professionele hulp.

Conclusie

Zit je in de overgang, en ervaar je veel onrust? Dit is één van de veelvoorkomende symptomen. Onrust kan samenhangen met een veranderende hormoonhuishouding, en met een bepaald gevoel of gebeurtenis. Dat heb je in dit artikel gelezen.

Overwin Je OvergangWil je nu meer weten over de overgang, of ben je op zoek naar herkenning? Download het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle, en ontdek de verschillende tips en verhalen van andere vrouwen. Het boek is niet alleen handig, het is ook nog eens leerzaam. Ga jij het downloaden?

Plaats een reactie