Mooi zijn tijdens de overgang!

Mooi zijn tijdens de overgang

 

Voor veel vrouwen is mooi zijn heel belangrijk. mooi zijn, betekent ook vaak gezond zijn. Een slank postuur, een glanzende huid en gezonde haren zijn voorbeeld van een mooi uiterlijk.

Het is echter lastig om aan deze idealen te blijven voldoen tijdens de overgang. Veel vrouwen komen in de periode aan, hun haar wordt droog en hun huid dof. Wat kun je hieraan doen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je ook tijdens de overgang mooi bent – en blijft?

Het heeft allemaal te maken met het hormoon oestrogeen. Dit hormoon wordt aangemaakt in je follikels, wanneer er een eicel rijpt. In de overgang heb je steeds minder eicellen tot je beschikken, waardoor de oestrogeenproductie steeds onregelmatiger wordt en uiteindelijk helemaal afneemt. Op het moment dat je geen eicellen meer over hebt en je follikels geen oestrogeen meer produceren heb je je menopauze gehad.

Oestrogeen is echter een heel belangrijk hormoon dat verschillende functies heeft. Je lichaam zou niet helemaal zonder oestrogeen kunnen. Dit zou bijvoorbeeld leiden tot botontkalking en hartproblemen.

Gelukkig nemen je bijnieren en het vetweefsel in je buik deze functie over. Dit heeft een aantal gevolgen. Ten eerste neemt het vetweefsel rond je buik dus toe. Dit leidt tot het zogenaamde zwembandje.

 

De afname van oestrogeen

 

Ten tweede gevolg zorgt de afname in oestrogeen voor een droge en trekkerige huid. Je huid kan zelfs schilferen en jeuken. Dit komt doordat de afname in oestrogeen lijdt tot een afname in collageen, hetgeen je huid soepel en stevig houdt.

Je zult dus ook meer rimpels gaan krijgen. Het derde probleem is dus dat je haar droger en dunner wordt en minder glanst. Dit komt doordat je relatief veel van het mannelijke hormoon testosteron in je lichaam hebt. Door de veranderende hormoonspiegel wordt je haar dunner en kan het zelfs uitvallen.

Gelukkig is er iets aan te doen. In het geval van een toename in lichaamsgewicht is het voornamelijk  belangrijk om gezond te gaan en blijven eten. Genoeg bewegen is ook belangrijk, maar ga niet ineens veel sporten terwijl je dit eerder nooit deed.

Dit heeft vaak juist een tegengesteld effect. Een slechte huid kan verholpen worden door de juiste crèmes te gebruiken. Het belangrijkste probleem met je huid is dat deze nu minder goed vocht vast kan houden.

 

Verzorging is een uitkomst

 

Een hydraterende crème is dus een uitkomst. Let er wel op dat je huid nu echt crème van hoge kwaliteit nodig heeft. Bij een apotheek kan men je een crème aanbevelen met werkstoffen die precies aansluiten op de behoefte van je huid. Bovendien wordt het extra belangrijk om je huid goed te reinigen.

Je kan het broos worden van je haar helaas niet voorkomen, maar je kunt het wel uitstellen. Voeding speelt hier een belangrijke rol in. Aangezien haar bestaat uit keratine, wat weer uit het eiwit cysteïne bestaat.

Voor het aanmaken van cysteïne heeft je lichaam voldoende zwavel nodig. Zwavelrijke producten, zoals broccoli, paksoi, kool en asperges, zijn dus een verstandige keuze.

Ook bladgroenten, zoals sla en andijvie, en fruit, noten en eiwitten hebben een positief effect op de haargroei en dus mooi zijn. Vitamines B6, B8 en B12 zorgen ook voor haargroei, terwijl vitamines A en C zorgen voor gezonder haar. Deze vitamines kun je extra slikken, naast je normale maaltijd.

 

Plaats een reactie