Obstipatie door de overgang? Oorzaken en oplossing

Obstipatie tijdens de overgang. Dat je als vrouw zijnde buikpijn krijgt, kan natuurlijk veel verschillende oorzaken hebben. Een van die oorzaken is de overgang. Maar hoe komt het dat je buikpijn krijgt tijdens de overgang en wat kunnen verschillende oorzaken zijn? In dit blogbericht gaan we dieper in op hoe buikpijn tijdens de overgang ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Veel vrouwen krijgen last van buikpijn tijdens de overgang. Maar wel door verschillende onderliggende redenen. In dit blogbericht geven we tevens direct wat praktische tips die je mogelijk van je buikpijn klachten zal helpen.

Buikpijn tijdens de overgang

Tijdens de overgang krijg je als vrouw te maken met diverse overgangsklachten. Een van de veel voorkomende overgangsklachten bij vrouwen is het krijgen van buikpijn. Buikpijn komt overigens vaak niet door de overgang zelf. De buikpijn heeft vaak een onderliggende reden dat vaak met de stoelgang en/of darmen te maken heeft. Dit komt omdat er tijdens de overgang ontzettend veel veranderd aan je hormoonhuishouding. Zo ook dus je lichaam.

 

Overgangsklachten bij vrouwen

Verandering van stoelgang

Hoewel iedereen natuurlijk wel eens last heeft van een slechte stoelgang zoals het krijgen van obstipatie, blijkt dat het bij vrouwen in de overgang veel vaker voorkomt dan bij mensen die niet in de overgang zijn. Een van de grootste veroorzakers van een veranderde stoelgang is net als bij veel andere overgangsklachten ontstaan door een verandering in de hormoonspiegel. Dat komt omdat hormonen een grote invloed hebben op je stoelgang.

Zo kunnen er diverse klachten ontstaan tijdens de overgang die bij jou buikpijn kunnen veroorzaken.

Darmklachten tijdens de overgang

Je weet nu dat het goed mogelijk is dat jij buikpijn hebt gekregen door de overgang. De verandering in je hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat je buikpijn krijgt. Dit gaat vaak gepaard met twee verschillende problemen die door je darmen ontstaan.

Enerzijds is het mogelijk dat je last krijgt van obstipatie. Hierbij gaan je darmen een stuk trager werken waardoor ontlasting langer in je lichaam blijft. Hierdoor kan het zijn dat je moeite krijgt met je stoelgang en dat kan ervoor zorgen dat je buikpijn krijgt.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat je diarree krijgt tijdens de overgang. Van de twee komt diarree tijdens de overgang het meeste voor. Dit heeft tevens te maken met dat vrouwen tijdens de overgang vaak meer gestrest zijn. Dit kan darmen overmatig stimuleren. Hierdoor ontstaat dan diarree.

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de kans op buikpijn tijdens de overgang zoveel mogelijk te verkleinen.

Andere mogelijke oorzaken van Obstipatie tijdens de overgang

Hoewel het heel goed kan dat obstipatie is ontstaan door de overgang en daarbij een verandering van je hormonen, is het natuurlijk ook mogelijk dat het een hele andere oorzaak heeft.

Zo kan het zijn dat je net even wat verkeerd hebt gegeten en daardoor nu moeilijk van je ontlasting afkomt.  Ook kan het voorkomen dat je te weinig vezels eet. Vezels zorgen er namelijk voor dat ontlasting soepel blijft. Dit heeft een positieve werking voor de stoelgang.

Tevens kan het zo zijn dat je op een dag te weinig drinkt. Ook door voldoende te drinken op een dag zorg je ervoor dat ontlasting soepel blijft waardoor je stoelgang normaal blijft.

Als laatste kan het ook zijn dat je simpelweg te weinig beweegt. Ook regelmatig bewegen stimuleert de stoelgang en zal ervoor zorgen dat ontlasting je lichaam makkelijker kan verlagen.

De belangrijkste tips die ik hierin wil meegeven is dat het vooral een goed idee is om je tijdens de overgang een gezond dieet te houden en dat te combineren met voldoende beweging en eventueel sport. Hierdoor is de kans groot dat je een gezonde stoelgang houdt en tevens minder last ervaart van andere overgangsklachten.

Dat komt vooral omdat zoveel mogelijk gezonde voeding en voldoende beweging en sport ervoor zorgt dat je hormoonhuishouding meer in balans blijft.

Buikpijn tijdens de overgang

Obstipatie tijdens de overgang voorkomen

De overgang is voor veel vrouwen al lastig genoeg. De overgang gaat vaak gepaard met veel verschillende overgangsklachten en buikpijn of een slechte stoelgang tijdens de overgang zit natuurlijk niemand op te wachten. Daarom is het belangrijk om de kans op een slechte stoelgang en buikpijn zoveel mogelijk te voorkomen. 

De onderstaande tips helpen niet alleen voor buikpijn of een slechte stoelgang, maar hebben ook effect op andere veel voorkomende overgangsklachten. Dat komt vooral omdat de onderstaande tips je hormoonhuishouding meer onder controle houden. Hierdoor hebben overgangsklachten minder kans om te ontstaan.

Zoals hierboven al vermeld is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen als je weinig overgangsklachten wilt ervaren. Daarnaast zijn er voor de overgangsklachten die veel vrouwen mee maken ook nog andere tips te verkrijgen. Die zijn makkelijk te vinden in het boek van Ria Kamelle.

Hoewel tips vaak ook wel op het internet staan, is gebleken dat veel vrouwen graag meer willen weten over de overgangsperiode. Het boek van Ria Kamelle helpt ook daarbij.

Overwin je overgang met Ria Kamelle

Overwin je overgang

Ben je in de overgang beland en heb je niet echt een idee wat je te wachten staat tijdens deze periode? Tijdens de overgang krijg je te maken met veel verschillende overgangsklachten. Van al deze overgangsklachten heeft Ria Kamelle in haar boek praktische en vooral behulpzame oplossingen beschreven. De kans is groot dat je lang niet van alle overgangsklachten last zal hebben, maar als bepaalde overgangsklachten zich voordoen is het natuurlijk prettig als je er direct een oplossing voor kunt vinden.

Daarnaast lees je in het Overwin je overgang boek ook meer informatie over de overgang en hoe de tijd verloopt. Ook als je een partner hebt is het voor je partner interessant te lezen wat ze van de overgang bij jou kunnen verwachten.

De overgang is meestal een lastige periode die veel vraagt van zowel jouzelf als je partner. Met het overwin je overgang boek ben je samen goed voorbereid op wat er te wachten staat en kom je samen de periode makkelijker door.

Klik hier voor meer informatie over het boek overwin je overgang van Ria Kamelle. 

Plaats een reactie