Merk je dat je libido tijdens de overgang veranderd? En maak je je zorgen daarover? Tijdens de overgang vinden er veel veranderingen plaats in je lichaam. Misschien zijn er processen aan de gang waar je je jaren geleden niet eens bewust van was. Plotseling kom je aan in gewicht, heb je het om de haverklap warm en verminderd je zin in seks. Een lager of hoger libido tijdens de overgang is niet vreemd, maar levert nog steeds veel vragen op.
Wil je meer weten over de overgang en je libido? In dit artikel worden je vragen beantwoord. Om geen belangrijke informatie te missen, raden we je aan om de tekst helemaal tot het einde te lezen.
Wat betekent libido?
Heb je je nooit eerder ingelezen over de overgang of over het libido? Misschien zit je nu al boordevol vragen. Om dit artikel zo compleet en begrijpelijk mogelijk te maken voor je, beginnen we natuurlijk bij het begin. Voordat we inzoomen op de overgang en libido, kijken we eerst naar het libido in het algemeen. Wat is het precies?
Voor wie bekend is met Latijn, weet dat “libido” daarvandaan komt en wordt aangeduid als term. Daarbij wordt de term gebruikt in de psychologie en het verwijst naar een persoon die behoefte heeft aan seks, lust en intimiteit.
Doordat mannen over aanzienlijk meer testosteron beschikken, is het libido gehalte bij mannen hoger dan bij vrouwen. Dat wil natuurlijk niet betekenen dat vrouwen geen libido hebben. Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft de overgang met je libido te maken? Daar komen we op terug.
Waarom verandert mijn libido tijdens de overgang?
Als we het libido kort samenvatten, dan komen we erachter dat de term verwijst naar de zin in seks. Als vrouw kun je een laag libido ervaren tijdens de overgang. Met andere woorden: de zin in seks neemt af. Hoe zit dat precies?
Tijdens de overgang kun je last krijgen van overgangsklachten. Misschien ben je hiermee bekend. Nachtzweten en opvliegers komen je vast bekend voor. Ook een laag libido is typisch. Dit heeft te maken met een verminderende productie van oestrogeen.
De productie in de eierstokken neemt af. Niet alleen de kans op een zwangerschap wordt daardoor kleiner, ook de menstruatie verandert en blijft op den duur helemaal uit. En ja, deze verandering brengt heel wat teweeg. Je hormoonhuishouding is zo sterk aan het veranderen, dat je te maken krijgt met verschillende klachten. Hierdoor kan je libido tijdens de overgang dus veranderen, maar dat is niet bij iedere vrouw het geval.
Hoe merk ik dat er iets is veranderd?
Je libido kun je niet naast een meetlat leggen. Daarnaast zijn er ook geen metingen in het bloed mogelijk. Hoe merk je dan dat je libido is veranderd tijdens de overgang? Je kunt het volgende ervaren:
- Mentale klachten: Een veranderende hormoonhuishouding brengt niet alleen lichamelijke klachten teweeg, maar ook mentale klachten. Je kunt je somberder voelen, emotioneler, onzekerder of gespannen. Dit kan ervoor zorgen dat je libido daalt en de zin in seks verminderd. Daarbij zijn ook stemmingswisselingen geen vreemd verschijnsel.
- Droge vagina: Je kunt tijdens de overgang nog steeds opgewonden raken. Maar doordat de vaginawanden dunner worden, word de vagina droog en kan seks pijnlijk aan gaan voelen. Dit kan ook voor jeuk tijdens de overgang
- Je hebt langer voorspel nodig: Misschien vind je het niet makkelijk om opgewonden te raken. In tegenstelling tot voorgaande jaren, kan er langer voorspel nodig zijn.
Hoe zit het met mijn libido na de overgang?
Ben je een jaar lang niet ongesteld geweest? Dan is de overgang afgelopen. Betekent dit dat alle klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen? Helaas niet. Bij een groot deel van de vrouwen kunnen overgangsklachten minimaal 5 tot 10 jaar aanhouden. Hoe zit het eigenlijk met je libido na de overgang?
Dat is bij iedereen anders. Feit blijft dat de hormoonhuishouding flink in de war is geschopt. Hierdoor kan een laag libido aanhouden. Om het libido terug te stimuleren kun je gebruikmaken van hormonen, maar dit dien je altijd te doen in overleg met de huisarts.
Is het libido na de overgang bij iedere vrouw laag? Nee, zeker niet. Er zijn zelfs vrouwen waarbij het libido hoger is na de overgang. De zin in seks neemt dus toe. Waar dit precies aan ligt? Dat is moeilijk om vast te stellen. Een logische verklaring zou kunnen zijn dat sommige klachten afnemen, waardoor je je comfortabeler voelt. Maar dit is slechts een aanname en geen feit. De enige manier om hierachter te komen, is door het zelf te ervaren.
Tips voor de overgang en een laag libido
Een laag libido zorgt bij veel vrouwen voor onzekerheid. Naar zichzelf, maar ook naar de partner toe. Er zijn een aantal tips voor een laag libido tijdens de overgang waar je misschien iets aan hebt:
- Neem de tijd voor seks. Langer voorspel kan de zin in seks vergroten. Daarbij kan het ervoor zorgen dat je gemakkelijker kunt ontspannen. Dat is onwijs belangrijk.
- Praat met je partner. Leg aan hem of haar uit wat je fijn vindt en wat niet. Dit zorgt ook voor begrip.
- Maak gebruik van glijmiddel. Dit maakt de vagina soepeler, waardoor pijn of irritatie afneemt.
- Bespreek je zorgen met je huisarts. Hij of zij kan samen met jou naar oplossingen zoeken.
Conclusie – Lees meer over de overgang en het libido
Merk je dat je libido anders is geworden tijdens de overgang? Dat heeft met je hormoonhuishouding te maken. De productie van onder andere oestrogeen is flink verminderd, waardoor je klachten kunt krijgen. Hier kon je in dit artikel alles over lezen.
Vond je dit artikel interessant en wil je meer lezen over de overgang en het libido? Of heb je behoefte aan handige tips? Je kunt het E-book Overwin Je Overgang van Ria Kamelle downloaden voor meer informatie. Ria vertelt in het boek over haar eigen ervaringen met de overgang en hoe ze hier mee om is gegaan. Heb je hier behoefte aan? Dan is dit digitale boek zeker iets voor jou!