Nachtzweten in de overgang? Bekijk deze tips

Heb jij last van nachtzweten tijdens de overgang? En heb je daardoor weinig energie overdag? Maak je vooral niet druk. Nachtzweten in de overgang hoort er namelijk bij.

Nachtzweten en de overgang staan met elkaar in verbinding. Zo zijn er nog meer overgangsklachten die vrij typisch zijn. Deze klachten steken gedurende – en zelfs na – de overgang de kop op. Misschien vraag je je af hoe je van het nachtzweten afkomt. Of wat je er tegen kunt doen.

Je bent bij het juiste artikel terechtgekomen. Hier krijg je enkele tips voor nachtzweten in de overgang. Misschien heb je er iets aan en zijn je nachten voortaan een stuk comfortabeler.

Waarom nachtzweten tijdens de overgang?

Nachtzweten is ons allemaal weleens overkomen. Bijvoorbeeld door een vervelende droom of door koorts. Maar wat als je er iedere nacht last van hebt? En je keer op keer een verstoorde nachtrust ervaart? Je gaat op zoek naar de oorzaak en naar het “waarom”.

Het is heel normaal dat je tijdens de overgang klachten krijgt. Zo vinden de volgende processen plaats in je lichaam:

 • Oestrogeen: Het oestrogeengehalte in je lichaam is aan het dalen. Oestrogeen is – samen met progesteron – verantwoordelijk voor de regeling van je menstruatie en voor zwangerschappen.
 • Hormoonschommelingen: Door deze daling ontstaan vervolgens hormoonschommelingen. Je lichaam probeert deze schommelingen te compenseren.
 • Klachten: Door de compensatie ontstaan klachten. Dit worden de overgangsklachten.

De meeste overgangsklachten worden gelinkt aan de daling van oestrogeen. Verder is het moeilijk om feitelijk vast te stellen waar deze precies vandaan komen.

Wat zijn de symptomen van nachtzweten en de overgang?

Nachtzweten en de overgang is geen vreemd verschijnsel. Je bent niet de eerste vrouw die ermee te maken krijgt. Dat het erbij hoort, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het niet vervelend is. Vooral als we inzoomen op de symptomen.

Als je last hebt van nachtzweten in de overgang, dan komen de volgende symptomen om de hoek kijken:

 • Je beddengoed is keer op keer nat;
 • Je moet een aantal keren per nacht je pyjama vervangen;
 • Je ervaart een onrustig gevoel;
 • Het is lastig om in bed te blijven liggen;

Wanneer je merkt dat je dagelijks weinig energie hebt, is het niet onverstandig om je huisarts te raadplegen. Weinig slaap kan gevaarlijke situaties opleveren – bijvoorbeeld tijdens het autorijden. Wees hier altijd alert op.

Nachtzweten in de overgang tips

Heeft nachtzweten andere oorzaken?

Dat kan een mogelijkheid zijn. Nachtzweten hoeft niet altijd aan de overgang te liggen. Niet alleen vrouwen hebben hier last van.

Ook mannen krijgen eens in de zoveel tijd te maken met nachtzweten. Zo kan nachtzweten de volgende oorzaken hebben:

 • Stress;
 • De nachtkleding is te warm;
 • De slaapkamer bevat geen frisse lucht;
 • Griep of ziekte;
 • Dromen;
 • Overtollige kilo’s;

Mocht je vermoeden dat het nachtzweten niet alleen aan de overgang ligt, raden we je nogmaals aan om aan de bel te trekken bij je huisarts. Tijdens een onderzoek worden andere aandoeningen direct uitgesloten.

Tips voor nachtzweten in de overgang

Is er helemaal niets te doen aan nachtzweten in de overgang? Gelukkig wel. Door een aantal kleine aanpassingen maak je je nachten voortaan comfortabeler. Enkele tips voor nachtzweten in de overgang tref je hieronder.

1.      Draag luchtige nachtkleding

Dit is een vrij simpele tip om overmatig zweten te voorkomen. Draag luchtige nachtkleding tijdens de nacht. Draag een korte broek of een shirt zonder mouwen. Op deze manier sluit je je lichaam minder op en krijgt het de kans om te ademen tijdens de nacht.

Extra tip: Leg een extra pyjama klaar naast je bed. Word je pyjama tijdens de nacht tóch nat van het zweet? Dan kun je snel wisselen en je slaap hervatten.

2.      Investeer in een dunner dekbed

Veel mensen vinden het prettig om onder een dekbed te liggen. Ongeacht of het warm is. Als je last hebt van nachtzweten in de overgang, kan het een goede tip zijn om te investeren in een dunner dekbed – zoals een zomervariant. De kans dat je het warm krijgt, is daarmee kleiner.

Extra tip: Slaap je samen met je partner? Misschien helpt het om allebei onder een apart dekbed te liggen. Dat kan qua temperatuur aangenamer zijn.

3.      Slaapkamer doorluchten

Het raam openzetten in de slaapkamer zorgt doorgaans voor veel frisse lucht en koelte. Zo waait de warmte er letterlijk en figuurlijk uit. Bovendien krijgen bacteriën op deze manier minder kans om zich in je slaapkamer of beddengoed te nestelen.

Als je last hebt van nachtzweten, is het een goede tip om iedere nacht met open ramen te slapen.

Nachtzweten in de overgang tips

4.      Verminder inname van cafeïne en alcohol

Geniet je voor het slapengaan graag van een kop koffie? Of van een glas wijn in gezelschap? Er gaat niets boven gezelligheid en sfeer. Kijkend naar tips voor nachtzweten, zijn dit niet de beste combinaties.

Cafeïne en alcohol houden je niet alleen uit je slaap. Het bevordert eveneens het zweten – omdat je hartslag sneller slaat.

Niet ieder mens zweet meer door cafeïne en alcoholgebruik. Het beste is, om dit een aantal keren te testen.

5.      Ontspan voor het slapengaan

Hoe ontspannener je bent, hoe minder je uiteindelijk gaat zweten. Hetzelfde geldt voor nachtzweten. Als je gejaagd de nacht ingaat, is de kans des te groter dat je gaat zweten.

Probeer voor het slapengaan de ontspanning op te zoeken. Leg verschillende werkzaamheden aan de kant en probeer schermen zoveel mogelijk te vermijden – zoals je smartphone of de televisie. Zo worden je hersenen minder geprikkeld.

Conclusie – Meer weten over de overgang?

Ieder mens heeft weleens last gehad van nachtzweten. Misschien geeft het je een beklemmend of onrustig gevoel. Des te vervelender wanneer je er iedere nacht mee te maken krijgt. Zit je op dit moment in de overgang? Nachtzweten hoort er – helaas – bij.

Overwin Je OvergangIn dit artikel heb je meer gelezen over nachtzweten in de overgang. Bovendien hebben we je een aantal tips gegeven die je nachtrust comfortabeler maken. Misschien heb je er iets aan.

Heb je behoefte aan meer tips rondom de overgang? Of ben je op zoek naar soortgelijke verhalen? Download nu het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle. Het digitale boek staat vol met waardevolle informatie en met verhalen van Ria zelf.

Plaats een reactie