Migraine door de overgang | Heb je vaak last van hoofdpijn? Helaas is dit één van de meest voorkomende klachten in Nederland. Het kan om dagelijkse hoofdpijn gaan, maar ook migraine en spanningshoofdpijn komen vaker voorbij. Nu is hoofdpijn ook een lastige klacht, want het is vaak moeilijk om te achterhalen waar dit precies vandaan komt.
Wanneer het om migraine gaat, kun je hier zelfs meerdere dagen zoet mee zijn. Migraine veroorzaakt verschillende klachten waaronder een bonzende pijn, gevoeligheid voor licht en misselijkheid.
Je kunt migraine krijgen door externe factoren, maar dit kan ook erfelijk zijn. Hoe zit het eigenlijk met de overgang? Kun je migraine krijgen door de overgang? Daar komen we in dit artikel achter.
Wat zijn de symptomen van migraine?
Migraineaanvallen kunnen door verschillende oorzaken geactiveerd worden. Het heeft te maken met je genen, maar er zijn ook externe gebeurtenissen waar je geen grip op hebt. Om dit artikel zo goed mogelijk te beginnen, bespreken we eerst de herkenbaarste symptomen van migraine:
- Bonzend gevoel
- Pijn aan één kant van het hoofd
- Misselijkheid of overgeven
- Blokjes of vlekken zien
- Gevoeligheid voor (dag)licht of geluid
- Moeite met functioneren
- Tunnelvisie
Hoe kom je er nu achter dat je migraine hebt? Het is mogelijk om de huisarts te bezoeken en dat is ook aan te raden als je je zorgen maakt over je klachten. Verder zijn er geen testen die uitwijzen dat je migraine hebt. De huisarts stelt de diagnose door wat jij verteld en de klachten die je ervaart.
Ben je om en nabij 50 jaar en zijn je migraineaanvallen toegenomen de afgelopen periode? Het is goed mogelijk dat de migraine door de overgang wordt getriggerd.
Hoe ontstaat migraine door de overgang?
De afgelopen jaren heeft er veel wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden rondom de overgang. Experts zijn erover uit dat dit een periode vol verandering is. Vanaf de buitenkant kun je vaak niet zien wat er in het lichaam plaatsvindt, maar inmiddels weten we welke processen zich afspelen bij jou als vrouw.
Als je in de overgang zit maakt je lichaam nauwelijks tot geen hormonen meer aan. Dit zijn de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Deze vermindering zorgt er vervolgens voor dat je klachten krijgt, omdat de hormoonhuishouding schommelt. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, maar ook geestelijke overgangsklachten komen voor. Hier is met name het oestrogeenniveau verantwoordelijk voor en dit zorgt voor de meeste klachten.
Migraine tijdens de overgang kan dus een gevolg zijn van deze hormoonschommelingen. Zelfs als je niet bekend bent met migraine, kun je hier tijdens de overgang last van krijgen. Daarbij kan migraine in de overgang het gevolg zijn van andere overgangsklachten. Opvliegers en nachtzweten zijn bekende voorbeelden.
Hoe lang duurt migraine in de overgang?
Het is moeilijk te zeggen hoe lang je last blijft houden van migraine in de overgang. Veel vrouwen hopen dat de klachten abrupt stoppen na de laatste menstruatie. De praktijk leert echter dat dit nog een periode kan duren, omdat je hormonen op zoek zijn naar een nieuwe balans.
Dat de meeste overgangsklachten afnemen na de laatste menstruatie, dat is vrijwel zeker. Maar hoeveel maanden of jaren dit exact gaat duren, dat valt van tevoren niet te voorspellen.
Andere overgangsklachten
In de introductie van dit artikel spraken we al over de oorzaken van migraine. Je kunt erfelijk belast zijn, maar ook een stressvolle of emotionele situatie kan de kans op een aanval vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat migraine in de overgang het gevolg is van hormoonschommelingen.
Migraine door de overgang is niet de enige klacht die de kop kan op steken. Er zijn namelijk meer klachten die worden veroorzaakt door het sterk verlaagde oestrogeengehalte. We sommen hieronder enkele voorbeelden voor je op:
- Stemmingswisselingen: Voel je je het ene moment geïrriteerd en het andere moment vrolijk en opgewekt? Door de schommeling van je hormonen word je stemming sterk beïnvloed.
- Opvliegers: Dit is de bekendste overgangsklacht en hier hebben veel vrouwen last van. Het zijn warmteaanvallen die zomaar opspelen. Opvliegers kunnen er ook voor zorgen dat je vervolgens hoofdpijn krijgt.
- Veranderende menstruatie: Ben je de voorgaande jaren regelmatig ongesteld geweest? Tijdens de beginfase van de overgang kan je cyclus al sterk veranderen, omdat de productie van oestrogeen en progesteron afneemt. Je kunt heviger gaan bloeden, maar ook onregelmatige zijn niet vreemd.
Heeft iedere vrouw last van overgangsklachten? Nee, dat is bij iedere vrouw verschillend. Hoewel meer dan 80% van de vrouwen zegt last te hebben van een enkele of meerdere klachten, zijn er ook uitzonderingen op deze regel.
Wat kan ik doen aan migraine tijdens de overgang?
De huisarts kan medicijnen voorschrijven als je tijdens de overgang migraineaanvallen hebt. Maar er zijn ook andere acties die je kunt ondernemen. De hoofdpijn verdwijnt niet weliswaar, maar je kunt wel meer comfort ervaren:
- Zorg dat je dagelijks voldoende ontspant en rust. Stress en spanning kunnen migraineaanvallen uitlokken.
- Beweeg iedere dag minimaal een half uur tot een uur. Beweging zorgt voor zowel mentale als lichamelijke ontspanning en dit heeft een positief effect op migraine en hoofdpijn in het algemeen.
- Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Als je te weinig drinkt, is de kans op hoofdpijn groter.
- Pas je werkzaamheden zo aan dat je meer de ruimte hebt voor jezelf.
Conclusie – Dit helpt je tijdens de overgang
Migraine door de overgang is een bekende klacht die regelmatig voorbij komt. Experts hebben de overgang onderzocht en kwamen tot de conclusie dat hormoonschommelingen de oorzaak zijn van overgangsklachten. Migraine kan hierbij horen, maar opvliegers, nachtzweten en hoofdpijn door de overgang zijn eveneens bekende klachten.
Je kunt de huisarts bezoeken voor het uitsluiten van de oorzaak en eventueel voor medicijnen. Nu zijn er ook andere acties die je kunt ondernemen. Zo is voldoende beweging belangrijk. Maar ook water drinken en ontspannen kunnen je helpen bij beginnende migraineaanvallen.
Wil je nu meer weten over de overgang of ben je op zoek naar ervaringsverhalen van andere vrouwen? Download het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle voor meer informatie, tips en handvaten.