Onregelmatige menstruatie?

Onregelmatige menstruatie? Als vrouw zijnde heb je in je leven met verschillende fases te maken. Een van die fases is, helaas, een maandelijks terugkerend fenomeen. We hebben het daarbij uiteraard over de menstruatie. Door veel vrouwen wordt deze menstruatie als iets zeer vervelends ervaren. Het brengt namelijk je hele hormoonhuishouding op hol. Dat levert niet alleen geestelijke ‘problemen’ op, maar kan ook leiden tot flinke lichamelijke klachten. Denk hierbij aan ernstige buikpijn, misselijkheid of aanvallen van heftige hoofdpijn.

Het lastige van menstruatie is bovendien dat elke vrouw hier anders op reageert. Het is goed mogelijk dat jij nergens last van hebt, terwijl een vriendin van je enkele dagen geveld op bed ligt. Daarnaast is ook de menstruatiecyclus van elke vrouw anders. Bij de ene vrouw is het goed mogelijk dat je de menstruatiecyclus vooraf redelijk in kunt schatten, terwijl een andere vrouw continue last van onregelmatige menstruatie heeft. In dat geval kan het voor behoorlijke problemen zorgen. Hoe dat exact zit? Dat lees je in dit artikel!

Wat is een regelmatige menstruatie?

Zoals je wellicht al vermoed had, is het tegenovergesteld een regelmatige menstruatie. Wat houdt dat dan exact in? We spreken van een regelmatige cyclus als deze ongesteldheid iedere 3 tot 5 weken optreedt. Het gaat daarbij om de periode tussen de eerste dag van de eerste ongesteldheid en de eerste dag van de volgende ongesteldheid. De ongesteldheid duurt vervolgens normaliter 5 tot 7 dagen. Als dit het geval is, kan je van een regelmatige menstruatie spreken. Helaas hebben sommige meiden/vrouwen ook last een onregelmatige menstruatiecyclus.

Wat is een onregelmatige menstruatie?

Ben je niet iedereen ongesteld? Dan is er sprake van een onregelmatige menstruatie. Hierbij kan je bijvoorbeeld vaker dan 1 keer per maand last van menstruatie hebben. Het is daarbij ook

mogelijk dat de cyclus korter dan normaal duurt of juist veel langer. Kortom; bij een onregelmatige menstruatie valt er niet al te veel over de menstruatiecyclus te vertellen. Het is dan ook maandelijks wachten wat er gaat gebeuren. Dat kan uiteraard voor behoorlijk vervelende situaties zorgen.

Maar, hoe ontstaat een onregelmatige menstruatie nou? Dit heeft te maken met het feit dat een ongesteldheid niet zomaar iets is. Nee, als je ongesteld wordt, is er voorafgaand van alles gebeurd. Zowel je hersenen als je lichaam hebben overuren gedraaid, zodat je ongesteld kan worden.

te vroeg in de overgang

 

Je hersenen moeten bijvoorbeeld met je eierstokken communiceren, zodat er hormonen aangemaakt worden. Deze hormonen zorgen ervoor dat je ongesteld kan raken. Bij de eerste menstruatie ooit is het goed mogelijk dat deze communicatie ietwat gebrekkig verlopen is. Daardoor verloopt een eerste menstruatiecyclus ook niet altijd even goed.

Na verloop van tijd moet er echter een band tussen de eierstokken en de hersenen gaan ontstaan. Je hersenen hoeven dan alleen maar een seintje te geven richting je eierstokken. De eierstokken gaan vervolgens direct aan slag met het produceren van de hormonen. Op die manier ontstaat er eigenlijk een regelmatige cyclus, waardoor je ook regelmatig menstrueert.

De gevolgen van een onregelmatige menstruatie

Je kunt je ongetwijfeld goed voorstellen dat een onregelmatige menstruatie behoorlijk vervelend is. Deze onregelmatige menstruatie zorgt er namelijk voor dat je continue voor verrassingen komt te staan. Je weet tenslotte niet wanneer je ongesteld gaat worden. Doordat je ook meerdere keren per maand ongesteld kunt worden, kan je er simpelweg geen pijl op trekken. Het gevolg is dan ook dat je continue op je hoede moet zijn. Eigenlijk moet je te allen tijde tampons en/of maandverband bij je hebben. Mocht het weer zo ver zijn, kan je dan direct handelen.

Bij een onregelmatige menstruatie verlies je over het algemeen te veel bloed. Dit kan op den duur tot bloedarmoede gaan lijden. Dat is uiteraard geen wenselijke situatie. In sommige situaties is het dan ook absoluut noodzakelijk om een afspraak bij de huisarts te maken.

Huisarts bezoeken

Mocht je last van een onregelmatige menstruatie hebben, willen we aanraden om dit eerst even aan te kijken. Blijf je echter last van deze onregelmatigheid houden? Dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan je huisarts. Je huisarts kan namelijk op verschillende manieren constateren of er daadwerkelijke sprake is van een onregelmatigheid in je menstruatiecyclus. Is dat het geval? Dan kan er eventueel een behandelplan voor uitgeschreven worden.

Maar, hoe kan een huisarts de diagnose stellen? Dit is onder andere mogelijk door een dagboek bij te houden. In dit dagboek kan je bijhouden wanneer je ongesteld bent. Ook is het daarmee direct mogelijk om te bekijken hoelang je elke keer ongesteld bent. Daarnaast kan een dokter je ook lichamelijk gaan onderzoeken. Onder andere je schaamlippen en borsten kunnen bekeken worden. Op basis daarvan kan een arts mogelijk al een diagnose stellen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaat ook de kans dat je bloedarmoede krijgt. Dat is puur te wijten aan het feit dat je bij een onregelmatige menstruatie veel bloed verliest. Door een bloedonderzoek te doen, kan een arts hier meer inzicht in krijgen. Daarnaast is het op die manier mogelijk om de verschillende bloedonderzoeken uit te voeren.

Het is overigens voor een huisarts niet mogelijk om direct iets aan de menstruatiecyclus te veranderen. Nee, maar door bijvoorbeeld medicijnen voor te schrijven, kan de arts de menstruatie wel iets prettiger maken. Deze medicijnen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je bloeding korter duurt, dat de bloedingen minder vaak optreden en dat alles iets minder heftig aanvoelt. Dit staat overigens ook wel bekend als de anticonceptiepil.

Wanneer is een bezoek aan te raden?

We zeiden hierboven dat het verstandig is om de situatie eerst even aan te kijken. Duurt het te lang? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Maar, wanneer is het nou noodzakelijk om naar de huisarts te gaan? Dat is in de volgende gevallen als je:

  • zwanger bent/denkt te zijn
  • 3 maanden lang niet ongesteld bent geweest
  • een verandering in de cyclus hebt.
  • vaker dan 1 keer per maand last van ongesteldheid hebt
  • dagelijks meer dan 8 maandverbanden/tampons verbruikt
  • de ongesteldheid langer dan 7 dagen duurt

Overwin je overgang

Overwin je overgang

 

Wil je makkelijk de overgang door komen door minder of geen last te ervaren van overgangsklachten?

Dan raad ik je aan eens te kijken naar het boek overwin je overgang.

Hierin lees je praktische tips en hulpmiddelen om de overgang goed door te komen. Klik hier voor meer informatie..

Plaats een reactie