Menstruatie tijdens de overgang! Wat moet ik doen?

Wanneer je als vrouw in de overgang komt, kan dat heel erg lastig zijn. Niet alleen omdat je een nieuwe fase in gaat, maar ook omdat de overgang veel klachten met zich mee kan brengen.

 

Eén van die klachten kan een onregelmatige menstruatie zijn. Erg vervelend en ik kan heel erg goed begrijpen dat je je afvraagt hoe je tijdens de overgang ongesteld kan worden en hoe dat precies werkt. In dat geval zit je bij dit artikel helemaal goed.

 

In dit artikel ga ik je namelijk alles vertellen over menstrueren tijdens de overgang. Niet alleen lees je over menstrueren tijdens de overgang, ook lees je nog veel meer over de overgang in het algemeen. Inmiddels nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Wat is de overgang?

Voordat we dieper ingaan op menstrueren tijdens de overgang, vertel ik je eerst wat de overgang precies is. Ik weet zeker dat je weet wat de overgang is, maar dat je misschien nog niet weet welk proces zich in het lichaam afspeelt.

 

De overgang kan ik eigenlijk heel erg makkelijk voor je samenvatten. De overgang heeft namelijk alles te maken met de daling van de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit zijn de vrouwelijke hormonen die normaal gesproken voor een eisprong en menstruatie zorgen. De productie van deze hormonen gaat dus omlaag en op dat moment kan je spreken van de overgang. Misschien heel erg kort uitgelegd, maar dit is wel hoe het werkt.

 

Met name de daling van oestrogeen kan tijdens de overgang voor een aantal obstakels zorgen. Deze obstakels zijn de welbekende overgangsklachten. Wat de daling van deze hormonen met je menstruatie te maken hebben? Dat ga je later in dit artikel lezen.

 

Wat zijn de overgangsklachten?

Met name de daling van oestrogeen kan zorgen voor de overgangsklachten. Hormonaal verandert er veel en dus is je lichaam als het ware op zoek naar een nieuwe balans. Hierdoor kunnen de overgangsklachten ontstaan. Een aantal van deze overgangsklachten zijn:

 

 • Een onregelmatige, heftige of minder heftige menstruatie
 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn
 • Gewichtstoename
 • Een onzuivere huid
 • Droogheid rondom de vagina

 

Waarom menstrueer ik tijdens de overgang?

Heb je het artikel tot en met hier gelezen? Dan ben je het een en ander te weten gekomen over de overgang in het algemeen. Je weet dat een onregelmatige menstruatie een duidelijke overgangsklacht is en dat de daling van de geslachtshormonen daarmee te maken heeft. Toch kan ik me goed voorstellen dat je je afvraagt waarom je af en toe kan bloeden tijdens de overgang. Je denkt tenslotte dat je tijdens de overgang niet meer menstrueert. Ik ga je precies uitleggen hoe dat zit, want dat is niet helemaal waar.

menstruatie tijdens de overgang

Dat je menstrueert tijdens de overgang of onregelmatig menstrueert, dat heeft allemaal te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze geslachtshormonen zorgen er normaal gesproken voor dat je als vrouw een eisprong krijgt en ongesteld kan worden. De grootste verandering in het vrouwelijk lichaam tijdens de overgang, is dat de productie van deze hormonen omlaag zal gaan. Je lichaam zoekt als het ware naar een hele nieuwe balans. De daling van deze hormonen zorgt ervoor dat je menstruatie onregelmatiger, heftiger of juist minder word. Dat is heel erg normaal. Dat heeft met de daling van de hormonen te maken. Doordat de productie van deze geslachtshormonen afneemt, word er ook geen slijmvlies meer opgebouwd in de baarmoeder en hoeft er dus ook niks meer afgebroken te worden. De menstruatie zal dus op een gegeven moment volledig gaan uitblijven.

 

Wanneer je een heel jaar niet meer ongesteld bent geweest, dan kan je pas echt zeggen dat de overgang voorbij is. Je kan dus niet zeggen van tevoren wanneer de overgang écht voorbij is. Dat verschilt per vrouw. Dat je af en toe ongesteld word tijdens de overgang, dat is normaal. Maak je daar geen zorgen om.

menstruatie tijdens de overgang

Kan ik zelf iets doen tegen de overgangsklachten?

Ik kan heel erg goed begrijpen dat jij als vrouw af zou willen van die vervelende overgangsklachten. Hoewel ze niet bij iedere vrouw even heftig zijn, kunnen ze natuurlijk wel erg vervelend zijn. Helaas kunnen de overgangsklachten niet zomaar weggenomen worden.

 

Gelukkig kan je wel een aantal dingen doen die ervoor zorgen dat de overgangsklachten minder of leefbaarder worden. Wat deze dingen zijn? Dat lees je hieronder:

 

 • Probeer gedurende de dag genoeg water te drinken. Water drinken zorgt er bijvoorbeeld voor dat je even afkoelt na een opvlieger, je vocht verliest en dat je een stralende huid krijgt.
 • Draag laagjes kleding. Op deze manier kan je makkelijk iets uit doen als je even een opvlieger hebt overdag.
 • Beweeg lekker veel. Op deze manier kan je de gewichtstoename beperken en kan je even ontspannen van de stemmingswisselingen en hoofdpijn. Een aanrader is om een half uur per dag te bewegen.
 • Ondervind je dagelijkse hinder van de overgangsklachten? Praat erover met je huisarts en overleg met hem of haar wat jullie hieraan zouden kunnen doen.

 

 

Ik wil graag meer weten over de overgang

Vond jij dit artikel interessant en zou je graag meer willen weten over de overgang? Dan is het e-book ‘Overwin Je Overgang’ van Ria Kamelle een échte aanrader voor jou.

 

In Overwin Je Overgang beschrijft Ria Kamelle haar eigen proces van hoe zij de overgang beleeft. Zo vertelt ze wat zij aan de overgangsklachten heeft gedaan, hoe zij de overgang heeft geaccepteerd en geeft ze heel veel handige tips.

menstruatie tijdens de overgang

Mocht jij op zoek naar zijn interessante informatie over de overgang of je zoekt gewoon herkenning, dan is Overwin Je Overgang van Ria Kamelle erg geschikt.

 

Conclusie

Je weet inmiddels hoe de menstruatie tijdens de overgang werkt. Dit heeft voornamelijk te maken met de daling van oestrogeen en progesteron. Door deze daling word de overgang ingezet en kan er een verandering van je menstruatie ontstaan. In het artikel lees je hier nog veel meer over.

 

Ben jij op zoek naar handige informatie over de overgang of ben jij gewoon op zoek naar herkenning? Download dan het e-book van Ria Kamelle en ontdek hoe Ria is omgegaan met de acceptatie van de overgang.

 

Plaats een reactie