Menopauze bij een vrouw

De menopauze bij een vrouw. De werking van het vrouwelijke lichaam is bijzonder indrukwekkend te noemen. Je houdt het eigenlijk niet voor mogelijk dat een baby zich in de baarmoeder van een vrouw kan gaan nestelen. Vanuit daar gaat het verder groeien, totdat het na 9 maanden volgroeid is en gebaard kan worden. Bij dit proces spelen onder andere de eierstokken en de hormoonhuishouding een belangrijke rol. In het leven van een vrouw is deze hormoonhuishouding echter regelmatig aan het veranderen. Als deze hormoonhuishouding op een bepaalde manier gaat veranderen, kan er sprake van de menopauze zijn. Heb jij enig idee wat de menopauze is?

We zien wel eens dat de termen ‘menopauze’ en ‘overgang’ door elkaar worden gehaald. Het is echter goed om te beseffen dat deze twee termen wel met elkaar van doen hebben, maar toch echt iets anders betekenen. In dit artikel richten wij ons op de menopauze van een vrouw. Wat is de menopauze exact? Hoe ontstaat een menopauze? Wat zijn de gevolgen van een menopauze? Wat voelt een vrouw aan een menopauze? Op dergelijke vragen gaan we in dit artikel een uitgebreid antwoord geven. Na het lezen van dit artikel weet je hier dan ook alles over, waardoor je op verjaardagen ook mee kunt praten over het fenomeen ‘menopauze’.

Wat is de menopauze?

Zoals je wellicht weet, heeft een vrouw in haar leven met meerdere fases te maken. Deze fases staan in nauw verband met de veranderingen binnen de hormoonhuishouding. Een van de meest beruchte fases is de overgang. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding dusdanig, waardoor een vrouw na afloop van de overgang niet meer vruchtbaar is. Het is daarna dus ook niet meer mogelijk om zwanger te raken. Een kenmerk van de overgang is dat dit behoorlijk lang kan duren en dat het gepaard kan gaan met lichamelijke- en geestelijke klachten.

Tijdens de overgang is er altijd sprake van de allerlaatste menstruatie. De allerlaatste menstruatie is de menopauze. De menopauze is dus een bepaald moment gedurende de overgang. Dit bewijst duidelijk dat een menopauze en de overgang niet hetzelfde zijn.

Overigens is het niet mogelijk om te weten dat je tijdens bijvoorbeeld de volgende menstruatie sprake is van de menopauze. Nee, je kunt hier pas 1 jaar na dato achter komen. Er is namelijk sprake van een menopauze als je daarna nooit meer ongesteld raakt. Op het moment dat je een jaar lang niet ongesteld bent geweest, kan je stellen dat je dit ook nooit meer gaat worden. Op dat moment is het dan ook mogelijk om de menopauze, oftewel de allerlaatste menstruatie, aan te wijzen.

Na menopauze is het goed mogelijk dat je alsnog in de overgang zit. Zoals we al zeiden, kan de overgang enkele jaren duren. De overgang is pas over op het moment dat je van alle klachten af bent. Doordat het vrouwelijk lichaam behoorlijk verandert gedurende de overgang kunnen de klachten behoorlijk heftig zijn. Deze klachten hebben betrekking op geestelijke klachten, zoals stemmingswisselingen, maar ook op lichamelijke klachten, zoals bovengemiddelde pijn. De overgang wordt door veel vrouwen dan ook als iets vervelends beschouwd.

Hoe ontstaat de menopauze?

Nu vraag je je wellicht af: hoe ontstaat de menopauze bij een vrouw? Hiervoor moeten we naar de werking van de hormonen in het vrouwelijk lichaam kijken. Normaliter produceert het vrouwelijk lichaam meerdere hormonen, waaronder oestrogeen en progesteron. Gedurende de overgang neemt de aanmaak van deze hormonen echter behoorlijk af. Deze hormonen zijn echter verantwoordelijk voor de maandelijkse cyclus; oftewel de menstruatie.

Op het moment dat deze hormonen niet meer aangemaakt worden, is het ook niet meer mogelijk om te menstrueren. Op het moment dat deze hormonen nooit meer aangemaakt worden, heb je de menopauze reeds gehad. Dat is namelijk het laatste moment geweest waarop de hormonen nog in staat waren om de maandelijkse cyclus op te wekken.

Hoe kan je de menopauze herkennen?

Het is eigenlijk niet mogelijk om de menopauze te herkennen. Nee, zoals we eerder in dit artikel al aangaven is dit pas 12 maanden na dato mogelijk. Als je 12 maanden lang niet ongesteld bent geweest, kan je er van uit gaan dat je ook nooit meer ongesteld raakt. Op dat moment weet je dus ook dat je reeds de menopauze hebt gehad.

Kan je iets tegen de menopauze doen?

Is het mogelijk om iets tegen de menopauze te doen? Of nog beter: is het mogelijk om iets tegen de overgang te doen? De klachten die door de overgang gecreëerd worden, zijn namelijk alles behalve prettig. Helaas is het niet mogelijk om iets tegen de overgang en/of de menopauze te doen. Dit is volledig een natuurlijk proces, waar de mensheid geen invloed op uit kunt oefenen. Wel is het enigszins mogelijk om de klachten van de overgang te beperken. Zo is het belangrijk om een gezonde leefstijl er op na te houden; een gezond voedingspatroon aan te houden en voldoende te bewegen.

Verschillende fases van de menopauze

In de medische wereld worden er overigens nog onderscheid gemaakt tussen drie fases van de menopauze. Allereerst is er sprake van de premenopauze; dit is de periode voor je allerlaatste periode. Tijdens deze fase is er al sprake van een verandering in de hormoonhuishouding. Het gevolg? De menstruaties worden al anders; deze kunnen heftiger of juist minder heftig worden.

Na de premenopauze komt de échte menopauze om de hoek kijken. Dat is het moment van de allerlaatste menstruatie. De menopauze kan je pas 12 maanden na dato aanwijzen.

Tot slot vindt ook nog de post menopauze plaats. Dat is de periode na de menopauze. In deze periode moet het vrouwelijk lichaam aan de nieuwe situatie wennen. Het is tijdens deze periode dan ook zo dat het lichaam weer op zoek gaat naar een nieuwe balans van de gehele hormoonhuishouding.

Besluit

Zo. Nu je weet alles over de menopauze. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de menopauze en de overgang. Dit zijn twee verschillende elementen, maar staan wel in nauw verband met elkaar. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de menopauze een natuurlijk proces is, waar je geen invloed op uit kunt oefenen!

Wist je dat bepaalde kruiden je helpen overgangsklachten te verminderen? Klik hier om ons gratis e-book te downloaden >>

Plaats een reactie